Φωτογράφισε την εταιρική αναξιοπιστία ο Γκρίνσπαν

”Οι άνθρωποι δεν έγιναν πιο άπληστοι, απλώς οι λεωφόροι της απληστίας γιγαντώθηκαν”. Με τον τρόπο αυτό, ο Α. Γκρίνσπαν σχολίασε την πλημμυρίδα των εταιρικών σκανδάλων, χωρίς να αποκλείσει και νέες αποκαλύψεις, δίνοντας παράλληλα μαθήματα συμπεριφοράς στους CEO. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πορεία του δολαρίου, στα μακροοικονομικά των ΗΠΑ, αλλά και να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην ανάκαμψη.

Φωτογράφισε την εταιρική αναξιοπιστία ο Γκρίνσπαν
”Οι βάσεις για την επιστροφή στην διαρκή και υγιή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ έχουν ήδη τεθεί”. Η φράση αυτή, που βγήκε από τα χείλη του ισχυρότερου άνδρα της παγκόσμιας οικονομίας, Α. Γκρίνσπαν, συμπυκνώνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, την προσπάθεια του προέδρου της FED να περισταλεί η ραγδαία πτώση των αμερικανικών αγορών.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ανά εξάμηνο ομιλίας του ενώπιον της Γερουσίας, ο ”γκουρού” δεν μπόρεσε παρά να παραδεχτεί υπολογίσιμες αβεβαιότητες σχετικά με την κατάσταση των επιχειρήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά κεφαλαιακές δαπάνες, επιστροφή στην κερδοφορία και πιθανότητα περισσότερων λογιστικών αλχημειών. Ο πρόεδρος της FED έκανε λόγο για εταιρική ”μεταδοτική απληστία” στη δεκαετία του ’90, επιρρίπτοντας μεγάλο μερίδιο ευθύνης στη χρήση option μετοχών.

”Δεν είναι (η αιτία) ότι μεγάλωσε η απληστία των ανθρώπων σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές. Είναι ότι οι λεωφόροι, όπου κινείται αυτή η απληστία, γιγαντώθηκαν”, πρόσθεσε, όχι χωρίς πίκρα ο Α. Γκρίνσπαν, για να συνεχίσει πιο αισιόδοξα: ”Οι επιπτώσεις από τις πρόσφατες δυσκολίες θα διαρκέσουν λίγο ακόμη, αλλά η απουσία αντίθετων αρνητικών ”σοκ” θα επιτρέψει την σταθερή ανάκαμψη”.

Για τα μεγέθη της οικονομίας των ΗΠΑ, η FED περιμένει ότι στο τέλος του 2002 το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο +3,5- 3,75%, ενώ η ανεργία θα κυμανθεί μεταξύ του 5,75- 6%, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή (πληθωρισμός) θα βρεθεί στο 1,5%.

Αναφορικά με την πορεία του δολαρίου, ο Α. Γκρίνσπαν απηύθυνε προειδοποίηση προς τους ”προβλέποντες μεγάλη εξασθένιση του αμερικανικού νομίσματος, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί η πορεία των ισοτιμιών σε διάστημα ενός ή δύο ετών, λόγω της περιπλοκής των παραγόντων που διαμορφώνουν την τιμή τους”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v