Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη και μέτωπα για την κυβέρνηση στο κλείσιμο της χρονιάς

Με ποια δεδομένα αφήνει η εκλογική χρονιά το Μέγαρο Μαξίμου. Οι επιτυχίες, τα αγκάθια και οι προκλήσεις. Τα δημοσκοπικά ευρήματα και οι διαφορετικές εσωκομματικές φωνές.

Κέρδη και μέτωπα για την κυβέρνηση στο κλείσιμο της χρονιάς

Τον απολογισμό μιας ακόμα «δύσκολης και απαιτητικής» χρονιάς κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το 2023 μετρά πλέον αντίστροφα. Το συνολικό πρόσημο που βάζουν είναι προφανώς θετικό, δεδομένου και του διπλού εκλογικού θριάμβου, μολονότι αναγνωρίζουν ότι και αστοχίες υπήρξαν, καθώς και πολλά ακόμα που πρέπει να αλλάξουν.

«Βρισκόμαστε πια στο τέλος ενός δύσκολου χρόνου με πολλές προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Παρασκευή, την ώρα που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της χρονιάς άρχισαν να δημοσιοποιούνται και να τίθενται υπό επεξεργασία από τα κομματικά επιτελεία.

Όσον αφορά την πρόθεση ή την εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι η απόλυτη κυρίαρχη, προσεγγίζοντας τα εκλογικά της ποσοστά και απέχοντας πολύ από τα υπόλοιπα κόμματα, ωστόσο τα ποιοτικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι δεν είναι όλα ρόδινα για την κυβερνώσα παράταξη.

Στα θετικά, πέραν την ξεκάθαρης υπεροχής του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών, συγκαταλέγονται η εξωτερική πολιτική και η μεγάλη εικόνα της οικονομίας, ενώ ευνοϊκά βλέπουν οι πολίτες -σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες μετρήσεις- την προωθούμενη μεταρρύθμιση της λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων, καθώς και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Η κυβέρνηση επενδύει πολύ ειδικά στα θέματα της οικονομίας και το πρωθυπουργικό επιτελείο εισέπραξε με ιδιαίτερη ικανοποίηση, μετά την επενδυτική βαθμίδα, την ανακήρυξη της Ελλάδας ως χώρας της χρονιάς από τον «Economist». «Αναγνωρίζεται η τεράστια προσπάθεια πρωτίστως του ελληνικού λαού να αφήσει οριστικά πίσω του τα δύσκολα χρόνια της κρίσης», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζοντας πως «αυτό, βέβαια, μας οπλίζει με αισιοδοξία για να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες, εξάλλου, έχουμε πάρει ισχυρή λαϊκή εντολή να υλοποιήσουμε».

Σε μiα άλλη, πάντως, παράμετρο της οικονομίας που σχετίζεται με την καθημερινότητα του πολίτη, την ακρίβεια, η κυβέρνηση βαθμολογείται χαμηλά και για ακόμα μια φορά πιστοποιείται ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει. Χαρακτηριστικά είναι τα προχθεσινά ευρήματα της Metron Analysis (για το MEGA), σύμφωνα με τα οποία η ακρίβεια «χτυπά» και εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται ως μεσαία τάξη.

Για τον πληθωρισμό οι αρνητικές γνώμες φτάνουν το 70%, το ποσοστό όσων λένε ότι η προσωπική οικονομική τους κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με έναν χρόνο πριν αυξήθηκε στο 45%, ενώ το 29% δηλώνει ότι θα ξοδέψει λιγότερα στις γιορτές σε σχέση με πέρυσι.

Το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζει την επιχειρηματολογία του στην ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών (μεταξύ άλλων, με αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, νέο αυξημένο κατώτατο μισθό, ξεπάγωμα τριετιών), στην εντατικοποίηση των ελέγχων και την αύξηση των προστίμων για τους παραβάτες, καθώς και σε πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Μια τέτοια είναι η νομοθετική πρωτοβουλία που εξήγγειλε ο Κώστας Σκρέκας, με την οποία δεν θα επιτρέπονται εκπτώσεις που προσφέρονται σε προϊόντα που πριν από την έκπτωση έχουν ανατιμηθεί.

«Πανδημία βίας»

Κάτω από τον πήχη δείχνει να περνά η κυβέρνηση και στα ζητήματα εγκληματικότητας και ασφάλειας. Το 70% των πολιτών στην τελευταία δημοσκόπηση δηλώνει ότι έχει «μάλλον αρνητικές» εντυπώσεις από την κυβέρνηση για το θέμα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου κάνει λόγο για «πανδημία βίας», με την ελληνική αστυνομία «να είναι κάθε μέρα στην πρώτη γραμμή».

Στους «πονοκεφάλους» του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν έρθει τελευταία να προστεθούν και οι εσωκομματικές διαφωνίες για σειρά θεμάτων. Έτσι, διχασμένη εμφανίζεται η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα στο θέμα του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών και, παρόλο που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή (μετά πάντως από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου), πολλοί βουλευτές έχουν ήδη πάρει θετική ή αρνητική θέση.

Ηχηρές δημόσιες παρεμβάσεις έχει κάνει εσχάτως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όχι μόνο στο παραπάνω θέμα, αλλά και στα ελληνοτουρκικά (όχι διάλογο με τους… πειρατές), καθώς και στην τροπολογία για τους μετανάστες που υπερψηφίστηκε εντός της εβδομάδας στο Κοινοβούλιο. Ως προς αυτήν, υπήρξαν δημόσιες διαφωνίες και άλλων βουλευτών (Κώστας Καραγκούνης, Θάνος Πλεύρης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Στράτος Σιμόπουλος), οι οποίοι όμως, λόγω κομματικής πειθαρχίας ψήφισαν θετικά.

Διαφορετικές απόψεις έχουν ακουστεί εντός του κυβερνώντος κόμματος ακόμα και για τη ροζ ελληνική σημαία στο γενικό προξενείο μας στη Νέα Υόρκη, καθώς η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη να την κατεβάσει βρήκε και συμμάχους, αλλά και εσωκομματικούς πολέμιους.

Η επίσημη ερμηνεία που δίνεται από το γαλάζιο στρατόπεδο είναι ότι πρόκειται για μια υγιή διαδικασία στο πλαίσιο της πολυφωνίας που ανέκαθεν χαρακτήριζε την παράταξη. Ωστόσο, δεν παραγνωρίζουν τον κίνδυνο, στην περίπτωση που διαφοροποιηθούν οι σημερινοί πολιτικοί συσχετισμοί, οι συνέπειες αντίστοιχων διαφωνιών να επιφέρουν πολύ ισχυρότερες εσωτερικές αναταράξεις.

Η κυβέρνηση άλλωστε μόλις συμπλήρωσε το πρώτο εξάμηνο της δεύτερης θητείας της και ο δρόμος είναι μακρύς και απρόβλεπτος…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v