Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O πήχης του 33% για τη ΝΔ και η στόχευση στους αναποφάσιστους

Ο ποσοστιαίος στόχος για τις ευρωεκλογές και η σύγκριση με το 2019. Πώς «διαβάζει» η Πειραιώς τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η «γκρίζα ζώνη» των ψηφοφόρων, οι προτεραιότητες και το διακύβευμα της κάλπης.

O πήχης του 33% για τη ΝΔ και η στόχευση στους αναποφάσιστους

Ο ποσοτικός προσδιορισμός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη του πήχη που θέτει η ΝΔ για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου δεν ήταν τυχαίος. «Το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές για μένα», σημείωσε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ορίζοντας ουσιαστικά ως στόχο του κόμματός του κατ’ ελάχιστον το 33,12% το οποίο έλαβε στις ευρωκάλπες του 2019.

Το συγκεκριμένο παραπάνω -σε σχέση με προηγούμενες τοποθετήσεις του- βήμα που έκανε ο κ. Μητσοτάκης έγινε για δύο λόγους:

Αφενός γιατί όλες οι ενδείξεις που υπάρχουν από τις κρυφές και φανερές δημοσκοπήσεις φέρουν τη ΝΔ να ανακάμπτει από την πτώση των τελευταίων μηνών και να πατάει γερά σε ποσοστά άνω του ψυχολογικού ορίου του 30%, με τάσεις ανόδου, λόγω και της αύξησης της συσπείρωσης στην τελική ευθεία.

Αφετέρου για να ανεβάσει τον δείκτη δυσκολίας για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει να σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση και ο οποίος είχε λάβει πριν από πέντε χρόνια ποσοστό 23,75%.

«Θέλουν τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, σηκώνουμε το γάντι», δήλωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος επιδιώκει να επαναβεβαιώσει την ισχύ του -παρά τους τριγμούς που υπήρξαν μετά τις περσινές εθνικές εκλογές, βάζοντας αυτός τη θεματολογία της ατζέντας στον δημόσιο διάλογο και απορρίπτοντας την αμφισβήτηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτά, σημειώνουν στην Πειραιώς, «έχουν συνταχθεί απέναντι στη Νέα Δημοκρατία με μία και μόνη ατζέντα: πώς θα αδυνατίσει η Νέα Δημοκρατία, πώς θα είναι λιγότερο ισχυρός ο Μητσοτάκης».

Στην κυβέρνηση είδαν με ικανοποίηση και τις δύο τελευταίες δημοσιευμένες σφυγμομετρήσεις εντός του Σαββατοκύριακου (της GPO για τα ‘’Παραπολιτικά’’ και της Marc για το ‘’Πρώτο Θέμα’’), στις οποίες η ΝΔ λαμβάνει 33,6% και 33,4% αντίστοιχα, με διπλάσια σχεδόν ποσοστά από την αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα, κομβική θεωρούν την άνετη πρωτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι των αντιπάλων του όσον αφορά τον αρχηγό που εμπιστεύονται οι πολίτες για το τιμόνι της χώρας, αλλά και τη δημοφιλία. Δημοσκοπικό εύρημα που δικαιολογεί την απόφαση του πρωθυπουργού να μπει μπροστά και σ' αυτή την προεκλογική μάχη, επενδύοντας στο προσωπικό του πολιτικό -έστω με τις όποιες φθορές- κεφάλαιο.

Αδιαφορία και αναποφάσιστοι

Από την άλλη, παραμένει ψηλά το ποσοστό των αναποφάσιστων που φαίνονται να φτάνουν το διψήφιο ποσοστό και ενάμιση μήνα πριν από τις κάλπες ακόμα δηλώνουν να μην έχουν ξεκαθαρίσει την στάση τους. «Ο ουσιαστικός κίνδυνος είναι η αδιαφορία, η αίσθηση ότι αυτές οι ευρωεκλογές δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία», ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας την Παρασκευή σε πολίτες στη Δροσιά και προτρέπει τους υπουργούς, τους βουλευτές και τα υπόλοιπα γαλάζια στελέχη να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, διεκδικώντας και την τελευταία ψήφο.

Όπως αναγνωρίζουν στην κυβερνώσα παράταξη, είναι κρίσιμο για το τελικό αποτέλεσμα πού θα καταλήξουν οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι. Θεωρούν δε ότι αυτοί θα προσέλθουν στις κάλπες με βασικά κίνητρα την οικονομία και την καθημερινότητά τους και εκεί προσπαθούν να εστιάσουν με τη στρατηγική τους. Κορυφαίο πρόβλημα, όπως αναγνωρίζουν, εξακολουθεί να είναι η ακρίβεια, για την οποία -όπως λένε- υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, ενώ δίνουν έμφαση και στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Εξ ου και η επιμονή στην προβολή των τελευταίων στοιχείων της Εργάνης, σύμφωνα με τα οποία ο περασμένος ήταν ο καλύτερος Μάρτιος στην αγορά εργασίας εδώ και 23 χρόνια, καθώς δημιουργήθηκαν 63.689 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια στιγμή διαμηνύουν ότι το διακύβευμα των ευρωπαϊκών εκλογών είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς θα κριθούν κομβικά ζητήματα για την επόμενη πενταετία:

  • Ποιος θα διαπραγματευτεί στην Ευρώπη το επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης;
  • Θα συνεχιστεί ή όχι η αυστηρή πολιτική θωράκισης των συνόρων, με την Ευρώπη να μας στηρίζει;
  • Θα αποκτηθεί ένα ενιαίο αμυντικό ταμείο ώστε να κινητοποιηθούν και ευρωπαϊκοί πόροι για ευρωπαϊκές αγορές που θα συνεισφέρουν στην κοινή ευρωπαϊκή ενίσχυση της πατρίδας μας;
  • Θα γίνουν αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων ώστε οι αγρότες μας να έχουν ένα καλύτερο εισόδημα;
  • Θα κινητοποιηθεί η Ευρώπη για τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής δημογραφικής πολιτικής;

Το ζητούμενο των ευρωεκλογών, επισημαίνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και αυτό θα θελήσουν να αναδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία στο δρόμο προς την 9η Ιουνίου. Ο πολιτικός χρόνος μέχρι τότε πάντως είναι μακρύς και απρόβλεπτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v