Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομόφυλα ζευγάρια: Οι 50 γαλάζιοι που καταψηφίζουν, απέχουν ή… το σκέφτονται

Ο αριθμητικός πήχης για την κυβέρνηση και η στάση τη Κ.Ο. Η επίσπευση της διαδικασίας και η αντίδραση της Εκκλησίας. Διεύρυνση της ατζέντας του δημοσίου διαλόγου θέλει το Μαξίμου.

Ομόφυλα ζευγάρια: Οι 50 γαλάζιοι που καταψηφίζουν, απέχουν ή… το σκέφτονται

Εξασφαλισμένη θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου τη βάση των 100 βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Μάλιστα εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί αρκετά, εφόσον κάποιοι βουλευτές που ακόμα δεν έχουν εκφραστεί δημοσίως ή εμφανίζονται ως προβληματισμένοι, τελικά πειστούν για τη θετική τους ψήφο.

Βεβαίως, ακόμα και έτσι, το σύνολο όσων καταψηφίσουν ή απέχουν θα είναι μεγάλο, ωστόσο οι αναμενόμενοι κραδασμοί στην κυβερνητική παράταξη των 158 βουλευτών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, θα απορροφηθούν γρήγορα.

Όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για ένα συνειδησιακό ζήτημα στο οποίο δεν έχει μπει κομματική πειθαρχία, υπενθυμίζουν ότι και σε αντίστοιχες ψηφοφορίες του παρελθόντος η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν μοιρασμένη, ενώ και οι στοχευμένες μετρήσεις που υπάρχουν στην κυβέρνηση καταδεικνύουν ότι το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο δεν θα επηρεάσει την ψήφο των πολιτών στις εθνικές εκλογές του 2027.

Δεδομένου πάντως ότι η όλη συζήτηση εκ των πραγμάτων δεν ωφελεί τη ΝΔ, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες, με την παρουσίαση του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο την προσεχή Τρίτη και την ψήφισή του στις αρχές Φεβρουαρίου.

Δύο σημαντικά «αγκάθια» για την κυβέρνηση στην όλη προσπάθεια είναι η αναμενόμενη έντονη αντίδραση της Εκκλησίας και η σκληρή κριτική που ήδη έχει ξεκινήσει από… άμβωνος, καθώς και η στάση κάποιων υπουργών και υφυπουργών, που ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θα πράξουν.

Οι βουλευτές της ΝΔ ουσιαστικά δέχονται ένα διπλό πρέσινγκ: το ένα από τις τοπικές κοινωνίες που στην πλειοψηφία τους -ιδίως στην περιφέρεια- φέρονται να είναι αρνητικές στο νομοσχέδιο και το άλλο από το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς, με στόχο να άρουν τυχόν αντιρρήσεις τους.

«Θ’ ακούσουμε και θα συνεχίσουμε ν’ ακούμε τις απόψεις της Εκκλησίας, της Κοινωνίας, αλλά στο τέλος της ημέρας έχουμε υποχρέωση να είμαστε συνεπείς στους πολίτες και σ’ αυτά τα οποία έχουμε υποσχεθεί προεκλογικά», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ενώ αναφερόμενος στους υπουργούς, επανέλαβε την «αυξημένη θεσμική υποχρέωση» που έχουν αυτοί να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση.

Τα ονόματα

Με τα τωρινά δεδομένα, αρνητικός εξακολουθεί να είναι ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος δείχνει να προσανατολίζεται στην αποχή, δηλώνοντας πρόσφατα: «Ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη στήριξή μας και έτσι θα συνεχίσουμε συντεταγμένα την πολύ σημαντική δουλειά που κάνει αυτή η κυβέρνηση».

Από εκεί και πέρα, προβληματισμένοι εξακολουθούν οι υφυπουργοί Μαρία Κεφάλα, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Στ. Κελέτσης, η στάση των οποίων δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα.

Στη λίστα αυτών που σκέφτονται να καταψηφίσουν περιλαμβάνονται οι: Αντώνης Σαμαρά, Θάνος Πλεύρης, Κώστας Καραγκούνης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Άννα Καραμανλή, Θόδωρος Καράογλου, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Βασίλης Γιόγιακας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Διονύσιος Ακτύπης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Ξενοφών Μπαραλιάκος, Στέφανος Γκίκας, Γιώργος Καρασμάνης, Θεόφιλος Λεονταρίδης και Περικλής Μαντάς.

Στην αποχή προσανατολίζονται οι Γιάννης Καλιάνος, Κώστας Κατσαφάδος, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Άγγελος Συρίγος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μάνος Κόνσολας και Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ ενστάσεις έχουν επίσης -χωρίς να έχουν αποσαφηνίσει τη στάση τους- οι Νότης Μηταράκης, Δημήτρης Κούβελας, Στράτος Σιμόπουλος, Μάριος Σαλμάς, Γιάννης Τραγάκης, Χρήστος Μπουκώρος, Γιώργος Βλάχος, Θανάση Μπούρας, Γιάννης Ανδριανός και Κώστας Βλάσης.

Προβληματισμένοι εμφανίζονται επίσης οι Στέλιος Πέτσας, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Νίκος Βλαχάκος, Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Στύλιος, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Γιώργος Καρασμάνης, Τάσος Δημοσχάκης.

Δεν αποκλείεται μέχρι τη στιγμή της ψήφισης του νομοσχεδίου κάποιος ή κάποιοι από τους παραπάνω 50 βουλευτές τελικά να αποφασίσουν τη θετική τους στάση, ενώ ζητούμενο θα παραμείνει έως την ύστατη ώρα η επιλογή και άλλων βουλευτών από την επαρχία, ως επί το πλείστον. Τα διλήμματα άλλωστε είναι μεγάλα και η όποια απόφαση ενδεχομένως να καθορίσει το πολιτικό τους μέλλον.

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το θέμα και να διευρύνει ταυτόχρονα την ατζέντα του δημοσίου διαλόγου, με άλλες πρωτοβουλίες και νομοθετικές παρεμβάσεις.

Μέσα στην εβδομάδα, για παράδειγμα, θα ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου, έτοιμο προς κατάθεση είναι αυτό για τους ποινικούς κώδικες, έρχονται τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ενώ χθες κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο και το νομοσχέδιο με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v