Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δολάριο εγκαταλείπει τις αναδυόμενες αγορές

Εκροές δισ. ευρώ εκδηλώνονται κάθε μήνα από τις αναδυόμενες αγορές το τελευταίο διάστημα καθώς οι επενδυτές δείχνουν να προτιμούν πλέον την ασφάλεια που προσφέρουν οι αγορές της Αμερικής. Η εξασθένηση των οικονομιών της Ασίας και τα προβλήματα των BRICs.

Το δολάριο εγκαταλείπει τις αναδυόμενες αγορές

Ο ρόλος της Ασίας ως παγκόσμιας μηχανής ανάπτυξης φθίνει καθώς οι αγορές της εξασθενούν και οι επενδυτές αποσύρουν δισ. δολάρια.

Οι επενδυτές προτιμούν τις αμερικανικές μετοχές σε σχέση με τα αναδυόμενα χρηματιστήρια όσο ποτέ άλλοτε, καθώς οι δείκτες για τις ροές κεφαλαίου και τη μεταβλητότητα δείχνουν ότι αναζητούν ολοένα και περισσότερο τη σχετική ασφάλεια των αμερικανικών αγορών.

Σχεδόν 95 δισ. δολάρια έχουν εισρεύσει σε exchange-traded funds (ETFs) αμερικανικών μετοχών φέτος, ενώ στα ETFs των αναπτυσσόμενων χρηματιστηρίων σημειώθηκαν εκροές 8,4 δισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ο δείκτης Standard & Poor’s 500 κινείται με Ρ/Ε περίπου στις 16 φορές σε σχέση με τα εταιρικά κέρδη, ήτοι 70% υψηλότερα από ό,τι ο MSCI Emerging Markets. Επίσης, ένας ιστορικός δείκτης της μεταβλητότητας των αγορών δείχνει ότι η Wall Street διανύει την ηπιότερη περίοδο των τελευταίων 6 ετών, σε σύγκριση με τις αγορές της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας, των επονομαζόμενων BRICs.

Οι επενδυτές στέλνουν ρευστό στα αμερικανικά ETFs κάθε μήνα από τον Νοέμβριο, ενώ από τα ETFs των αναδυόμενων αγορών εκδηλώνονται εκροές επί 5 μήνες το τελευταίο εξάμηνο. 

Το τελευταίο τρίμηνο, ο MSCI Asia Pacific σημείωσε πτώση 7,7%, ενώ ο S&P 500 σε ποσοστό 1,2%. Τα σημάδια ισχυρότερης ανάπτυξης στις ΗΠΑ μπορεί να παρακινήσουν τη Fed να αρχίσει μείωση στις μηνιαίες αγορές αμερικανικών ομολόγων αξίας 85 δισ. δολαρίων από τον επόμενο μήνα.

Τα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από την Ασία καθώς η ρευστότητα περιορίζεται και η επιβράδυνση της Κίνας μειώνει τη ζήτηση για αγαθά και εμπορεύματα αντιστρέφουν τη ροή του χρήματος προς όφελος της εκκολαπτόμενης ανάκαμψης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Οι αναπτυσσόμενες χώρες, από τη Βραζιλία ως την Ινδονησία, αύξησαν τα κόστη δανεισμού τους το 2013, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τα νομίσματά τους, καθώς η προοπτική μείωσης της ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ ελαττώνει τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία των χωρών αυτών.

Η ινδική ρουπία σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό σήμερα, η Ταϊλάνδη είναι σε ύφεση και η Ινδονησία παρουσιάζει μεγαλύτερο έλλειμμα από το αναμενόμενο. Τα κόκκινα δάνεια στην Κίνα αυξάνονται, ενώ για τη Μαλαισία οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα σημειώσει το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο με ανάπτυξη κάτω του 5%.

Τα προβλήματα της Ινδίας

Η κυβέρνηση της Ινδίας προσπαθεί να βάλει φρένο στη βουτιά της ρουπίας και να προσελκύσει κεφάλαια για να κλείσει το έλλειμμα ρεκόρ του ισοζυγίου και να τονωθεί η ανάπτυξη. Το νόμισμα εξασθένησε κατά 28% έναντι του δολαρίου τα τελευταία δύο χρόνια, ξυπνώντας τις μνήμες της κρίσης του 1990, όταν η κυβέρνηση είχε προσφύγει στο ΔΝΤ.

Το ιδιωτικό χρέος της Ταϊλάνδης

Η οικονομία της Ταϊλάνδης εισήλθε σε ύφεση το τελευταίο τρίμηνο, για πρώτη φορά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η κυβέρνηση μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2013, καθώς οι εξαγωγές φρενάρουν και η εγχώρια ζήτηση εξασθενεί, και το υψηλότερο χρέος των νοικοκυριών περιορίζει το πεδίο εφαρμογής για νομισματική χαλάρωση. Το ιδιωτικό χρέος στη χώρα ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει αυξηθεί σημαντικά.

Η άνοδος της Ιαπωνίας

Ένα θετικό σημάδι διαγράφεται στην Ιαπωνία, η οποία βλέπει την οικονομία της να αντιδρά θετικά στο δημοσιονομικό και νομισματικό πακέτο της κυβέρνησης. Ο δείκτης Topix ανέβηκε 32% φέτος. Ο πρωθυπουργός πρέπει ακόμα να αποδείξει ότι μπορεί να διατηρήσει την ανάπτυξη με τη μεταρρύθμιση των νόμων για τη βιομηχανία και την εργασία καθώς και να αντιμετωπίσει το χρέος που έφτασε τα 10 τρισ. δολάρια τον Ιούνιο.

Η αλλαγή της Κίνας

Η οικονομία της Κίνας το περασμένο τρίμηνο επέκτεινε το μεγαλύτερο σερί ανάπτυξης κάτω του 8% εδώ και δύο δεκαετίες, μειώνοντας τα κέρδη σε εταιρείες σαν τη Cathay Pacific Airways Ltd. Βέβαια, υπάρχουν σημάδια βελτίωσης. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε πάνω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων τον Ιούλιο, ακολουθώντας μια μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση των εξαγωγών και των εισαγωγών.

Η Κίνα κάνει προσπάθειες να ενισχύσει την εμπιστοσύνη. Η ρευστότητα στη χώρα είναι επαρκής, καθώς οι τράπεζες διοχετεύουν περισσότερα κεφάλαια στη γεωργία και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημειώνει ο Zhou Xiaochuan, στέλεχος της Λαϊκής τράπεζας της Κίνας.

Το νόμισμα της Βραζιλίας

Η πτωτική πορεία των νομισμάτων και οι κίνδυνοι του πληθωρισμού στις αναπτυσσόμενες αγορές αυξάνουν την πίεση στις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια. Η Βραζιλία αύξησε το επιτόκιο αναφοράς φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία για να αποφύγει υψηλότερες τιμές από χαμηλότερη κατανάλωση και επενδύσεις. Το νόμισμά της, το ρεάλ, αποδυναμώθηκε κάτω από τα 2,4 δολάρια για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v