Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Δημοσκοπική «καμπάνα» στο φόντο της… ημιδιάσπασης

Πτώση ποσοστού αλλά 8 στους 10 συμφωνούν με τα πρώτα βήματα Κασσελάκη. Συνεδριάζει το ΕΓ (και) για τις διαγραφές. Εγκλωβισμό της «ομάδας Αχτσιόγλου» έδειξε η σύσκεψη στελεχών. Ευ. Τσακαλώτος: «Θα τεστάρουμε» τα περιθώρια. 

ΣΥΡΙΖΑ: Δημοσκοπική «καμπάνα» στο φόντο της… ημιδιάσπασης

Υπό τη σκιά της πρώτης δημοσκόπησης που δείχνει (την αναμενόμενη) πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στο 12,9%, συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος υπό τον Στέφανο Κασσελάκη
Το σχόλιο στελεχών… «και πάλι καλά» για το εν λόγω ποσοστό δείχνει ότι έχουν πλήρη επίγνωση της εικόνας που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο, ειδικά, διάστημα.

Παρότι, κατά τις πληροφορίες από μετρήσεις που δεν δημοσιοποιήθηκαν, το ποσοστό είχε κατρακυλήσει ακόμα και κάτω από το 12% το καλοκαίρι, μετά την εκλογική συντριβή, την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και των όσων σημειώθηκαν κατά την εκκίνηση της διαδοχής, πολύ πριν εμφανιστεί ως υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης.

Το στοιχείο της χθεσινής δημοσκόπησης (της GPO) που θα αποτελέσει «όπλο» στα χέρια της ηγεσίας είναι το εύρημα ότι από τους ερωτηθέντες που δήλωσαν ψηφοφόροι του κόμματος, το 77% απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στη σωστή κατεύθυνση μετά την εκλογή του κ. Κασσελάκη. 

Το έτερο στοιχείο, που, όπως λένε, δείχνει πως υπάρχει ακόμα στάση αναμονής από το προοδευτικό κοινό, είναι το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο παραμένει «κολλημένο» στο 11,9% παρά τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν υπάρχει εμφύλιος»…

Στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου θα γίνει και η πρώτη δια ζώσης αντιπαράθεση, σε κομματικό όργανο, του κ. Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία (αντιπαράθεση) θα δώσει σήμα για το εάν υπάρχει περιθώριο συνύπαρξης, ανεξάρτητα από τις αποχωρήσεις άλλων στελεχών και ομάδων. 

Από την πλευρά της ηγετικής πλειοψηφίας η θέση είναι πως δεν υπάρχει εμφύλιος αλλά ένα μείζον πρόβλημα που προκαλούν μεμονωμένα στελέχη με τις ακραίες αντικομματικές εμφανίσεις τους στα μέσα ενημέρωσης. Εννοώντας τους Στέφανο Τζουμάκα, Δημήτρη Βίτσα, Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Φίλη, των οποίων την παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής ζήτησε ο κ. Κασσελάκης.

Η Κουμουνδούρου επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, δεδομένου ότι δεν υπήρξαν «μιμητές» των τεσσάρων… το τελευταίο 24ωρο, ενώ με την επιστροφή του κ. Κασσελάκη από την Αμερική το βάρος θα πέσει στα πολιτικά ζητήματα, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τα εσωκομματικά. 

Η αποψινή ομιλία του προέδρου, μάλιστα, στο συνέδριο του Economist προαναγγέλλεται ως σημαντική καθώς, κατά τις πληροφορίες, θα παρουσιάσει πιο ολοκληρωμένα τις οικονομικές θέσεις του αλλά με τρόπο που να μην «προκαλέσει», όπως έκανε μιλώντας στον ΣΕΒ, με αναφορές όπως «μη δαιμονοποίηση του κεφαλαίου». 

Οι παραπομπές των τεσσάρων στην Επιτροπή Δεοντολογίας, πάντως, δεν αναμένεται να ανακληθούν: «Οχι για λόγους προεδρικού γοήτρου, αλλά επειδή δεν γίνεται να σιωπήσουμε στις απαράδεκτες κατηγορίες που εκτόξευσαν», αναφέρουν πηγές.

Ειδικά για την περίπτωση του κ. Βίτσα, επιμένουν στη θέση πως δεν είναι δυνατόν στέλεχος ενός κόμματος να ανακοινώνει σε τηλεοπτική εκπομπή τη δημιουργία νέου κόμματος που στοχεύει να εκλέξει και ευρωβουλευτή. 

Ευ. Τσακαλώτος: «Θα τεστάρουμε» τα περιθώρια 

Από την αντίπερα όχθη, την «Ομπρέλα», δεν διαφαίνεται επίσης ενδεχόμενο υπαναχώρησης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άλλωστε, αιτιολόγησε τις ακραίες κατηγορίες λέγοντας αργά χθες το βράδυ (στο Kontra) πως είναι αποτέλεσμα και των πιέσεων που δέχονται τα εν λόγω στελέχη από κατηγορίες περί υπονόμευσης κ.λπ. 

Ως προς τη δυνατότητα συνύπαρξης με τη νέα ηγεσία, ο κ. Τσακαλώτος απλώς επιβεβαίωσε ότι είναι θέμα χρόνου η αποχώρηση: «Θα τεστάρουμε τις επόμενες μέρες αν υπάρχει χώρος για την ανανεωτική Αριστερά όπως την ξέρουμε εμείς, θα τεστάρουμε και το δικαίωμά μας να είμαστε μειοψηφία, αλλά η πλειοψηφία να δέχεται την κριτική μας», είπε.

Σε ερώτηση πάντως για το αν δεν είναι σοβαρά όσα λέγονται για καθαίρεση του κ. Κασσελάκη, απάντησε στο γνωστό ύφος του: «Σοβαρότατα δεν ακούω σοβαρά τα περί καθαίρεσής του», τονίζοντας ότι η εκλογή του είναι «εντελώς νομιμοποιημένη».

Με τη σειρά του, εξέφρασε απορία για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε, μία εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, «τρία πράγματα: πρώτον, ότι δεν στηρίζει κανέναν υποψήφιο, δεύτερον, ότι δεν δέχεται να λέει κάποιος ότι τον στηρίζει και τρίτον, ότι δεν δέχεται να λέει κάποιος ότι τον υπονόμευσαν». Για να καταλήξει σκωπτικά: «Δεν ξέρω γιατί δεν το έκανε».

Εγκλωβισμένη η «ομάδα Αχτσιόγλου» 

Από την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου, τα επόμενα βήματα της ομάδας που τη στήριξε στη μάχη διαδοχής («έξι συν έξι» λέγεται) αναζητήθηκε σε πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη  που έγινε χθες το βράδυ.
Κατά τις πληροφορίες, οι απόψεις μοιράστηκαν ανάμεσα στο «φεύγουμε τώρα» από τον ΣΥΡΙΖΑ και στο «μένουμε και δίνουμε τη μάχη με ορίζοντα το συνέδριο».

Η συντριπτική πλειοψηφία, δε, συμφώνησε στη θέση ότι «είναι πολύ δύσκολη η συνύπαρξη με τον Κασσελάκη», ενώ ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίστηκαν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όπως έχουμε σημειώσει, η ομάδα αυτή νιώθει εγκλωβισμένη ανάμεσα στη νέα ηγεσία και στην «Ομπρέλα», ειδικά μετά τις ακραίες τοποθετήσεις των Βίτσα-Σκουρλέτη-Φίλη, που εξόργισαν ακόμα και μη... κασσελακικούς στο κόμμα. 

Η κ. Αχτσιόγλου αναμένεται να θέσει και επισήμως σήμερα, στο Εκτελεστικό Γραφείο, το αίτημα για επίσπευση του συνεδρίου («μέχρι τέλη Ιανουαρίου είναι υποφερτό» λένε συνεργάτες της), καθώς και για άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας προκειμένου να συζητήσει το θέμα των παραπομπών στην Επιτροπή Δεοντολογίας. 

Όσο για την συμβιβαστική παρέμβαση που επιχείρησε χθες ο Γιάννης Δραγασάκης, η εκτίμηση είναι πως δεν οφείλεται σε κάποια μηνύματα ενότητας, αλλά έγινε περισσότερο για να πέσουν οι τόνοι της ακραίας αντιπαράθεσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v