Τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές, κατέθεσε η κυβέρνηση. Η διάταξη που ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, απαιτεί πλειοψηφία τουλάχιστον 200 ψήφων.
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου και η συναίνεση που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα, ανοίγει το δρόμο για μια ακόμη μεγάλη αλλαγή. Για ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της συμμετοχής και της δημοκρατίας: την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές, όχι μόνο στα δημοψήφισματα αλλά και στις εθνικές εκλογές», είπε η υπουργός Εσωτερικών εισπράττοντας τα θερμά χειροκροτήματα από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
«'Εχουμε σήμερα την ιστορική ευκαιρία αλλά και την ιστορική ευθύνη να διασφαλίσουμε όλοι μαζί την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Έχουμε όμως και την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε και στις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις την ισότητα στο δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού, αίροντας τα πραγματικά εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Θα δημιουργήσουμε μια ακόμη πιο ισχυρή γέφυρα, όπως μας είπαν και οι εκπρόσωποι της ομογένειας στην ακρόαση φορέων, μια ακόμη ισχυρή γέφυρα που ενώνει τους συμπολίτες μας με την Ελλάδα, ενισχύει την κοινή μας πορεία. Κρατούμε ακόμη πιο κοντά την Ελλάδα που ζει εκτός συνόρων, την Ελλάδα που ζει και δημιουργεί με το βλέμμα και τη σκέψη στη μητέρα πατρίδα, που θέλει και δικαιούται να έχει λόγο για την πολιτική κατάσταση στην πατρίδα μας, χωρίς εμπόδια και χωρίς περιορισμούς. Αυτό προβλέπει η τροπολογία που καταθέτουμε και η οποία απαιτεί την ψήφο τουλάχιστον 200 βουλευτών για να ισχύσει σύμφωνα με τις επιταγές του συντάγματος. Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος, για μια ιστορική ευκαιρία και γι΄αυτό είναι και μεγάλη η ευθύνη που βαρύνει τον καθένα και την καθεμία από εμάς, τον κάθε βουλευτή, πέρα και πάνω από κόμματα», είπε η Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε:
«Ήδη κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης που αριθμούν πάνω από 230 βουλευτές έχουν τοποθετηθεί θετικά σχετικά με την επιστολική ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές. Γιατί λοιπόν όχι και στις εθνικές εκλογές; Η Βουλή έχει την ιστορική και την ιστορική ευθύνη να εγκρίνει με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ένα σχέδιο νόμου που αίρει κάθε πραγματικό, και κάθε πρακτικό εμπόδιο στην άσκηση το εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών όπου και αν κατοικούν, όπου και αν βρίσκονται».
Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου και της τροπολογίας με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση θα αποτελέσει σημαντικό μήνυμα πολιτικού εκσυγχρονισμού, ένα δείγμα πολιτικής ωριμότητας και διάθεσης να πράξουμε το δημοκρατικά αυτονόητο, πέρα και πάνω από κομματικές αντιθέσεις, πέρα και πάνω από κόμματα και χρώματα, να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι στα θέματα δημοκρατίας είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν. Στις ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων των πολιτών, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία. Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση γι αυτή την δημοκρατική αλλαγή είναι η καλύτερη αφετηρία για τα επόμενα 50 χρόνια της ελληνικής δημοκρατίας, είπε η υπουργός Εσωτερικών.
Από μηδενική βάση η συζήτηση” λέει η αντιπολίτευση
Από μηδενική βάση, πλέον, θα καθοριστεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Κι αυτό διότι η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, με μία αιφνιδιαστική τροπολογία επεκτείνει την εφαρμογή της και στις εθνικές εκλογές, ενώ η αρχική ρύθμιση αφορούσε τις ευρωεκλογές και τυχόν δημοψηφίσματα.
Σημειώνεται ότι ο αιφνιδιασμός της κ. Κεραμέως έγινε αφού το νομοσχέδιο είχε ήδη συζητηθεί στην επιτροπή της Βουλής προκειμένου να εισαχθεί σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια.
«Είναι προφανής η αντίρρηση μας και η αντίδραση μας λόγω της συμπεριφοράς της κυβέρνησης», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
Για “πολιτικό τυχοδιωκτισμό” κατηγόρησε την υπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, ανακοινώνοντας ότι το κόμμα του θα αντιμετωπίσει την επιστολική ψήφο (για τις ευρωεκλογές) “από μηδενική βάση”.
Σημειώνεται ότι η ψήφιση της επιστολικής ψήφου για τις εθνικές εκλογές απαιτεί πλειοψηφία τουλάχιστον 200 “ναι”, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.
Αντιθέτως, για τις ευρωεκλογές χρειάζεται απλή πλειοψηφία.
Η ειρωνεία είναι ότι νωρίτερα σήμερα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όσο και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζήτησαν, με πανομοιότυπες τροπολογίες τους, να ισχύει η επιστολική ψήφος (για τις ευρωεκλογές) μόνο για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό και για όσους, εντός επικράτειας, έχουν αποδεδειγμένα κώλυμα μετάβασης στα εκλογικά τμήματα που είναι εγγεγραμμένοι (φοιτητές-μαθητές, εργαζόμενοι εκτός έδρας ή ανήμποροι για φυσικούς λόγους).
Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, την προηγούμενη εβδομάδα “ναι” είχαν δηλώσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ επιφύλαξη για την Οομέλεια εξέφρασαν Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Αρνητική στάση κράτησαν το ΚΚΕ και η ΝΙΚΗ.
Πηγές ΥΠΕΣ : Η τροπολογία απαντάει στο αυτονόητο ερώτημα των φορέων της Ομογένειας
Η κατάθεση της τροπολογίας με την οποία καθιερώνεται η επιστολική ψήφος για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές, απαντά στο αυτονόητο ερώτημα που εξέφρασαν ομόφωνα οι φορείς της ομογένειας.
«Από τη στιγμή που κόμματα που εκπροσωπούν πάνω από 230 βουλευτές τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω επιστολικής ψήφου, γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές; » αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τις σχετικές αντιδράσεις που σημειώθηκαν από την αντιπολίτευση.
Στο ερώτημα «γιατί έρχεται τώρα η συγκεκριμένη τροπολογία», η απάντηση είναι ότι «την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε μία πρωτοφανής ιστορική συναίνεση στην επιστολική ψήφο για ‘Ελληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές, γεγονός που καταδεικνύει ότι το πολιτικό μας σύστημα επέδειξε τη δέουσα ωριμότητα και φάνηκε ικανό να συναινέσει στην εφαρμογή του μέτρου της επιστολικής για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Εφόσον λοιπόν διαφάνηκε η ιστορική αυτή συναίνεση, που τιμά το Κοινοβούλιο, η φυσική συνέχεια ήταν η αυτονόητη επέκταση της επιστολικής ψήφου για Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Και αυτός είναι και όλος ο πλούτος του κοινοβουλευτικού διαλόγου, να βελτιώνονται νομοσχέδια ως αποτέλεσμα μίας διαδικασίας που οδηγεί σε συναινέσεις. Αλίμονο αν τα νομοσχέδια ψηφίζονται αυτολεξεί όπως κατατίθενται στην αρχή μιας διαδικασίας» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Όπως δηλώνουν από το υπουργείο Εσωτερικών, η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε στην αρχή μίας τριήμερης συνεδρίασης της Ολομέλειας, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για να συζητηθεί, σημειώνοντας ότι η Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει για όσο χρειαστεί.
«Η συζήτηση για τη διευκόλυνση του δικαιώματος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες του εξωτερικού συζητείται στη Βουλή τα τελευταία 50 χρόνια. Ας μην αφήσουμε να περάσουν 50 ακόμα χρόνια. Η πατρίδα μας έχει μόνο να κερδίσει από την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών της με τον απόδημο Ελληνισμό» καταλήγουν.
Δείτε εδώ την αιφνιδιαστική τροπολογία