Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ προς G20:Απαλλάξτε τις τράπεζες από τα τοξικά

Έκκληση προς το G20 να λάβουν μέτρα προκειμένου να "καθαρίσει" το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα από τα "τοξικά πάγια" απηύθυνε μέσω δηλώσεών του στους "Financial Times" ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Dominique Strauss-Kahn.

ΔΝΤ προς G20:Απαλλάξτε τις τράπεζες από τα τοξικά
Οι ηγέτες του G20 οφείλουν να δράσουν με αποφασιστικότητα και να καθαρίσουν τις τράπεζες από τα τοξικά προϊόντα που δηλητηριάζουν το τραπεζικό σύστημα δήλωσε ο κ. D. Strauss-Kahn.

Σε συνέντευξή του στους "Financial Times", ενώ η σύνοδος του G20 βρισκόταν σε εξέλιξη, ο επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε χαρακτηριστικά: "Θα πρέπει να συμφωνήσουμε για ένα σχέδιο που θα οδηγήσει σε ανάκαμψη το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, αλλά και ταυτόχρονα στην εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών".

Επίσης τόνισε: "Η εμπειρία του ΔΝΤ από 122 τραπεζικές κρίσεις που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια μας οδηγεί στο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα πως εάν δεν ¨καθαρίσει¨ το τραπεζικό σύστημα δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη.

Το πρόβλημα, βέβαια, είναι πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη έχουν ορθές θέσεις. Οι μεν ΗΠΑ ζητούν μεγαλύτερο ¨πακέτο¨ στήριξης, ενώ οι Ευρωπαίοι σκληρότερους κανόνες ελέγχου. Όμως, κανείς από τους δύο δεν δρα με την απαιτούμενη ταχύτητα για να ¨καθαρίσει¨ το τραπεζικό σύστημα από τα τοξικά προϊόντα που το βαρύνουν".

Τις απόψεις του κ. D. Strauss-Kahn στήριξε απόλυτα και ο κ. Mario Draghi, επικεφαλής του Financial Stability Forum: "Οφείλουμε να γνωρίζουμε όλη τη διάσταση των προβλημάτων των τραπεζών και κυρίως να πράξουμε έγκαιρα προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια αλλά και εφαρμογή μέτρων για τη βελτίωση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος".

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ καθώς και άλλα κορυφαία στελέχη του διεθνούς οργανισμού επανειλημμένα σε δηλώσεις τους έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις αλλά και τις απόψεις του Ταμείου σχετικά με τον ορθό τρόπο για να ξεπεραστεί η κρίση. Ο κ. D. Strauss-Kahn σχεδόν σε κάθε συνέντευξή του επαναλαμβάνει τη θέση για "καθαρισμό των τοξικών παγίων από τις τράπεζες", τονίζοντας ότι αποτελούν τον θεμέλιο λίθο του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Γι' αυτό όσο εκείνες βρίσκονται στη δίνη της κρίσης καμία οικονομία δεν θα μπορέσει να ανακάμψει.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η μοναδική χώρα που φαίνεται να συμμερίζεται τις απόψεις του ΔΝΤ είναι οι ΗΠΑ, μέσω του νέου προγράμματος ύψους έως 1 τρισ. δολαρίων για σύμπραξη Δημοσίου - ιδιωτών και αγορά τοξικών παγίων τραπεζών. 

Σε ευρωπαϊκό, όμως, έδαφος αρκετά δραστήριοι εμφανίζονται οι Βρετανοί, αλλά περισσότερο μέσω μερικής ή πλήρους κρατικοποίησης των προβληματικών τραπεζών. Στην ηπειρωτική Ευρώπη -οι απόψεις της οποίας φαίνεται να δημοσιοποιούνται μέσω δηλώσεων είτε του κ. N. Sarkozy είτε της κ. A. Merkel- υπάρχει εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση του όλου θέματος. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι "έχουν κάνει αρκετά" για να διασώσουν το τραπεζικό σύστημα και δεν εμφανίζονται καθόλου πρόθυμοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Άλλωστε, σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Sarkozy και η κ. Merkel επανέλαβαν την άποψη ότι προκειμένου η παγκόσμια οικονομία να ξεπεράσει την κρίση οφείλουν να επιβάλουν σκληρότερα μέτρα ελέγχου στα hedge funds, στους επονομαζόμενους φορολογικούς παραδείσους, αλλά και να θέσουν "σκληρά όρια" στα μπόνους που λαμβάνουν τα στελέχη των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v