ΗΠΑ: Κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα για το χρέος

Θρίλερ με τη διαμάχη για το όριο δανεισμού των ΗΠΑ. Σήμερα ψηφίζεται η πρόταση των ρεπουμπλικανών. Με βέτο απειλεί ο κ. Ομπάμα, ενώ αρκετοί δημοκρατικοί βουλευτές τον καλούν να προχωρήσει χωρίς τη στήριξη του Κογκρέσου.

ΗΠΑ: Κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα για το χρέος
Σε θρίλερ εξελίσσεται η ιδιαίτερα επικίνδυνη πλέον διαμάχη μεταξύ των δημοκρατικών και των ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ σχετικά με την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ. Σήμερα κατατίθεται προς ψήφιση στο Κογκρέσο η πρόταση των ρεπουμπλικανών, ο κ. Μπαράκ Ομπάμα απειλεί με βέτο, προκρίνοντας την πρόταση του δημοκρατικού κ. Harry Reid, ενώ αρκετοί βουλευτές καλούν τον Αμερικανό Πρόεδρο να εκμεταλλευτεί ένα μάλλον ασαφές άρθρο του Συντάγματος, το οποίο ίσως του δίνει τη δυνατότητα να κινηθεί εκτός Κογκρέσου.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται το κατά πόσον και με ποιον τρόπο θα αυξηθεί το όριο δανεισμού των ΗΠΑ, το οποίο ανέρχεται στα 14,3 τρισ. δολ., καθώς την Τρίτη εξαντλούνται τα διαθέσιμα ρευστά του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Η πλευρά των δημοκρατικών επιμένει στην πρόταση  Reid για σημαντική αύξηση του ορίου δανεισμού, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για τα επόμενα δύο - τρία χρόνια, και για παράλληλη μείωση του ελλείμματος κατά 2,2 τρισ. δολ. μέσα στη δεκαετία, χωρίς αύξηση της φορολογίας.
 
Η πλευρά των ρεπουμπλικανών εμμένει στην πρόταση Boehner, που ψηφίζεται σήμερα, η οποία κάνει λόγο για αύξηση του ορίου δανεισμού σε δύο στάδια -ώστε να ξανασυζητηθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012-, με παράλληλες μειώσεις των δημοσίων δαπανών. Ο κ. Boehner προσπαθεί πάση θυσία να συγκεντρώσει τη μέγιστη υποστήριξη στην πρότασή του, καλώντας τους ρεπουμπλικανούς βουλευτές να συμμορφωθούν, επισημαίνοντας μάλιστα πως αυτή είναι μία ιστορική ευκαιρία για τους ρεπουμπλικανούς να επιβάλουν τις απαραίτητες περικοπές των κρατικών δαπανών.

Επισημαίνεται ότι η πρότασή του είχε τα δικά της κενά σημεία, καθώς η επιτροπή προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου εκτίμησε διαφορετικά την προβλεπόμενη μείωση των δημοσίων δαπανών. Η πρόταση Boehner ανακλήθηκε (η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί αρχικά για την Τετάρτη) και αναθεωρήθηκε, περιλαμβάνοντας πρόβλεψη μείωσης των δημοσίων δαπανών κατά 917 δισ. δολ. στην 10ετία. Οι 51 δημοκρατικοί γερουσιαστές και δύο ανεξάρτητοι γερουσιαστές υπέγραψαν επιστολή, αναφέροντας πως θα καταψηφίσουν την πρόταση.

Τα ξένα πρακτορεία κάνουν λόγο για μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, ενώ αργότερα σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, αρκετοί δημοκρατικοί βουλευτές αναμένεται να καλέσουν τον Πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα να κινηθεί εκτός Κογκρέσου, αυξάνοντας το όριο δανεισμού της χώρας, στηριζόμενος σε ένα ασαφές άρθρο του Συντάγματος. Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, απορρίπτει αυτήν την πρόταση, ενώ αντιθέτως ο κ. Harry Reid τονίζει πως σε μία κίνηση συμβιβασμού θα μπορούσε να δεχτεί ορισμένα τμήματα από την πρόταση Boehner.

Οι ξένοι οίκοι, που έχουν προειδοποιήσει για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ, επισημαίνουν ότι το θέμα δεν είναι μόνο η αύξηση του ορίου δανεισμού, αλλά και η παρουσίαση ενός αξιόπιστου μακροπρόθεσμου σχεδίου για τη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης των ΗΠΑ. Οι παίκτες της αγοράς ομολόγων, όπως η BlackStone και η Templeton, θεωρούν εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα αξιωματούχοι ανά τον κόσμο εκφράζουν ανοιχτά πλέον την ανησυχία τους.

Τελευταίος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Wolfgang Schaeuble, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Passauer Neur Presse" δήλωσε ότι, αν και είναι πεπεισμένος πως θα βρεθεί λύση για το όριο δανεισμού, "ακόμη και τότε, οι ΗΠΑ δεν θα έχουν λύσει τα προβλήματά τους".

"Το βασικό θέμα είναι ο έλεγχος του υψηλού χρέους και οι οικονομικές προοπτικές", δηλώνει ο Γερμανός αξιωματούχος και συμπληρώνει: "Όλοι στις ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζουν την ευθύνη τους για τις διεθνείς χρηματαγορές. Εμείς στην Ευρώπη δεν έχουμε λύσει όλα μας τα προβλήματα, αλλά έχουμε κάνει σημαντικά βήματα".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v