Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαρινάκης: Αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού ο ανασχηματισμός

Δεδομένη και αυτονόητη η συνεδρίαση της Κ.Ο. και των άλλων κομματικών οργάνων. Ο κίνδυνος της έλλειψης σταθερότητας δεν υφίσταται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μαρινάκης: Αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού ο ανασχηματισμός

«Αύριο συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο. Προχωράει η κυβέρνηση το έργο της με τη σύνθεση που ισχύει. Ο ανασχηματισμός διαχρονικά είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο». Αυτό απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σε ερώτημα για ενδεχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Για το ενδεχόμενο να επηρέασε αρνητικά τους ψηφοφόρους της ΝΔ το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις αντιθέσεις, τις αντιρρήσεις, τη δυσαρέσκεια και ενδεχομένως τη στεναχώρια ψηφοφόρων του κόμματός μας. Το μεγαλύτερο λάθος και πρόβλημα είναι ότι πήρε περισσότερες διαστάσεις από το πραγματικό του μέγεθος. Αφορά πολύ λίγους συμπολίτες μας, υπήρξε μια υπερβολική κινδυνολογία κομμάτων της αντιπολίτευσης που ενδεχομένως να φόβισε κάποιους συμπολίτες μας. Πολλές φορές κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν κόστος, υπάρχουν κυβερνήσεις που το έχουν αναλάβει και άλλες που έχουν φοβηθεί. Να ασχολούμαστε πολύ πιο σοβαρά με θέματα της καθημερινότητας των πολιτών. Βέβαια, υπάρχουν και άλλα πράγματα που ίσως ήθελαν να μας στείλουν μήνυμα οι πολίτες. Τα προβλήματα είναι εδώ. Η κυβέρνηση ανέλαβε τα προβλήματα μιας χώρας που ταλαιπωρήθηκε επί μια δεκαετία, είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Προχωράνε οι μεταρρυθμίσεις, διορθώνονται λάθη, το μήνυμα δεν είναι δεξιά ή κέντρο, αλλά πιο αποτελεσματικά».

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι «όταν ένα μέρος των ψηφοφόρων σου απέχει , πρέπει να σε προβληματίσει. Μπορεί να πέτυχε ΝΔ την μεγαλύτερη νίκη της στην ιστορία των ευρωεκλογών σε σχέση με τη διαφορά της από το δεύτερο κόμμα, όμως πολλοί απείχαν. Δεν είναι ζήτημα επαναπροσέγγισης, αλλά ακόμα πιο επίμονης προσπάθειας για να πειστεί κάποιος που έχει καεί και στον χυλό όλα τα προηγούμενα χρόνια, ότι η προσπάθεια θα έχει αποτέλεσμα στο τέλος της τετραετίας».

Απαντώντας στις φωνές βουλευτών που ζητούν τη σύγκληση της Κ.Ο. της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Δεδομένη και αυτονόητη η συνεδρίαση της Κ.Ο. και των άλλων κομματικών οργάνων μετά από μια εκλογική διαδικασία και στο τέλος μιας σεζόν, ενόψει και της ΔΕΘ και της νέας περιόδου. Θα γίνει ασχέτως αν υπήρξε ή όχι αίτημα, θα ικανοποιηθεί το επόμενο διάστημα».

Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης επισήμανε πως «ένα ακόμα μήνυμα της κάλπης ήταν ότι η λογική λεφτόδεντρα 2.0, η λογική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με ακόμα πιο τοξικά χαρακτηριστικά από παλαιότερα, απέτυχε. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ, που κατάφερε να χάσει από αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της χώρας, υπογράμμισε ότι «το να είναι συνεπής η χώρα μας και να αυξάνει την εμπιστοσύνη της , σε κάθε πολιτισμένη χώρα είναι αυτονόητο. Η Ελλάδα έχει επιστρέψει σε όλα τα επίπεδα».

Ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «δε θα υποχωρήσουμε στον λογική των μεταρρυθμίσεων για να γίνουμε πρόσκαιρα πιο ευχάριστοι στους πολίτες. Γιατί αυτό είναι επικίνδυνο. Ξεκίνησε την δεκαετία του 80. Δεν πρόκειται το αποτέλεσμα αυτό να αλλάξει αυτή την επιδίωξη. Θα αναθεωρήσουμε την ταχύτητα των αλλαγών και θα ακούσουμε τα μηνύματα των πολιτών σε ορισμένες περιπτώσεις μεταρρυθμίσεων. Ο πρωθυπουργός δεν είπε ότι έχουν αλλάξει οι πολιτικοί συσχετισμοί, είπε ότι έχουμε ένα νέο αποτέλεσμα. Το επιχείρημα της αντιπολίτευση για το 41% δεν υπάρχει πλέον».

Για τον κίνδυνο έλλειψης σταθερότητας της χώρας που είχε επισημάνει προεκλογικά η κυβέρνηση, ο εκπρόσωπός της είπε πως «είχε να κάνει πάνω σε ένα ενδεχόμενο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να πατήσει η αντιπολίτευση με ένα καλό δικό της ποσοστό και ένα μέτριο δικό μας. Το αποτέλεσμα δεν είπε κάτι τέτοιο. Ο κίνδυνος της έλλειψης σταθερότητας δεν υφίσταται μετά τις εκλογές».

Σχετικά με τη δικογραφία για τα Τέμπη που ήρθε στη Βουλή κατόπιν μήνυσης συγγενή θύματος κατά των Κ. Καραμανλή και Μ. Παπαδόπουλου, ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για μια «τυπική διαδικασία, κάθε φορά που υπάρχει ένα πολιτικό πρόσωπο σε μια μήνυση, έρχεται η υπόθεση στη Βουλή, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Δεν έχει γίνει αίτημα προανακριτικής, αν γίνει θα το συζητήσουμε».

Σχολιάζοντας δήλωση του εντολοδόχου πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας ότι αυτή περιμένει από την Ελλάδα να τηρήσει τη συμφωνία, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Όταν υπάρχει μια διαδρομή που πρέπει να διανύσουν δύο μέρη, είναι λίγο οξύμωρο να ζητά το ένα μέρος από το άλλο να ολοκληρώσει την διαδρομή χωρίς το ίδιο να έχει διανύσει ούτε λίγα μέτρα. Θα ήταν επιζήμιο αν σκεφτόμασταν να ακολουθήσουμε μια διαφορετική τακτική».

Στο αίτημα Κασσελάκη να πάνε μαζί με τον πρωθυπουργό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να υπολογιστούν οι οικονομικές τους προτάσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «σε πολύ λίγο διάστημα θα καλέσει τον κ. Κασσελάκη το υπουργείο Οικονομικών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να γίνει η αξιολόγηση και ένας διάλογος. Μήπως δεν καταλαβαίνουν. Μια ανάλυση για το πώς βγαίνουν ή όχι κάποια πράγματα. Θα υπάρξει υπενθύμιση και για τα έξτρα που ακούσαμε στην προεκλογική περίοδο».

Ο κ. Μαρινάκης άδειασε τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Λοβέρδο για δήλωσή του περί εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτα σημεία των δηλώσεων» του βουλευτή, που ζήτησε συγγνώμη σε ανάρτησή του. «Να προσέχουμε τον τρόπο που διατυπώνουμε κάποια πράγματα», τόνισε.

Επίσης, είπε ότι η Ελίζα Βοζενμπεργκ θα είναι επικεφαλής της Κ.Ο. της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα είναι η πρόταση της ΝΔ για αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και παράλληλα η πρόταση του κόμματος για θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο.

Για τη στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά την προεκλογική περίοδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις τοποθετήσεις και κινήσεις ανθρώπων που έχουν φτάσει στο ανώτατο αξίωμα του κόμματος και της χώρας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v