Συρία: Πληθαίνουν οι πληροφορίες για επέμβαση

Θέμα ημερών η επέμβαση κατά της Συρίας, διαμηνύει η Δύση προς την αντιπολίτευση της χώρας. Διπλωματικός πυρετός αλλά και άτυπο «συμβούλιο πολέμου». Ετοιμότητα από ΗΠΑ, δεν έχει αποφασίσει ο Ομπάμα. Ελληνική συνδρομή για τη Συρία φέρεται να ζήτησε η Ουάσιγκτον.

Συρία: Πληθαίνουν οι πληροφορίες για επέμβαση

Θέμα ημερών είναι η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μετά την εκτεταμένη χρήση χημικών από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, τόνισαν οι δυτικές δυνάμεις σε επαφές τους με τη συριακή αντιπολίτευση στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο στόχος της επέμβασης είναι να περιοριστεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα πάντα με το Reuters, η συριακή αντιπολίτευση παρέδωσε ήδη στις δυτικές δυνάμεις λίστα με προτεινόμενους στόχους επέμβασης. 

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, τονίζει ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ είναι έτοιμες να δράσουν εάν δώσει σχετική εντολή ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. "Έχουμε μεταφέρει δυναμικό στην περιοχή για να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επιλογή του προέδρου", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις αμερικανού αξιωματούχου στο πρακτορείο, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση κατά της Συριακής κυβέρνησης.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά για τις εξελίξεις, με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ ενώ αργότερα, από τον Λευκό Οίκο διέρρευσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει διάφορες επιλογές, που δεν περιορίζονται στη χρήση βίας.  

Το δρόμο για μια στρατιωτική επέμβαση ανοίγει και η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου, που συνεδρίασε σήμερα, η οποία αναφέρει ότι το Συριακό καθεστώς είναι πλήρως υπεύθυνο για τις επιθέσεις με χημικά όπλα και καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να δράσουν.  Ήδη στην Ιορδανία έγινε συνάντηση κορυφαίων στελεχών από τα στρατιωτικά επιτελεία των ΗΠΑ, ευρωπαϊκών δυνάμεων και συμμάχων στη Μέση Ανατολή, σε ένα άτυπο συμβούλιο πολέμου.

Από την πλευρά της, η Συρία διαμηνύει ότι αν δεχθεί επίθεση θα απαντήσει με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει.

Ελληνική συνδρομή για τη Συρία ζητά η Ουάσιγκτον

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, η Ουάσιγκτον ζήτησε και επισήμως την ελληνική συνδρομή, με παροχή διευκολύνσεων για διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων και χρήση των στρατιωτικών βάσεων της Σούδας και της Καλαμάτας, στο πλαίσιο των σχεδιασμών για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, πάντως, κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία ότι η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση τη χρήση στρατιωτικών βάσεων. Με νεότερο τηλεγράφημα το ΑΠΕ μεταφέρει τη θέση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι "κανένα αίτημα δεν υπεβλήθη από την Ουάσιγκτον για ελληνική συνδρομή και χρήση των στρατιωτικών βάσεων".

Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συζήτησε με τον Κ. Παπούλια τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα των δημοσιογράφων. 

Την Πέμπτη συνάντηση Ολάντ με τον πρόεδρο του Εθνικού Συνασπισμού της Συρίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα δεχτεί μεθαύριο Πέμπτη στο Παρίσι τον πρόεδρο του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού, τον Άχμαντ αλ Άσι αλ Τζάρμπα, όπως ανακοίνωσε απόψε η γαλλική προεδρία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου έγινε γνωστό ότι οι συνομιλίες που θα έχει με τον Τζάρμπα θα επικεντρωθούν "στην κατάσταση στη Συρία την ώρα που η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται για να εξετάσει την απάντησή της στην επίθεση με χημικά όπλα που διέπραξε το καθεστώς του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ αλ Άσαντ".

Ο πρόεδρος Ολάντ είχε συναντηθεί ξανά με τον Τζάρμπα την 6η Ιουλίου.

Συγκαλείται εκτάκτως η βρετανική Βουλή

Η όποια επέμβαση στη Συρία θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη, κανείς δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε πόλεμο στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τονίζοντας πως δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση για δράση.

Ωστόσο, χαρακτήρισε "απολύτως αποτροπιαστική" τη χρήση χημικών σε επιθέσεις στη Συρία, λέγοντας πως καθιστούν αναγκαία τη λήψη δράσης από τη διεθνή κοινότητα, με τη Βρετανία να εξετάζει μια ανάλογη απάντηση.

Ο Bρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε έκτακτη σύγκληση του βρετανικού κοινοβουλίου, ώστε να συνεδριάσει την Πέμπτη για να συζητηθεί το πώς θα πρέπει να απαντηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

"Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί, θα ληφθεί κάτω από ένα αυστηρό διεθνές πλαίσιο. Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων είναι παντελώς και απολύτως αποτροπιαστική και απαράδεκτη... και η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαντήσει", ανέφερε εκπρόσωπος του Κάμερον.

Κατά τον ίδιο, η Βρετανία ίσως έχει στρατηγική ανάγκη να ενεργήσει γρήγορα σε καταστάσεις όπως οι επιθέσεις με χημικά στη Συρία, όμως δεν έχει ακόμα λάβει καμία απόφαση.

Όπως επισήμανε, είναι λογικό να υποτεθεί ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης ως προς το πώς uα απαντήσουν στις επιθέσεις.

Ο ίδιος, πάντως, αρνήθηκε να πει εάν η Βρετανία θα περιμένει για αποδεικτικά στοιχεία από τον ΟΗΕ προτού λάβει σχετική απόφαση.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως οι επιθέσεις με χημικά από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι συνιστούν "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" και αποτελούν δοκιμασία για τη διεθνή κοινότητα.

«Αυτό είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας δεν θα πρέπει να περάσει χωρίς απάντηση. Aυτό που χρειάζεται να γίνει πρέπει να γίνει. Σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια δοκιμασία», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

«Σύνεση» ζητά η Μόσχα 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να επιδείξουν "σύνεση" στη Συρία, υπογραμμίζοντας πως μια στρατιωτική επέμβαση θα είχε "καταστροφικές" συνέπειες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. "Οι απόπειρες που έχουν στόχο να παρακαμφθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ), να δημιουργηθούν για άλλη μια φορά τεχνητά και αβάσιμα προσχήματα για μια στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή. θα δημιουργήσουν νέα βάσανα στη Συρία και θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής", αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Καλούμε τους αμερικανούς συναδέλφους μας και όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να επιδείξουν σύνεση, να επιδείξουν αυστηρό σεβασμό του διεθνούς δικαίου, βασισμένο πριν απ' όλα στις θεμελιώδεις αρχές του χάρτη του ΟΗΕ", προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΗΠΑ: Για περιορισμένης κλίμακας επίθεση κάνει λόγο ο Τύπος

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο, ο Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο μιας σύντομης και περιορισμένης κλίμακας επίθεσης, τη στιγμή που οι δυτικές χώρες συζητούν σχετικά με πιθανή στρατιωτική επέμβαση μετά την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, η επίθεση αυτή, σε αντίποινα για την "αδιαμφισβήτητη" χρήση χημικών όπλων, πιθανότατα δε θα διαρκούσε περισσότερο από δύο ημέρες και θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να αποφύγουν μια μεγαλύτερη εμπλοκή στον εμφύλιο στη Συρία, αναφέρει η Washington Post, επικαλούμενη αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, τους οποίους δεν κατονομάζει.

Όμως και η New York Times εκτιμά ότι ο Ομπάμα, ο οποίος ακόμη εξετάζει τη στρατιωτική επιλογή, θα δώσει πιθανότατα διαταγή για περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση. Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές της κυβέρνησης, αναφέρει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πύραυλοι Κρουζ από αμερικανικά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο εναντίον συριακών στρατιωτικών στόχων.

Μια επέμβαση θα έπληττε με ακρίβεια επιλεγμένους στόχους και δε θα είχε ως στόχο την ανατροπή του προέδρου Άσαντ, αλλά ούτε και την αλλαγή της πορείας του εμφυλίου, προσθέτει η εφημερίδα.

Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα εντός των προσεχών ημερών πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι το καθεστώς Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι στις 21 Αυγούστου.

Δεν θα γίνει η ρωσοαμερικανική συνάντηση

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέβαλε την προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνεδρίαση στη Χάγη μεταξύ ανώτατων διπλωματών από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, λόγω των «συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων» αναφορικά με την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

Στη συνεδρίαση επρόκειτο να συζητηθούν σχέδια για μια διεθνή ειρηνευτική σύσκεψη προκειμένου να δοθεί τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα.

Ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η συνάντηση αναβλήθηκε «δεδομένων των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεών μας αναφορικά με την κατάλληλη αντίδραση στην επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία στις 21 Αυγούστου».

Η συνάντηση θα γινόταν μεταξύ της υφυπουργού πολιτικών σχέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γουέντι Σέρμαν, του Αμερικανού πρέσβη στη Συρία Ρόμπερτ Φορντ και των Ρώσων αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών Γενάδι Γκατίλοφ και Μιχαήλ Μπογδάνοφ.

«Θα συνεργαστούμε με τους Ρώσους ομολόγους μας προκειμένου να επαναπρογραμματίσουμε τη συνάντηση», σημείωσε ο ανώτατος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι η επίθεση με τα χημικά έδειξε την ανάγκη για μια «συνολική και διαρκή πολιτική λύση» ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία.

Την απογοήτευση της Ρωσίας για την αναβολή της σύσκεψης εξέφρασε ο Γενάδι Γκατίλοφ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε πως οι ΗΠΑ έλαβαν μονομερώς αυτήν την απόφαση.

Στο Κογκρέσο το θέμα της Συρίας

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόενερ, δήλωσε χθες στον Λευκό Οίκο ότι πρέπει να υπάρξουν διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο προτού η κυβέρνηση Ομπάμα προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση όσον αφορά τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση της Συρίας.

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι, προτού αναληφθεί οποιαδήποτε δράση, θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τα μέλη του Κογκρέσου και να τεθούν οι στόχοι μιας ευρύτερης στρατηγικής για την επίτευξη της σταθερότητας στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπόενερ, Μπρένταν Μπακ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v