Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιμονή Μητσοτάκη προς το κέντρο και ο… κίνδυνος στα δεξιά της ΝΔ

Κέρδη και ζημιές από συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Οι δημοσκοπήσεις και τα αντανακλαστικά του συντηρητικού ακροατηρίου. Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου και ο «πονοκέφαλος» με τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η επιμονή Μητσοτάκη προς το κέντρο και ο… κίνδυνος στα δεξιά της ΝΔ

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο για το ευαίσθητο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και να φέρει στη Βουλή μια σειρά άλλων νομοθετικών παρεμβάσεων όπως η πρόσφατη τροπολογία για το μεταναστευτικό, επιβεβαιώνει την σταθερή πρόθεσή του να διατηρήσει στραμμένο το βλέμμα του στο λεγόμενο «προοδευτικό κέντρο».

Υπέρμαχος του «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού» και με παρακαταθήκη την εκλογική του νίκη τον περασμένο Ιούνιο, πεποίθηση του πρωθυπουργού είναι ότι με τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες του θα παραμείνει πολιτικά κυρίαρχος στη μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο είναι σαφές ότι η εν λόγω στάση, πέραν των αντιδράσεων της συντηρητικής πτέρυγας της ΝΔ, αφήνει αρκετό χώρο για τον σχηματισμό νέου πολιτικού φορέα στα δεξιά του κόμματος, τη στιγμή που και πολλές ευρωπαϊκές χώρες στρίβουν προς τα δεξιά.

Ενδεικτικό τούτου είναι ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO (για τα Παραπολιτικά), το 38,8% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι υπάρχει χώρος για τέτοιο νέο κόμμα, ενώ το 13,9% δηλώνει ότι θα το ψήφιζε.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο τη νέα προεκλογική περίοδο που ξεκινά ενόψει των καλπών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν δείχνουν να ανησυχούν. Θεωρούν ότι οι νόμοι για τους ομόφυλους και για τους εργάτες γης, παρόλο που ενεργοποιούν αντανακλαστικά σε συγκεκριμένο ακροατήριο ψηφοφόρων της γαλάζιας παράταξης, δεν είναι σε θέση να διαταράξουν τις ισορροπίες και να ραγίσουν το γυαλί μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και των δεξιών ψηφοφόρων.

Άλλωστε, όπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός, με την εφαρμοζόμενη πολιτική του, καλύπτει απόλυτα και τη θεματολογία που ευαισθητοποιεί το συγκεκριμένο κοινό. Κάτι που ο κ. Μητσοτάκης και το επικοινωνιακό επιτελείο σκοπεύει να διατηρήσει ψηλά στην ατζέντα, επικεντρωμένοι στα εθνικά θέματα και την άμυνα, με παράλληλο στόχο στην αποδυνάμωση και των τριών κοινοβουλευτικών δεξιών κομμάτων, της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών και της Νίκης.

Το μήνυμα που εκπέμπει και θα συνεχίσει να εκπέμπει η κυβέρνηση είναι ότι «η πατρίδα μας δυναμώνει αμυντικά, γεωστρατηγικά και διπλωματικά», σε αναμονή και της επικείμενης συμφωνίας με τις ΗΠΑ για οριστικοποίηση αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών F-35, αλλά και της ολοκλήρωσης κατασκευής του φράχτη στον Έβρο.

Αντιδράσεις και… υπερασπιστές

Την έντονη αντίθεσή του, πάντως, στην πολιτική που ασκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκεκριμένα ζητήματα εκφράζει σε κάθε ευκαιρία ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει στην άποψή του ότι «όταν η ΝΔ στοχεύει αποκλειστικά στο “κέντρο” – τη στιγμή που η κοινωνία κινείται δεξιότερα – κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της».

Παράλληλα, ετοιμάζεται να εκφράσει και θεσμικά τη διαφωνία του για τα ομόφυλα ζευγάρια από το βήμα της Βουλής, όταν έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο, ενώ έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία του για την κίνηση του πρωθυπουργού να προτρέψει σε αποχή όσους βουλευτές του διαφωνούν και σκέφτονται να καταψηφίσουν.

Κυβερνητικά στελέχη δεν σχολιάζουν την τοποθέτηση Σαμαρά, σημειώνοντας απλώς ότι ο πρώην πρωθυπουργός διατύπωσε τις γνωστές απόψεις του.

Για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομοφύλων βεβαίως δεν αντιδρά μόνο ο κ. Σαμαράς, αλλά και δεκάδες γαλάζιοι βουλευτές οι οποίοι το επόμενο διήμερο θα παρακολουθήσουν «φροντιστήριο» στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο.

Από αυτή την επιχείρηση επούλωσης των αντιδράσεων θα απουσιάζει ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος χαρακτήρισε «προσβλητικό» για τον ίδιο η ενημέρωση για «ένα τόσο σημαντικό θέμα» να γίνει από τον υπουργό και ζήτησε τη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ωστόσο, διεμήνυσε ότι εφόσον «δει στο χαρτί» το νομοσχέδιο και επιβεβαιωθούν όσα έχει ακούσει, θα διάκειται θετικά.

Τις διατάξεις του νομοσχεδίου υπερασπίστηκαν χθες ο (εξ αρχής θερμός υποστηρικτής του) επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, που ανέβασε βίντεο στο Tik Tok με το τι ισχύει στην Ευρώπη καθώς και στις υπόλοιπες ηπείρους, καθώς και ο (αρχικά προβληματισμένος) υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με άρθρο του στα ΝΕΑ.

Τις επόμενες μέρες θα βγουν δημοσίως να πράξουν το ίδιο και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, την ίδια ώρα που η πίεση του Μεγάρου Μαξίμου στους διαφωνούντες βουλευτές εντείνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v