Applications εντοπίζουν πυροβολισμούς και οδομαχίες

Στον Λίβανο οι εφαρμογές για τα έξυπνα κινητά αποκτούν νέο νόημα. Εντοπίζουν πυροβολισμούς, ξεχωρίζουν τον τύπο του όπλου και το είδος της μάχης, ενημερώνουν χάρτες με τα σημεία όπου γίνονται οδομαχίες και δείχνουν τις ασφαλέστερες διαδρομές στους πολίτες.

Applications εντοπίζουν πυροβολισμούς και οδομαχίες

Εφαρμογές για να αποφύγουμε την κίνηση στους δρόμους, για δίαιτα ακόμη και για ξεμάτιασμα. Οι ευφάνταστοι προγραμματιστές δεν σταματούν, όμως, να εκπλήσσουν, όταν μάλιστα το επιβάλλουν οι συνθήκες. Στην τεταμένη Μέση Ανατολή αναπτύχθηκαν εφαρμογές για τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, που εντοπίζουν τις ένοπλες οδομαχίες, ξεχωρίζουν τα πυροτεχνήματα από τους πυροβολισμούς και δίνουν στους χρήστες τη δυνατότητα να ακολουθήσουν μία ασφαλή διαδρομή χωρίς να παγιδευτούν σε κάποια ανταλλαγή πυρών.

Η εφαρμογή αφορά τον Λίβανο, τη χώρα που έχει δεχθεί και τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τη Συρία. «Σε άλλες χώρες, το μόνο που θα μπορούσε να σας εμποδίσει στον δρόμο είναι η κίνηση» εξηγεί στους Financial Times ο Mohammad Taha, ο επιχειρηματίας που βρίσκεται πίσω από αυτές τις εφαρμογές, και συμπληρώνει: «Στον Λίβανο, όμως, πολλά μπορεί να γίνουν».

Ο διετής πλέον εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει έντονη νευρικότητα στη Μέση Ανατολή, πόσο μάλλον τώρα που το ενδεχόμενο επέμβασης στη χώρα είναι ανοιχτό. Για τους περισσότερους Λιβανέζους που έζησαν τον καταστροφικό εμφύλιο που διήρκεσε από το 1975 μέχρι το 1990 η κλιμάκωση της έντασης δεν είναι κάτι νέο. «Έχουμε εξασκηθεί αρκετά. Ο εμφύλιος σε εμάς δεν κράτησε μόνο δύο χρόνια» δηλώνει η καθηγήτρια Joumana Bou Khaled.

Η εφαρμογή «Ma2too3a» χρησιμοποιεί πληροφορίες που συλλέγει από τους ίδιους τους χρήστες σε πραγματικό χρόνο για το πού γίνονται διαδηλώσεις, σε ποιους δρόμους υπάρχει μπλόκο, πού γίνονται συγκρούσεις κ.λπ. Στη συνέχεια ενημερώνει τους οδικούς χάρτες με τις αντίστοιχες πληροφορίες. Ήδη η εφαρμογή αριθμεί 80.000 χρήστες.

«Η χρήση του προϊόντος μας εξαρτάται άμεσα από την πολιτική κατάσταση» δηλώνει ο κ. Taha.

Και δεν είναι ο μόνος που προσφέρει αντίστοιχες εφαρμογές. Ο επιχειρηματίας Firas Wazneh προχωρά στη δημιουργία ενός προϊόντος που θα προειδοποιεί συγκεκριμένα για τα σημεία όπου υπάρχουν πυροβολισμοί. Ο ίδιος εξηγεί ότι στις προσευχές της Παρασκευής, όταν ακούγεται ένας πυροβολισμός, ο κόσμος προσπαθεί να μάθει μέσω Facebook και Twitter τι συμβαίνει. Η ιδέα του κ. Wazneh είναι το «Way to Safety» (δρόμος προς την ασφάλεια), του οποίου οι χρήστες θα ηχογραφούν τους ήχους του πυροβολισμού, θα στέλνουν το αρχείο στην ιστοσελίδα η οποία θα αναγνωρίζει τον τύπο του όπλου από μία βάση δεδομένων. Με τη σύγκριση τριγωνικών ηχογραφήσεων θα μπορεί επίσης να εντοπίζει το ακριβές σημείο όπου γίνονται οι πυροβολισμοί και το είδος της μάχης.

Στη «μάχη» μπαίνει και ο στρατός του Λιβάνου, ο οποίος παρουσίασε μία εφαρμογή η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αναφέρουν και να λαμβάνουν ενημερώσεις για αντίστοιχα επικίνδυνα περιστατικά. Τονίζοντας την ανάγκη «για ένα κανάλι άμεσης επικοινωνίας με τους πολίτες» ο στρατός της χώρας παρουσίασε την εφαρμογή «LAF Shield», η οποία προσφέρεται σε λειτουργικά iOS και Android. Μία από τις υπηρεσίες που προσφέρει είναι να φέρει τα θύματα απαγωγής σε απευθείας επαφή με τη στρατιωτική διοίκηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v