Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλεισε το μεγάλο deal Ρωσίας-Κίνας για το αέριο

Συμφωνία-μαμούθ της τάξεως των $400 δισ. για προμήθεια ρωσικού αερίου στην Κίνα. Δεν αποκαλύφθηκε η τιμή. Εκτιμάται ότι το ντιλ αφορά την προμήθεια 38 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου ετησίως στην Κίνα, μέσω νέου αγωγού που θα συνδέει τις δύο χώρες.

Εκλεισε το μεγάλο deal Ρωσίας-Κίνας για το αέριο

Η ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom υπέγραψε τελικά την πολυαναμενόμενη συμφωνία με την κινεζική CNPC για την προμήθεια αερίου.

Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες αναφορικά με το ύψος αυτής, η οποία εκτιμάται ότι θα αφορά την προμήθεια 38 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου ετησίως στην Κίνα, μέσω του νέου ανατολικού αγωγού που θα συνδέει τις δύο χώρες. Ανεπισήμως, η συμφωνία αποτιμάται σε άνω των 400 δισ. δολαρίων.

Η Gazprom δήλωσε πως η συμφωνία με την Κίνα είναι «οικονομικά βιώσιμη», αρνήθηκε όμως να δημοσιοποιήσει το τίμημα του deal.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας δήλωσε πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα ως προς την προκαταβολή για τις υποδομές του αγωγού και σημείωσε πως η προμήθεια αερίου θα ξεκινήσει 4-6 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας.

«Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα ιστορικό γεγονός», σχολίασε ο Αλεξέι Μίλερ, προσθέτοντας πως η συμφωνία έκλεισε στις 4 το πρωί. «Είναι ένας πραγματικά τεράστιος όγκος προμήθειας».

Σύμφωνα με τη CNPC, η Ρωσία θα ξεκινήσει την προμήθεια αερίου από το 2018, με τον όγκο του αερίου να αυξάνεται σταδιακά για να φτάσει τα 38 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Επίσης, η κινεζική εταιρεία ανέφερε πως η Gazprom θα αναπτύξει τα πεδία του αερίου, θα κατασκευάσει τους αγωγούς και τις μονάδες επεξεργασίας εντός της Ρωσίας, ενώ η CNPC θα κατασκευάσει τους αγωγούς αερίου στην Κίνα. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για συνεργασία στις προμήθειες αερίου από τη Δυτική Σιβηρία προς την Κίνα.

Όπως διευκρίνισε, η Ρωσία θα επενδύσει 55 δισ. δολάρια για την έρευνα και την κατασκευή του αγωγού προς την Κίνα, ενώ η Κίνα θα δώσει 20 δισ. δολάρια για υποδομές και ανάπτυξη, στο πλαίσιο της συμφωνίας. Κατά τον ίδιο, η φόρμουλα της τιμής για το αέριο είναι παρόμοια με αυτήν της Ευρώπης, θα συνδέεται δηλαδή στην τιμή αγοράς του πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων.

Σύμφωνα με πηγές της Gazprom, η Κίνα έκανε την προσφορά να πληρώσει στη ρωσική ενεργειακή τιμή υψηλότερη από αυτήν του Τουρκμενιστάν, που διαμορφώνεται στα 9 δολάρια/MMBTU, ενώ η Gazprom αρνήθηκε να πέσει κάτω από τα 350 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα (9,67 δολάρια/MMBTU).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v