Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ.Ντράγκι: Με ρίσκα η ανάκαμψη το 2012

H οικονομία της ευρωζώνης θα ανακάμψει σταδιακά το 2012, δήλωσε ο επικεφαλή της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι. Παραμένουν οι κίνδυνοι υποχώρησης. Πάνω από 2% ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες. Η δημοσιονομική ενοποίηση απαραίτητη.

Μ.Ντράγκι: Με ρίσκα η ανάκαμψη το 2012
H οικονομία της ευρωζώνης θα ανακάμψει σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2012, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για τη δύναμη και τη σταθερότητα του ευρώ, μεταδίδει το Reuters.

"Δεν έχω αμφιβολίες για τη δύναμη του ευρώ. Το κοινό νόμισμα είναι μη αναστρέψιμο. Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ξοδεύουν πολύ χρόνο κάνοντας υποθέσεις και έχουν όλοι τους καταστροφικά σενάρια για το ευρώ" ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι πιέσεις των αγορών θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη και οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, με μεγάλους κινδύνους νέας υποχώρησης.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση όπου η Γαλλία χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ είναι πολύ πιθανόν αυτό να συμβεί και σε άλλες χώρες.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, προέβλεψε ότι θα παραμείνει πάνω από το 2% για αρκετούς μήνες ακόμα. 

O ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχουν ήδη μπει τα θεμέλια για ένα σύμφωνο δημοσιονομικής ενοποίησης, το οποίο χαρακτήρισε ουσιώδες για τη μελλοντική πορεία της Ευρώπης, ενώ καλωσόρισε την απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης να ενισχύσουν τον EFSF και τον ESM.

Παράλληλα, χαρακτήρισε θετική την απόφαση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΔΝΤ, λέγοντας ότι βοηθάει στον καθησυχασμό των επενδυτών.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι ο ρόλος της ΕΚΤ είναι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και ότι η συνθήκη δεν προβλέπει την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής. Η ΕΚΤ ενδιαφέρεται για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, αλλά δεν μπορεί να παρέμβει με τρόπο που θα πλήττει την αξιοπιστία της, σημείωσε.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, υποστηρίζοντας ότι ένα κοινό ομόλογο μπορεί να έχει θέση σε μια δημοσιονομική ένωση.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v