Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Βλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 3,7% το 2014

Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με υψηλότερο ρυθμό το 2014 εκτιμά το ΔΝΤ αναθεωρώντας προς τα πάνω την πρόβλεψη. Προειδοποιεί για τους κινδύνους από χαμηλό πληθωρισμό. Συστάσεις σε EKT για περισσότερα μέτρα στήριξης της ευρωζώνης.

ΔΝΤ: Βλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 3,7% το 2014

Υψηλότερα αναθεωρεί τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, την ευρωζώνη και την Κίνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκδοση του World Economic Outlook, στην οποία, όμως, προειδοποιεί τη Fed και την EKT να μην αποσύρουν απότομα τη νομισματική στήριξη.

Αναλυτικά το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2014 η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 2,8%, στην ευρωζώνη στο 1% και στην Κίνα στο 7,5%, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για ανάπτυξη 2,6%, 0,9% και 7,2% αντίστοιχα. Σημαντική είναι η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την οικονομία της Βρετανίας, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με 2,4%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,8%.

Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,7% το 2014 από 3% το 2013. Στην έκθεση του Οκτωβρίου το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 3,6% για το 2014.

Παραμένουν οι κίνδυνοι για τις ανεπτυγμένες οικονομίες

Το Ταμείο επισημαίνει ότι παραμένουν τα καθοδικά ρίσκα, τονίζοντας τους κινδύνους που απορρέουν από τον χαμηλό πληθωρισμό στις ανεπτυγμένες οικονομίες και ειδικά στην ευρωζώνη. Η έκθεση σημειώνει ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κάτω από τον στόχο για αρκετό καιρό και προειδοποιεί πως αν ως αποτέλεσμα υποβαθμιστούν και οι προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία των τιμών, ο πραγματικός πληθωρισμός μπορεί να κινηθεί ακόμα χαμηλότερα.

Κάτι τέτοιο θα αυξήσει το πραγματικό βάρος του χρέους και τα πραγματικά επιτόκια, υπονομεύοντας την ανάπτυξη. Παράλληλα θα αυξήσει την πιθανότητα αποπληθωρισμού.

Συστάσεις σε Fed και ΕΚΤ

Το ΔΝΤ τονίζει πως η ενίσχυση της ανάπτυξης δεν σημαίνει πως η παγκόσμια οικονομία έχει ξεπεράσει τους κινδύνους και σημειώνει ότι η διασφάλιση ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης και η διαχείριση των αδυναμιών αποτελούν προτεραιότητες για όλες τις χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ κάνει τις ακόλουθες συστάσεις:

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ - δεν πρέπει να απαντήσουν στην προοπτική της αύξησης της ανάπτυξης με μια πρόωρη απόσυρση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής. Η πολιτική αυτή παραμένει η ενδεδειγμένη, δεδομένου ότι η απόκλιση από το δυνητικό ΑΕΠ είναι μεγάλη με τον πληθωρισμό να βρίσκεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα και ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχιστεί.

Επιπλέον δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ανάγκη για πιο ισχυρή ανάπτυξη, καθώς θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών.

Στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ πρέπει να εξετάσει επιπρόσθετα μέτρα. Η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με την ενοποίηση των μηχανισμών εποπτεία και εκκαθάρισης, είναι καθοριστικά βήματα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, την τόνωση της πίστωσης και την αποκοπή των τραπεζών από την εξάρτηση των κυβερνήσεων.

Πιθανότητα 20% για αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard, δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα 10% με 20% για αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη. "Το μοντέλο μας δίνει 10% με 20% πιθανότητα ο πληθωρισμός να περάσει σε αρνητικό έδαφος" ανέφερε ο κ. Blanchard κατά την συνέντευξη τύπου για την δημοσίευση του WEO.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v