Τη μεγαλύτερη αισιοδοξία των τελευταίων πέντε ετών εμφανίζουν οι διεθνείς επενδυτές σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 16-17 Ιανουαρίου σε 477 επενδυτές, αναλυτές και traders που είναι συνδρομητές του Bloomberg.
Το 59% των συμμετεχόντων είπε πως οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται, έναντι μόλις 33% που είχε την ίδια άποψη τον Νοέμβριο. Το ποσοστό αυτό αποτελεί το πιο αισιόδοξο αποτέλεσμα από τον Ιούλιο του 2009.
Περίπου τα δύο τρίτα του 66% που δήλωσαν πιο αισιόδοξα σε σχέση με πέρυσι επικαλέστηκαν την ισχύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Σημειώνεται ότι ενώ ο δείκτης S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο 24% τον τελευταίο χρόνο, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες είπαν πως οι μετοχές είναι το asset της επιλογής τους για το 2014, αφού οι ανησυχίες για «φούσκες» στα assets έχουν υποχωρήσει.
Το 53% των ερωτηθέντων είπε πως οι μετοχές θα προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις το έτος αυτό (το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Μάιο), ενώ μόλις 3% είπε ότι προτιμά τα ομόλογα. Το δεύτερο δημοφιλέστερο «στοίχημα» είναι το real estate, το οποίο προτίμησε το 16%.
Η δημοσκόπηση του Bloomberg καταδεικνύει επίσης τη στροφή προτίμησης προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες, πέντε χρόνια μετά την κρίση και την ύφεση, ενώ πηγή ανησυχίας είναι πλέον οι αναδυόμενες αγορές.
Το 72% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία βελτιώνεται, έναντι του 53% έναν χρόνο πριν, ενώ το 49% βλέπει βελτίωση στην ευρωζώνη – ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο και το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2011. Το 48% είδε βελτίωση της ιαπωνικής οικονομίας.
Αντιθέτως, μόλις το 13% είπε πως η οικονομία της Κίνας βελτιώνεται, με το 36% να απαντά πως η οικονομία επιδεινώνεται και το περίπου 50% ότι είναι σταθερή. Επιδείνωση της οικονομίας της Βραζιλίας βλέπει το 44%.
Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για τους επενδυτές, καθώς το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αποτελεί το μεγαλύτερο ρίσκο παγκοσμίως, έναντι του 26% που είχε απαντήσει το ίδιο τον Νοέμβριο. Από την άλλη πλευρά, το πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον για τη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ, που πριν από δυο μήνες θεωρούνταν η μεγαλύτερη εστία ανησυχίας, αυτήν τη φορά θεωρήθηκε η βασικότερη απειλή μόνο από το 8% των ερωτηθέντων.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, το 46% δηλώνει πως οι ΗΠΑ θα είναι μεταξύ των πιο ελκυστικών επενδυτικών προορισμών φέτος, ενώ το 40% είπε το ίδιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση – το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2009.
Το 33% χαρακτήρισε τη Βραζιλία τη χώρα που θα δώσει τις χειρότερες ευκαιρίες, το 29% είπε πως η χώρα με τις χειρότερες ευκαιρίες θα είναι η Κίνα και το 27% η Ρωσία.
Επίσης, το 37% των ερωτηθέντων δήλωσε πως βλέπει επιτάχυνση της τάσης για παγκοσμιοποίηση, περίπου 25% ότι επιβραδύνεται, περίπου 25% είπε ότι βρίσκεται σε στασιμότητα και 5% ότι η τάση έχει αντιστραφεί.
Σε ό,τι αφορά την άποψη για τους διάφορους policy makers, το 71% των ερωτηθέντων είχε θετική γνώμη για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και το 60% για τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ.