Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Ολιγοήμερη ανάπαυλα με το μυαλό στο… νέο έτος

Η θεραπεία διαχρονικών παθογενειών το νέο μεγάλο στοίχημα του Μαξίμου. Μεταρρυθμίσεις και καθημερινότητα του πολίτη στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, η ενίσχυση των εισοδημάτων και οι περιοδείες.

Μητσοτάκης: Ολιγοήμερη ανάπαυλα με το μυαλό στο… νέο έτος

Στιγμές ξεκούρασης και περισυλλογής βιώνει, με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος οικογενειακώς -σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου- έχει μια ολιγοήμερη ανάπαυλα εκτός Αθηνών.  

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους στενούς του συνεργάτες και κάνει τους σχεδιασμούς του για τη νέα χρονιά, για την οποία το στοίχημα που έχει βάλει είναι μεγάλο. Στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής θα συνεχίσουν να βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της καθημερινότητας των πολιτών.

«Τα φετινά Χριστούγεννα βρίσκουν την Ελλάδα να έχει αφήσει πίσω της μια υπερδεκαετή αλυσίδα κρίσεων και να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν ισχυρίζομαι προφανώς ότι λύθηκαν όλα μας τα προβλήματα, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε -για να είμαι ακριβής πρέπει να τρέξουμε- για να συγκλίνουμε σε όλα τα πεδία με τον ευρωπαϊκό πυρήνα, για να θεραπεύσουμε υστερήσεις και διαχρονικές παθογένειες», ανέφερε.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται το φιλόδοξο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής, το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς. Συγκεκριμένα, 221 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, 279 έργα και επενδύσεις και πάνω από 2.000 δράσεις είναι προγραμματισμένες για το 2024. Παράλληλα, 164 νομοθετικές πρωτοβουλίες και 168 επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, θέτουν τους υπουργούς σε αυστηρή στοχοπροσήλωση, με τους πάντες να αξιολογούνται επί καθημερινής βάσης.

Χρόνιες εκκρεμότητες

Στόχος, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, μια Ελλάδα πιο παραγωγική, πιο κοινωνική, πιο δίκαιη, πιο πράσινη και ψηφιακή και, τελικά, πιο ισχυρή για όλους, με διευθέτηση χρόνιων εκκρεμοτήτων που κρατούν πίσω τη χώρα σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε. Ανάμεσά τους, η απελευθέρωση της ανώτατης εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο, η επιτάχυνση της δικαιοσύνης, η περαιτέρω βελτίωση της αγοράς εργασίας ως προς την απασχόληση των νέων, των γυναικών και του άνεργου πληθυσμού, η ψηφιοποίηση της οικονομίας με περαιτέρω απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και η διαχείριση των απορριμμάτων. Θέματα τα οποία θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πολλά επενδύει η κυβέρνηση στις μόνιμες αυξήσεις των εισοδημάτων που θα ξεκινήσουν να ισχύουν από την Πρωτοχρονιά και μπορούν -σύμφωνα με την σχετική επιχειρηματολογία- να αποτελέσουν την απάντηση στην ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό. Πέρα από τις έκτακτες και στοχευμένες ενισχύσεις του τρέχοντος μήνα σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, υπογραμμίζονται οι αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους, αλλά και στους ιδιωτικούς υπαλλήλους με συμπληρωμένες τριετίες.

Όσον αφορά την οικονομική πολιτική, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον επισημαίνουν ότι η φορολογική πολιτική από το 2019 έως σήμερα, έχει μειώσει κατά σχεδόν 5,5 - 6 δισ. ευρώ μόνιμα τη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, την ίδια ώρα που τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ. «Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική μας αποδίδει. Οι πιο λογικοί φόροι φέρνουν μεγαλύτερη ανάπτυξη, λιγότερες ανισότητες, υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα, περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία», τόνισε ο κ. Σκέρτσος (στο ΑΠΕ).

Μετά τις γιορτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκινήσει νέο γύρο περιοδειών στη χώρα, αλλά και σε στοχευμένες περιοχές της Αττικής, ενόψει και της νέας εκλογικής αναμέτρησης που θα λάβει χώρα τον Ιούνιο, των ευρωεκλογών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v