Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη στη Βουλή για τη σύμβαση Attica Bank-Παγκρήτιας

Για τεχνητή κρίση και σύμβαση που δεν είναι επωφελής για το δημόσιο μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιφυλάξεις και από το ΠΑΣΟΚ. Τι κατέθεσε ο Στέλιος Πέτσας. Παρασκευή ψηφίζεται στην ολομέλεια.

Μάχη στη Βουλή για τη σύμβαση Attica Bank-Παγκρήτιας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του νομοσχεδίου για τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα. 

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας υπεραμύνθηκε της σύμβασης, με την αντιπολίτευση να θέτει ερωτήματα τόσο για το κατά πόσο η σύμβαση είναι συμφέρουσα για τους Ελληνες φορολογούμενους όσο και ευρύτερα για το τραπεζικό σύστημα. 

Πέτσας: Αβέβαιο μέλλον χωρίς τη συγχώνευση, κίνδυνος για τις καταθέσεις

Για επωφελή σύμβαση για την ελληνική οικονομία, το δημόσιο, τους οφειλέτες και τις τράπεζες μίλησε ο εισηγητής της ΝΔ Στέλιος Πέτσας. 

Οπως είπε, από το 2019 η οικονομία εισήλθε σε τροχιά δυναμικής πορείας, που σφραγίστηκε το 2023 με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των προκλήσεων στον τραπεζικό κλάδο, είναι καθοριστικής σημασίας η συγχώνευση της Αttica Bank με την Παγκρήτια, τόνισε. 

Οπως είπε, πραγματοποιείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αttica Bank κατά 700 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι ιδιώτες επενδυτές θα συνεισφέρουν έως 200 εκατομμύρια ευρώ. Η νέα τράπεζα μειώνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 60% σε 3% και θα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη. Ο νέος τραπεζικός πόλος θα ανήκει στην πλειοψηφία σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, δύο τράπεζες με επιβαρυμένο παρελθόν και αβέβαιο μέλλον όχι μόνο σώζονται αλλά μετασχηματίζονται σε ισχυρό πυλώνα του τραπεζικού μας συστήματος.

Το σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας θα είχε σοβαρές συνέπειες. Δεδομένης της ευάλωτης κατάστασης των δύο τραπεζών, θα οδηγούσε νομοτελειακά στην κατάρρευσή τους και στην απώλεια καταθέσεων, ενώ θα προέκυπτε νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι κίνδυνοι από τη μη επίτευξη συμφωνίας θα ήταν τεράστιοι, ο βασικότερος όλων θα ήταν η απώλεια εμπιστοσύνης, που θα καθιστούσε δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μας.

Σημείωσε ότι είναι μικροπολιτική και έωλη η κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Πάει πολύ να εγκαλούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις τράπεζες αυτοί που τις έκλεισαν».

Με βάση τα μεγέθη του 2023, οι δύο τράπεζες έχουν παρόμοιο ενεργητικό, χορηγήσεις, καταθέσεις και ίδια κεφάλαια.

Η κύρωση της σύμβασης αποτελεί τη βέλτιστη λύση, συμβάλλει καθοριστικά στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Καραμέρος: Τεχνητή η κρίση, δεν υπάρχει όφελος για το Δημόσιο 

Όλα αυτά τα πέντε χρόνια η ΝΔ επιλέγει συνειδητά επιλογές που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον και αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση αυτή, επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος.

Οπως ανέφερε, το κόστος από την αποκρατικοποίηση των τραπεζών έχει φτάσει για τους πολίτες τα 40 δισ. ευρώ και με τη συγχώνευση που συζητάμε τώρα, αυτός ο αριθμός μεγαλώνει. Δεν υπάρχει κανένα όφελος για τον Έλληνα πολίτη.

Ο λογαριασμός είναι αμείλικτος, τόνισε. Δίνουμε 950 εκατ. ευρώ για στήριξη της Tράπεζας Αττικής, για να περιορίσει το Δημόσιο το ποσοστό του στην τράπεζα. 

«Μόνο το 1/3 των καταθέσεων είναι εγγυημένες. Μεθοδευμένα φέρνει η κυβέρνηση τη σύμβαση μέσα στο κατακαλόκαιρο. Δημιουργήσατε τεχνηέντως ένα αδιέξοδο εδώ και πέντε χρόνια», τόνισε.

«Το νέο σχήμα, με 7 δισ. ενεργητικό, έχει το ειδικό βάρος να διαμορφώσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, όταν οι άλλες συστημικές τράπεζες έχουν 100 δισ.;», διερωτήθηκε. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με τη συγχώνευση. «Θέλουμε τον τραπεζικό ανταγωνισμό αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την καλύτερη πρόσβαση επιχειρήσεων σε τραπεζικά δάνεια. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις θυσίες των φορολογουμένων και δεν μπορούμε να συναινέσουμε», υπογράμμισε.

Γερουλάνος: Επιφυλάξεις για τους όρους της συγχώνευσης

Στην κατάσταση του τραπεζικού συστήματος επικεντρώθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος.

«Έχουμε ένα άρρωστο τραπεζικό σύστημα. Χρειαζόμαστε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα; Ναι, διευρύνοντας την παραγωγική βάση. Να βάλουμε περισσότερους Έλληνες στο παιχνίδι της ανάπτυξης», επεσήμανε. 

Χρειαζόμαστε σύστημα που θα χρηματοδοτήσει τους βασικούς παίκτες της οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχουμε έλλειψη ανταγωνισμού, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τους όρους των τραπεζών...
Πρέπει να αυξήσουμε τον ανταγωνισμό. Δεν είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία του πέμπου πυλώνα, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί για τους όρους, τόνισε ο κ. Γερουλάνος, θέτοντας δύο ερωτήματα: 

- Κατά πόσο λύνει η σύμβαση το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών,

- Γίνεται με όρους που συμφέρουν τον Ελληνα φορολογούμενο;

Στα ερωτήματα για τη συγχώνευση, τόνισε ότι δεν τιμά την κυβέρνηση που μετά από πέντε χρόνια φέρνει τη συμφωνία υπό την απειλή της απώλειας καταθέσεων. «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει εξυγίανση πιο νωρίς;» διερωτήθηκε, εκτιμώντας ότι σε τέτοιο σενάριο θα γινόταν με καλύτερους όρους η συγχώνευση με την Παγκρήτια.

«Υπάρχει οτιδήποτε στη συμφωνία που μας οδηγεί σε βελτίωση του τραπεζικού συστήματος ή φτιάχνουμε άλλη μια τράπεζα που θα εκμεταλλευθεί μια ολιγοπωλιακή κατάσταση;», υπογράμμισε.

Παρασκευή ψηφίζεται στην Ολομέλεια 

Τέθηκε προς επεξεργασία σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της από 18.7.2024 Σύμβασης Συγχώνευσης και Επένδυσης μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «THRIVEST HOLDING LTD».

Αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v