Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιβάνιος: Eπιτάχυνση των προσλήψεων από το ΑΣΕΠ

Στοχός είναι η σημαντική επιτάχυνση και κυρίως να περιοριστεί και ο ρόλος των ενστάσεων, αφού τα δεδομένα θα συλλέγονται ηλεκτρονικά, θα είναι πιο αξιόπιστα και γρήγορα τα αποτελέσματα, χωρίς μεγάλα περιθώρια ανθρώπινου λάθους. Τι είπε για την επιστολική ψήφο.

Λιβάνιος: Eπιτάχυνση των προσλήψεων από το ΑΣΕΠ

Στα πολιτικά συμπεράσματα των ευρωεκλογών αλλά και στα επόμενα βήματα του κυβερνητικού έργου, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα, μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι «χρειάζεται σοβαρή και εμπεριστατωμένη μελέτη, προκειμένου να καταλήξει στα σωστά συμπεράσματα, να ερμηνεύσει το μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός. Τρία είναι τα βασικότερα στοιχεία που φαίνονται. Το πρώτο είναι ότι ο κόσμος είχε κουραστεί από τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις το 2023 και παραδοσιακή οι ευρωεκλογές είχαν χαμηλότερη συμμετοχή και τώρα είχαμε τη χαμηλότερη συμμετοχή σε εκλογική αναμέτρηση από τη μεταπολίτευση. Και αυτοί που πήγαν να ψηφίσουν και αυτοί που δεν πήγαν, έστειλαν το μήνυμά τους.

Προφανώς ήταν μία ψήφος απαιτήσεων, οι πολίτες δικαιολογημένα έχουν υψηλές απαιτήσεις από την κυβέρνηση και περιμένουν η κυβέρνηση να δουλέψει σκληρά, προκειμένου να προχωρήσει και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά και το τρίτο και σημαντικότερο, να ασχοληθεί σοβαρά και με την καθημερινότητα του κάθε πολίτη, προκειμένου να αρθούν διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινή του ζωή.

Όλα τα κόμματα έχουν να μάθουν κάτι από το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής, η ΝΔ συγκέντρωσε ένα ποσοστό κάτω από τον πήχη που είχε θέσει, έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, από τους οποίους το μεγαλύτερο μέρος κινήθηκε προς την αποχή, αλλά είχε και διαρροές προς τα κόμματα που βρίσκονται στα αριστερότερα, αλλά και στα δεξιότερά της και είναι υποχρέωσή μας να εργαστούμε όλοι χωρίς ψευδεπίγραφες ταμπέλες, προκειμένου να λύσουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες».

Για τον «επαναπατρισμό» ψήφων, ειδικά από όσους απείχαν, δήλωσε: «Κατά τη γνώμη μου η εμπιστοσύνη κανενός πολίτη δεν πρέπει να θεωρείτε δεδομένη. Άρα πρέπει να εργαστούμε για όλους και γι’ αυτούς που μας επέλεξαν στην κάλπη των ευρωεκλογών και γι’ αυτούς που απείχαν και γι’ αυτούς που επέλεξαν κάποιο άλλο κόμμα, προκειμένου να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους.

Χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο ήταν ξεκάθαρος, ότι έχουμε μπροστά μας χρόνο για να εργαστούμε σκληρά και να λύσουμε τα προβλήματα, χωρίς τα προβλήματα αυτά να μπαίνουν σε ταμπέλες αν είναι αριστερές στροφές, δεξιές στροφές ή κεντρώες στροφές. Δεν είναι αριστερή στροφή για παράδειγμα να φτιάξεις ένα καλύτερο δημόσιο, το οποίο θα εξυπηρετεί ακόμα καλύτερα τον πολίτη. Δεν είναι δεξιά στροφή να έχεις ασφάλεια στις γειτονιές και να μπορούν οι πολίτες να ζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια, όπως δεν είναι κεντρώο στροφή να έχεις ένα κοινωνικό κράτος το οποίο θα στηρίζει τους πιο αδύναμους.

Και προφανώς και τα άλλα ζητήματα, όπως είναι η ακρίβεια κλπ που δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο. Όλα αυτά λοιπόν έχουν μελετηθεί, έχουν συνεκτιμηθεί και θα κάνουμε το παν όλοι μας, με πιο γρήγορα βήματα για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, πάλι στις εκλογές που θα γίνουν σε τρία χρόνια».

Ακολούθως τόνισε πως: «η κυβέρνηση έχει μία ισχυρή πλειοψηφία, νωπή εντολή, ένα χρόνο πριν την έλαβε, μάλιστα σε δύο διαδοχικές αναμετρήσεις και με μία αξιοσημείωτη διαφορά και με το δεύτερο κόμμα, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα. Κάθε πρωί των εκλογών οι κάλπες σε όλη η χώρα είναι άδειες. Δεν υπάρχει τίποτα δεδομένα, καμία ψήφος δεδομένη. Η βάση της κυβέρνησης είναι συμπαγής, είναι οι 158 βουλευτές και ο εχθρός δεν είναι το Α’ κόμμα ή το Β’ κόμμα, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

H επιστολική ψήφος

Για την επιστολική ψήφο δήλωσε ότι: «Ήταν μία σημαντική καινοτομία στην εκλογική διαδικασία, 200.000 είχαν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα, πάνω από 180.000 παρέλαβαν το εκλογικό υλικό, περίπου 155.000 ψήφισαν, η διαφορά είναι ότι παρά τις σαφείς οδηγίες κάποιοι πολίτες δεν έβαλαν μέσα φωτοτυπία της ταυτότητας, ή δεν είχαν κάνει την υπεύθυνη δήλωση και όπως έλεγε ο νόμος, γιατί το σύστημα είναι αυστηρό για να διατηρήσει και τη μυστικότητα και να μην υπάρχει κανένα περιθώριο αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Ήταν πολύ θετικό γιατί διευκόλυνε και τους εκτός Ελλάδος εκλογείς, που μπόρεσαν να ψηφίσουν με τον πιο εύκολο τρόπο, γιατί στο εξωτερικό τα τμήματα τους ανάγκαζαν να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα, αλλά και στο εσωτερικό πάρα πολλοί εκλογείς επέλεξαν την επιστολική ψήφο, ένα κομμάτι προφανώς για να δει πως είναι σαν διαδικασία, αλλά και ένα κομμάτι διευκολύνθηκε πραγματικά, εργαζόταν την Κυριακή, δημοσιογράφοι για παράδειγμα, άνθρωποι στην εστίαση, φοιτητές, κλπ

Όλοι αυτοί την χρησιμοποίησαν, ψήφισαν, η διαδικασία ήταν πολύ αυστηρή, οι ψήφοι μετρήθηκαν από δικαστικούς, υπάρχουν πράγματα που τα εξετάζουμε και ισχύει και η δέσμευση του πρωθυπουργού, ότι τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά τους εκτός Ελλάδος εκλογείς, που προβλέπεται ρητά και από το Σύνταγμα, για τις εθνικές εκλογές. Διευκρινίζουμε ότι για το εξωτερικό ότι μιλάμε για εκλογείς που έχουν το δικαίωμα ψήφου, αν για παράδειγμα πάρουν το αεροπλάνο και έρθουν στην Ελλάδα θα ψηφίσουν, δεν συζητάμε για καμία επέκταση εκλογικού δικαιώματος. Η ΝΔ ήταν το μόνο κόμμα που στήριξε την εκλογική ψήφο, άρα εκ των πραγμάτων ήταν μία διαδικασία που γινόταν κατόπιν αίτησης, οι εκλογείς της ΝΔ έδειξαν και περισσότερο ενδιαφέρον για να μπουν στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Ο κ. Βελόπουλος που άφησε κάποια υπονοούμενα, παρέβλεψε τρία πράγματα, ότι υπήρχαν ισχυρότατες δικλείδες ασφαλείας σε όλη τη διαδικασία, η επιτροπή που συνέλεγε τα στοιχεία είχε πρόεδρο δικαστικό και δικαστικούς υπαλλήλους ως μέλη, ο χώρος φυλασσόταν από την αστυνομία και με κάμερες 24 ώρες το 24ωρο και επίσης όταν ακούς ένα κόμμα να λέει ότι η επιστολική ψήφος είναι απάτη, είναι λογικό οι εκλογείς του να μην πάνε να γραφτούν σε αυτή την πλατφόρμα. Η διαδικασία είχε όλες τις εγγυήσεις ασφαλείας, ήταν από τα πιο αυστηρά συστήματα που είχαν εφαρμοστεί στον κόσμο στην επιστολική ψήφο».

Επίσης προανήγγειλε τη βελτίωση αυτής διαδικασίας για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο ανασχηματισμός

Για τον ανασχηματισμό ο κ. Λιβάνιος ανέφερε πως «πρέπει να τρέξουμε μπροστά το κυβερνητικό, έργο, αυτό ήταν το μήνυμα από τους πολίτες στις εκλογές του 2023 και μάλιστα δύο φορές. Δεν σημαίνει ότι κάποιος που μπαίνει ή που βγαίνει από την κυβέρνηση έχει πετύχει ή έχει αποτύχει, χρειάζεται κάποιες φορές και η αλλαγή προσώπων για να επιταχυνθούν κάποια πράγματα.

Τα προβλήματα είναι ξεκάθαρα, είναι αυτά που λέει ο κόσμος, είναι η ακρίβεια, τα θέματα της υγείας και της Παιδείας που πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο, να επιταχυνθούν οι μεταρρυθυμίσεις που γίνονται, να φτιάξουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά μας και για τα σχολεία και για ένα καλύτερο σύστημα υγείας. Όλα αυτά είναι στην πρώτη προτεραιότητα».

Το ΑΣΕΠ

Για τον τομέα του δήλωσε πως πρώτη προτεραιότητα είναι «η συνεργασία με το ΑΣΕΠ ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες προσλήψεων. Το ΑΣΕΠ έχει δημιουργήσει ένα σύστημα αντικειμενικό για τις προσλήψεις, το οποίο πρέπει να το ενισχύσουμε, ώστε να κάνει πολύ πιο εύκολα τη δουλειά του. Για παράδειγμα πολλά στοιχεία είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά οπότε δεν χρειάζεται να κάθεται ένας άνθρωπος να τα ελέγχει ένα-ένα αφού είναι πλέον διαθέσιμα, όπως πχ η εργασιακή του εμπειρία, ή το πτυχίο του, μπορούμε να συνδεθούμε απευθείας με το πανεπιστήμιο.

Όλα αυτά θα δημιουργήσουν μία σημαντική επιτάχυνση και κυρίως θα περιοριστεί εκ των πραγμάτων και ο ρόλος των ενστάσεων, αφού τα δεδομένα θα συλλέγονται ηλεκτρονικά, θα είναι πιο αξιόπιστα και γρήγορα τα αποτελέσματα, χωρίς μεγάλα περιθώρια ανθρώπινου λάθους.

Οι προσλήψεις στο ΑΣΕΠ είναι η πρώτη προτεραιότητα, η δεύτερη είναι ο τρόπος που λειτουργεί το δημόσιο, τα βήματα που έχουν γίνει στην ψηφιοποίηση είναι σημαντικά, πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν τον ρυθμό, σε συνεργασία με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, προκειμένου να κάνουμε περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες, αλλά και όσες υπηρεσίες λειτουργούν με φυσική παρουσία να τις περιορίσουμε σημαντικά στον όγκο των δικαιολογητικών.

Προφανώς η αξιοποίηση του δυναμικού της δημόσιας διοίκησης είναι στις μεγάλες προτεραιότητες, γι’ αυτό το λόγο θα έρθει το νομοσχέδιο για το Bonus στους δημοσίους υπαλλήλους, θα βγει σε δημόσια διαβούλευση σε λίγο χρονικό διάστημα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, πρέπει να έχει ξεκάθαρους ρόλους, ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο, ξεκάθαρες ευθύνες, ξεκάθαρη οικονομική διαχείριση, ώστε όλα αυτά μαζί να φτιάξουν ένα καλύτερο περιβάλλον για να βελτιωθεί η ζωή μας και να μειωθεί η ταλαιπωρία για τους πολίτες.

Η οποία ήδη έχει μειωθεί με την ψηφιοποίηση που έχει γίνει, φτάνουμε στην εποχή να πάμε ακόμα ένα βήμα παραπέρα, αντί για πληροφοριακά έγγραφα, να διακινούνται οι πληροφορίες μέσω πληροφοριακών συστημάτων και αξιοποιούμε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να προχωρήσει και αυτό το στάδιο. Έτσι κι αλλιώς οι σχέσεις του πολίτη με το κράτος είναι σημαντικές σε όλα τα επίπεδα και θα κάνουμε το παν μαζί με τους υφυπουργούς και τους γενικούς γραμματείς ώστε να ανταποκριθούμε στο καθήκον μας».

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο κ. Λιβάνιος δήλωσε πως: «Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια πάνω από 5 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην Τ.Α.. Όπως ορίζει ο νόμος οι ΟΤΑ έχουν διοικητική αυτοτέλεια, άρα το κράτος μπορεί να κάνει έλεγχο νομιμότητας, δεν μπορεί να κάνει έλεγχο σκοπιμότητας στις δράσεις. Πολλοί Δήμοι αξιοποιούν αυτά τα χρήματα πχ υπάρχουν τα προγράμματα στειρώσεων για τα αδέσποτα.

Άρα σε κάθε δράση υπάρχουν πράγματα που έχουν γίνει. Στα σχολεία για παράδειγμα έχουν ανεγερθεί και επισκευαστεί σχολεία από προγράμματα, έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις και πιστεύω ότι ένα σχολείο είναι πραγματική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου να προχωρήσουμε μαζί με το Υπουργείο Παιδείας σε καλύτερες σχολικές υποδομές».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v