Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς: Παραφωνία οι ενστάσεις βουλευτών για το γάλα

Όλα θα γίνουν όπως πρέπει, σχολίασε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες για το γάλα. Πληθαίνουν οι αντιδράσεις βουλευτών. «Ανοικτός» σε αλλαγές ο Βενιζέλος. Σε ένα ν/σχέδιο με τρια άρθρα η συμφωνία. Επιτυχημένη η Ελληνική Προεδρία είπε ο Σαμαράς.

Σαμαράς: Παραφωνία οι ενστάσεις βουλευτών για το γάλα

«Είναι άδικο και στενάχωρο για τον κόσμο, την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της για να βγει από το τέλμα, να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες», τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο που άνοιξε η μεταρρύθμιση για το γάλα.

Σχολιάζοντας τη στάση των πέντε βουλευτών της συμπολίτευσης που διαφωνούν με τη ρύθμιση, ο Α. Σαμαράς σημείωσε: «Όλα θα γίνουν όπως πρέπει», στη συνέντευξη μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Σημειώνεται ότι μετά τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο και τον βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Βλάχο, που τις προηγούμενες μέρες κατέθεσαν τις ενστάσεις τους, χθες ήταν η σειρά τριών ακόμα βουλευτών να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη συγκεκριμένη οδηγία που περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ: του "γαλάζιου" Δάνη Τζαμτζή και των "πράσινων" Μιχάλη Κασσή και Θάνου Μωραΐτη. Και οι τρεις απειλούν να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, σημαίνοντας συναγερμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Στους παραπάνω προστέθηκε και ο Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος το πρωϊ της Παρασκευής στη Βουλή, παρουσία του υφ. Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά δήλωσε πως η διάταξη δεν θα περάσει και ο ίδιος δεν ψηφίζει. 

Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις υπήρξε σήμερα συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκος είχε συνάντηση με τον Μ. Χαρακόπουλο με στόχο να τον πείσει να άρει τις ενστάσεις του. Ο τελευταίος μετά δήλωσε: «Αναμένω τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της συμφωνίας για το γάλα, το οποίο αρχικώς επρόκειτο να ανακοινωθεί μέχρι και την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να τοποθετηθώ με τη δέουσα υπευθυνότητα, όπως άλλωστε, θεωρώ, ότι έπραξα μέχρι σήμερα».

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Ανάπτυξης περνά στην αντεπίθεση και με ενημερωτικό σημείωμα υπεραμύνεται των αλλαγών που συμφωνήθηκαν.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας με δημοσιογράφους σχολίασε για το γάλα: Θα το χειριστούμε. Αν χρειαστεί, θα κάνουμε και βελτιώσεις. Δεν θα παίξουμε με τη σωτηρία της χώρας. Το γάλα είναι σοβαρό ζήτημα, κανείς δεν θέλει να καταστρέψει την κτηνοτροφία της χώρας.

Σενάριο και για νομοσχέδιο με τη μορφή κατεπείγοντος

Για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες ενημέρωσε κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα τους κ.κ. Πρωτόπαπα, Σαχινίδη, Κουτρουμάνη, Ρήγα και Κουκουλόπουλο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν, πριν κατατεθεί στη Βουλή το κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο όπως είπαν δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, να τους δοθεί για εξέταση.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στη σύσκεψη δεν κατέθεσαν κάποιες προτάσεις, ενώ σχολιάζοντας το θέμα που έχει ανακύψει με το γάλα και τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: "δεν νομίζω ότι θα κινδυνεύσει η Κυβερνητική συνοχή".

Σύμφωνα με τους ίδιους, στο εν λόγω νομοσχέδιο θα υπάρχουν, τρεις διακριτές ενότητες. Συγκεκριμένα:

1. Διατάξεις διαρθρωτικού χαρακτήρα. Στη συγκεκριμένη ενότητα θα μπουν όλα τα θέματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα της οικονομικής πολιτικής από το σύνολο των υπουργείων.

2. Διατάξεις για τις Τράπεζες. Η συγκεκριμένη ενότητα θα περιλαμβάνει την υλοποίηση των δεσμεύσεων από τις επαφές του ΥΠΟΙΚ με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις Τράπεζες

3. Διατάξεις φορολογικού χαρακτήρα. Η ενότητα αυτή θα περιλαμβάνει το αποτέλεσμα των συζητήσεων που έχουν γίνει μεταξύ ΥΠΟΙΚ και των αρμοδίων για τα φορολογικά της τρόικα (φόρος υπεραξίες, ποινές για πρόστιμα, κ.α.)

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για τα κριτήρια διανομής του κοινωνικού μερίσματος.

Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξερχόμενος της συνάντησης ανέφερε ότι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η ανάγκη να ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν από 1η Απριλίου, συμπληρώνοντας "είναι αρκετός ο χρόνος για να βρεθεί λύση στα προβλήματα".

«Η Ελλάδα γυρίζει μια νέα σελίδα»

«Υπήρξε μεγάλη ανακούφιση για την επιτυχημένη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Όλοι πλέον υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της σε όλα τα μέτωπα, και στο δημοσιονομικό και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όλοι πλέον παραδέχονται ότι οι Έλληνες γυρίζουμε μια νέα σελίδα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι τελευταίες ήταν «πολύ καλές μέρες για την χώρα». 

Στη Σύνοδο Κορυφής, όπως ανέφερε, συζητήθηκαν η τραπεζική ένωση, οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία και η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και το ενεργειακό κόστος 

Όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η κρίση στην Ουκρανία υπογραμμίζει ότι η ΕΕ «πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές του εφοδιασμού σε ενέργεια. Να αναπτύξει τις δικές της ενεργειακές πηγές. Πρέπει να διερευνηυθούν τα κοιτάσματα στην αν. Μεσόγειο. Χρειάζεται στήριξη χωρών για να αναπτύξουν δικές τους πηγές ενώ θα πρέπει να εξετασθούν και όλες οι εναλλακτικές από χερσαίους και θαλάσσιους αγωγούς.

Όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών, σημείωσε ότι υπάρχει απόφαση ότι η ΕΕ χάνει έδαφος και οφείλουμε να αντιστρέψουμε την τάση. «Οι αποφάσεις θα επιτρέψουν στη χώρα μας να επωφεληθεί ιδιαίτερα», τόνισε. 
 
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εδώ και χρόνια η βιομηχανική παραγωγή της Ε.Ε. έχανε έδαφος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αναφορές για μείωση των βιομηχανικών εξαγωγών της ευρωζώνης κατά 70%. Θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια για βιομηχανική αναγέννηση της Ευρώπης, σημείωσε, κάνοντας λόγο για μια μακροχρόνια και σύνθετη στρατηγική με βασικούς πυλώνες τη μείωση του ενεργειακού κόστους, τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και την αποκατάσταση της ρευστότητας.   
 
Αναφορικά με τη συμφωνία για την τραπεζική ένωση, υπογράμμισε ότι ήταν το πιο δύσκολο τμήμα, καθώς υπήρχαν πολλές αντίθετες απόψεις. Το χαρακτήρισε επιτυχία της ελληνικής προεδρίας και μεγάλο βήμα ασφάλειας. «Με τη συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για σταθεροποίηση της ευρωζώνης μέσω της ανάκτησης της εμπιστοσύνης στις τράπεζες. Προλαμβάνει μελλοντικές κρίσεις αξιοπιστίας. Ανοίγει ο δρόμος για προστασία καταθέσεων, διασφάλιση ρευστότητας και έγκαιρο έλεγχο των στρεβλώσεων στην ευρωζώνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v