Κρίσιμα 24ωρα στην Κύπρο

Στην άμεση επιβολή έκτακτων μέτρων αναμένεται να καταλήξει η κυπριακή κυβέρνηση. Η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το δυστύχημα στο "Ευ. Φλωράκης". Επιστολή αγωνίας από τον Ορφανίδη στον Χριστόφια.

Κρίσιμα 24ωρα στην Κύπρο
Στην επιβολή έκτακτων οικονομικών μέτρων αναμένεται να καταλήξει εντός των αμέσως επόμενων ημερών η κυπριακή κυβέρνηση, καθώς, εκτός από τα ήδη προϋπάρχοντα προβλήματα και τη μετάδοση της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, η χώρα καλείται τώρα να αντιμετωπίσει και το μεγάλο κόστος από το τραγικό δυστύχημα στο "Ευάγγελος Φλωράκης".

Παράγοντες της Κύπρου ανεβάζουν το κόστος στα 2 - 3 δισ. ευρώ, ποσό που είναι πολύ μεγάλο αν αναλογιστεί κάποιος το μικρό μέγεθος της τοπικής οικονομίας.

Ενδεικτικό είναι ότι, μετά το δυστύχημα, η κυβέρνηση κατέβασε τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας μέσα στη διετία 2011 - 2012. Και ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Χαρίλαος Σταυράκης μιλούσε για +1,5% στο φετινό ΑΕΠ και για ακόμη καλύτερη επίδοση του χρόνου, ο πήχης έπεσε τώρα στο 0% για το 2011 και σε αρνητική επίδοση για το 2012.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η κυπριακή κυβέρνηση είναι η μόνη στην Ευρώπη που μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει κανένα περιοριστικό μέτρο από τότε όπου ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση κι επίσης και δεν έχει προσφέρει κανένα πακέτο στήριξης στις τράπεζες της χώρας.

Ακόμη και πριν από το τραγικό δυστύχημα, το επιτόκιο των δεκαετών κυβερνητικών χρεογράφων είχε σκαρφαλώσει στο 7,5%, ενώ σήμερα έχει υπερβεί το 8%, προκαλώντας έντονους πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο και προβληματίζοντας πολλούς τοπικούς παράγοντες για το μέλλον, με αποτέλεσμα κάποιοι να φοβούνται και σενάρια… ΔΝΤ, παρότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου είναι χαμηλότερο από το 65% του ΑΕΠ.

Αν όμως όλοι αυτοί οι προβληματισμοί (το Euro2day.gr είχε αναφερθεί διεξοδικά) υπήρχαν και πριν από το δυστύχημα στη στρατιωτική βάση της Λεμεσού, η όλη κατάσταση έχει σαφώς επιδεινωθεί έπειτα από αυτό. Ενδεικτική είναι η δήλωση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, κ. Αθανάσιου Ορφανίδη, πως "συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, τις δυσκολίες προσφυγής σε εξωτερικό δανεισμό, τις επιπρόσθετες οικονομικές επιπτώσεις από τα πρόσφατα γεγονότα στο Βασιλικό, πιστεύω ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συγκρινόμενη με αυτήν του 1974...".

Μάλιστα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου προειδοποίησε ότι η χώρα ενδέχεται να χρειαστεί να ζητήσει οικονομική στήριξη αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την έκρηξη στη ναυτική βάση την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία διέλυσε τον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής ενέργειας της Μεγαλονήσου.

Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια, την οποία απέστειλε στις 18 Ιουλίου, ο κ. Αθανάσιος Ορφανίδης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "για να αποφύγουμε τα χειρότερα, συμπεριλαμβανομένων της ένταξης σε έναν μηχανισμό στήριξης και όλων όσων αυτό θα σήμαινε για την οικονομία, θα πρέπει να ληφθούν αμέσως επιπλέον και πιο δραστικά μέτρα".

Το "μενού" των μέτρων

Το ακριβές περιεχόμενο των έκτακτων μέτρων που θα ανακοινωθεί θα το μάθουμε πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα (ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ) ένα μικρό πακέτο μέτρων και αναμένει τις εισηγήσεις των άλλων κομμάτων.

Σημαντικές παράμετροι, που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν στην όλη κατάσταση, είναι οι παρακάτω:

Πρώτον, η ψήφιση των κυβερνητικών προτάσεων από τη Βουλή θα πρέπει να έχει και τη στήριξη τμήματος τουλάχιστον της αντιπολίτευσης, καθώς τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα δεν διαθέτουν τη δεδηλωμένη.

Δεύτερον, τόσο το συγκυβερνών ΔΗΚΟ του κ. Μάριου Καρογιάν όσο και το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου (ο Δημοκρατικός Συναγερμός του κ. Νίκου Αναστασιάδη) έχουν κατακρίνει μέχρι σήμερα την κυβέρνηση για ατολμία στο να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές και σε δραστικές μειώσεις των δαπανών στον δημόσιο τομέα. Αντίθετα, το κυβερνητικό ΑΚΕΛ (το κόμμα του προέδρου κ. Δημήτρη Χριστόφια) φαίνεται πως αντιμετωπίζει έντονο πολιτικό κόστος κάθε φορά όπου κάνει λόγο για παγώματα και μειώσεις αποδοχών στους εργαζομένους του κρατικού και του ημικρατικού τομέα.

Τρίτον, τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης (ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ) ήταν οι δύο μεγάλοι χαμένοι των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών. Μάλιστα, μετά το τραγικό δυστύχημα στο Βασιλικό, εντάθηκαν οι ενστάσεις της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" του ΔΗΚΟ για συμμετοχή του κόμματος στο κυβερνητικό σχήμα. Δύο μάλιστα βουλευτές του ΔΗΚΟ (μεταξύ των οποίων και ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, γιος του αείμνηστου Τάσσου) ζήτησαν επισήμως από το κόμμα τους να… αποχωρήσει.

Γενικότερα, δηλαδή, σε μια περίοδο όπου θα πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου, η πολιτική κατάσταση δεν διακρίνεται από σταθερότητα, καθώς, μεταξύ άλλων:
α) Σε λίγους μήνες θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός του 2012, που είναι αμφίβολο αν θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή.
β) "Με το καλημέρα" του 2012, η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ορισμένοι δεν αποκλείουν έκτακτες προεδρικές εκλογές μέσα στο 2011!

Όσον αφορά στα μέτρα που έχουν συμφωνήσει μέχρι σήμερα το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, περιλαμβάνουν κάποιες επιπλέον φορολογίες στα ακίνητα, κλιμακωτό τέλος στις επιχειρήσεις ανάλογα με τις οικονομικές τους επιδόσεις, πρόνοιες για την αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού και συνεισφορά 70 εκατ. ευρώ από τους δημοσίους υπαλλήλους για τα επόμενα δύο χρόνια.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου δήλωσε ανοιχτά πως το συγκεκριμένο πακέτο δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης και κάλεσε την κυβέρνηση να αποφασίσει σοβαρότερα και βαθύτερα μέτρα.Αυτό ενδέχεται να γίνει μέχρι το τέλος της παρούσας εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v