Επισήμως, Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς δεν ασχολούνται με τις διεργασίες εντός των άλλων κομμάτων -εν προκειμένω του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου.
Ωστόσο, αναμφίβολα τα βλέμματα ήταν (και παραμένουν) στραμμένα στις εξελίξεις στην Χαριλάου Τρικούπη, καθώς το ενδεχόμενο ανακατέματος της τράπουλας στο πολιτικό σκηνικό εξ αρχής ήταν ορατό, ανάλογα βεβαίως και με το πρόσωπο που θα εμπιστευτούν τελικά οι ψηφοφόροι του κόμματος την προσεχή Κυριακή.
Το δίδυμο Ανδρουλάκη – Δούκα που προέκυψε από τις προχθεσινές πρώτες κάλπες δεν προκάλεσε έκπληξη στο γαλάζιο στρατόπεδο, καθώς ήταν αυτό που έδιναν ως το επικρατέστερο και οι δημοσκοπικές μετρήσεις, ενώ μάλλον ήταν και αυτό που επιθυμούσαν αρκετοί στη ΝΔ.
Ο κ. Ανδρουλάκης, κατ’ αρχήν, σύμφωνα με στελέχη της κυβερνώσας παράταξης, είναι γνωστός και δοκιμασμένος από την παρουσία του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την τελευταία τριετία, χωρίς έως τώρα τουλάχιστον να έχει καταφέρει να επιδείξει κάποια έντονη δυναμική, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Ίσως είναι η συνέπεια -εκτιμούν στη ΝΔ- της στείρας αντιπολιτευτικής άρνησης και της πολιτικής του «όχι σε όλα», ακόμα και σε μεταρρυθμίσεις που μέχρι πρότινος υπερασπιζόταν και το ΠΑΣΟΚ.
Από την άλλη, ο κ. Δούκας, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι -εφόσον εκλεγεί- θα γείρει το κόμμα προς τα αριστερά, επιχειρώντας να το μετατρέψει σε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, σύμφωνα με την σχετική επιχειρηματολογία, θα αφήσει ελεύθερο το χώρο του κέντρου για τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ και οι προσωπικές χαμηλές επιδόσεις του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ και δημάρχου Αθηναίων στο Λεκανοπέδιο (4ος), αλλά και στην Α' Αθήνας (3ος), δεν πέρασαν απαρατήρητες από το πρωθυπουργικό επιτελείο.
Πιο πολύπλοκα
Σαφώς πιο πολύπλοκα και δύσκολα θα ήταν για τη ΝΔ τα πράγματα εφόσον στον δεύτερο γύρο προκρινόταν, αντί του κ. Δούκα, ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος απευθύνεται σε ένα μετριοπαθές κοινό, με ιδεολογικό προσανατολισμό στον χώρο του κέντρου, ενώ κάτι αντίστοιχο μπορεί να θεωρηθεί και με την περίπτωση της Άννας Διαμαντοπούλου, με τις δικές της πάντως ιδιαιτερότητες.
Υπάρχουν και αυτοί πάντως που, θα έβλεπαν στα πρόσωπα των κ. Γερουλάνου και Διαμαντοπούλου δύο δυνάμει συμμάχους της ΝΔ είτε στις επόμενες εθνικές εκλογές είτε σε άλλες θεσμικές διαδικασίες, όπως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ή η συνταγματική αναθεώρηση.
Όσον αφορά τη συμμετοχή στις προχθεσινές εκλογές, όπως λένε στη ΝΔ, ήταν κατώτερη των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί από την Χαριλάου Τρικούπη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
«Κάθε εσωκομματική διαδικασία, κάθε ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία, είναι μια πολύ καλή είδηση, μια πολύ καλή εξέλιξη για το πολιτικό μας σύστημα, για την δημοκρατία μας. Άρα, χαιρετίζουμε και, μάλιστα, με οποιαδήποτε συμμετοχή, ακόμη και αν, από ό,τι φαίνεται, η συμμετοχή δεν δικαίωσε τους πιο αισιόδοξους και δεν εκπλήρωσε πλήρως τις προσδοκίες», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. «Αυτό το οποίο περιμένουμε όλοι, η Κυβέρνηση, οι πολίτες, συνολικά, οι πάντες, είναι να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, κοστολογημένη, για να μπορούν να γίνονται και συγκρίσεις», πρόσθεσε.
Όλα φυσικά θα κριθούν στον «τελικό» της Κυριακής, με το νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να καθορίζει την πορεία του κόμματος από εδώ και πέρα, την ίδια στιγμή που στη ΝΔ θα αναζητούν την δική τους στρατηγική για την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων.