Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ-Κούλογλου, βολές Κουμουνδούρου κατά Βίτσα

Κουμουνδούρου: «Ο ευρωβουλευτής έχει παρελθόν δημόσιων αμφισβητήσεων του Α. Τσίπρα» και «ο Δ. Βίτσας "βάφτισε" το νέο κόμμα τους». Δεν παραδίδει την έδρα στο ευρωκοινοβούλιο ο Στ. Κούλογλου. Θέμα ηγεσίας Κασσελάκη θέτει ο Ν. Φίλης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αποδρομή, λέει η «Ομπρέλα».

Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ-Κούλογλου, βολές Κουμουνδούρου κατά Βίτσα

Την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Στέλιος Κούλογλου, με ανοιχτή επιστολή προς τον Στέφανο Κασσελάκη.

Υποστηρίζει πως «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας», ενώ κατηγορεί τη νέα ηγεσία του κόμματος για «έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης».

Πηγές της Κουμουνδούρου σημειώνουν πως ο ευρωβουλευτής οφείλει «να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εξελέγη», αν και δεν δίνουν μεγάλες πιθανότητες σ' αυτό, με τον ίδιο ωστόσο να επισημαίνει ότι δεν παραδίδει την έδρα του.

«Δεν είμαι σε επαφές με άλλο κόμμα», τόνισε, μιλώντας στο «Κόκκινο». Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφιος στις ευρωεκλογές, «αν υπάρξει παράταξη που να τον εκφράζει».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κούλογλου δεν θα ήταν εκ νέου υποψήφιος για την ευρωβουλή, όπως και οι περισσότεροι στην ευρωομάδα, καθώς ο κ. Κασσελάκης έχει ήδη δηλώσει πως θα μπουν νέα πρόσωπα (και) στο ευρωψηφοδέλτιο.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Κούλογλου «έχει παρελθόν δημόσιων αμφισβητήσεων σε κρίσιμες στιγμές, επιζήμιων για το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, καθώς άλλαζαν την πολιτική ατζέντα εις βάρος του».

Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι «τον Σεπτέμβριο του 2021 υποστήριξε σε άρθρο του ότι σε ενδεχόμενη προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα πρέπει να είναι ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός, ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με την τότε ξεκάθαρη πολιτική θέση του κόμματος, ότι μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να συγκροτηθεί, σύμφωνα και με την επιλογή του λαού, μόνο με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Αποδυνάμωσε έτσι την ίδια τη θέση, το πολιτικό μήνυμα, το κύρος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εμφάνισε το κόμμα ως πολιτικό οργανισμό σε σύγχυση».

Και προσθέτουν: «Ταυτόχρονα, και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε εμφανιστεί στη ΔΕΘ με μια συγκροτημένη πρόταση αντιμέτωπος όχι μόνο με την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και με μια έντονη μιντιακή "δυσανεξία", ο Στ. Κούλογλου μίλησε για "ισοπαλία" Μητσοτάκη-Τσίπρα, εμφανιζόμενος σε ρόλο δημοσιογράφου-σχολιαστή και όχι ως συστατικό μέρος ενός πολιτικού συνόλου, με συγκεκριμένο στόχο και σημαντικές συλλογικές μάχες να κερδίσει. Ήταν μια ακόμη κρίσιμη παρέμβαση που αποδυνάμωσε συνολικά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη ΔΕΘ, δημιουργώντας εμπόδια στην προσπάθεια συνομιλίας του με την κοινωνία και ενδυνάμωσης της αξιοπιστίας του».

Ν. Φίλης: Θέτει θέμα ηγεσίας

Εν τω μεταξύ, θέμα ηγεσίας έθεσε ευθέως ο Νίκος Φίλης, με το επιχείρημα ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να εκπροσωπεί το κόμμα».

Επικαλούμενος τις παλαιότερες απόψεις που είχε εκφράσει στον «Εθνικό Κήρυκα» της Ν. Υόρκης και την πρόσφατη ομιλία στον ΣΕΒ, ο κ. Φίλης είπε (στον ΑΝΤ1) ότι οι εν λόγω απόψεις συνιστούν ακραία εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού.

Απέδωσε στον νέο πρόεδρο, μάλιστα, το κακό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τονίζοντας ότι «υπάρχει μια ψυχρή αποδοκιμασία από την κοινωνία». Διευκρίνισε πάντως ότι το εν λόγω αποτέλεσμα δεν οφείλεται προσωπικά στον κ. Κασσελάκη, αφού εξελέγη πρόεδρος στις 24 Σεπτεμβρίου, αλλά ότι ο ίδιος «δεν ανέκοψε αυτό το κλίμα».

Πολάκης προς Φίλη: Σταμάτα να δηλητηριάσεις

Αποδέξου το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στο Συριζα-ΠΣ που συμμετείχαν 150.000 άνθρωποι και εξέλεξαν πρόεδρο το Στέφανο Κασσελακη ή «Άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει», σχολίασε ο Παύλος Πολάκης.

 

Δ. Βίτσας: Θα φύγουμε ένας ένας ή μαζί;

Για «ώρα αποφάσεων συλλογικών και ατομικών» μίλησε (στον Σκάι) ο Δημήτρης Βίτσας. «Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: το ένα είναι να φεύγει καθένας κατά μόνας και το δεύτερο να υπάρξει μια ομαδική συνεννόηση», είπε, θέτοντας ως deadline το συνέδριο του Φεβρουαρίου.

Υποστήριξε ότι ο νέος φορέας της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς που θα δημιουργηθεί, θα κατέβει στις ευρωεκλογές, ενώ παραδέχθηκε ότι κανένας από τους πέντε υποψηφίους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να κρατήσει το κόμμα ενωμένο.

Κουμουνδούρου: Βάφτισαν και το νέο κόμμα τους

Επ' αυτού, αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν ότι οι διαφωνούντες «μαρτυρούν τη δημιουργία νέου κόμματος!» και επισημαίνουν: «Όλη αυτή η κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής στάσης των τελευταίων ημερών απέναντι στο κόμμα και στον πρόεδρό του Στέφανο Κασσελάκη προφανώς εντάσσεται στο σχέδιο, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί για τη δημιουργία νέου κόμματος. Μάλιστα, ο κ. Βίτσας προτείνει, ως όνομα του νέου κόμματος, "Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά"».

«Ομπρέλα»: Διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε αποδρομή

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς έγινε γνωστό το περιεχόμενο του κειμένου – πλατφόρμας της «Ομπρέλας» που θα κατατεθεί σαν κείμενο προβληματισμού στη συνεδρίαση της ΚΕ στις 11 και 12 Νοεμβρίου.

Η κριτική του κειμένου εστιάζεται τόσο εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, όσο και στον Αλέξη Τσίπρα για τις καταστατικές αλλαγές που προηγήθηκαν και επέτρεψαν στις εσωκομματικές διεργασίες να έχουν τις συγκεκριμένες καταλήξεις. Το κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, κλπ.

Η επιστολή Κούλογλου

Η επιστολή του κ. Κούλογλου έχει ως εξής:

Προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Αξιότιμε κ. Κασσελάκη

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σε αυτές τις συνθήκες για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση, η κατάσταση είναι ανυπόφορη.

Η έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης είναι μία από τις βασικές αιτίες για τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ήδη πριν την εκλογή σας, η δημόσια συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την προσωπική σας ζωή κι όχι γύρω από τις πολιτικές σας προτάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να τροφοδοτεί με κουτσομπολιά τα πρωινάδικα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει αφεθεί μόνος και ανενόχλητος να κάνει πολιτική στα δελτία ειδήσεων.

Αυτό δεν έχει συμβεί στην ιστορία των αξιωματικών αντιπολιτεύσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Για αυτό έχετε εσείς τη βασική ευθύνη και παρά τις σχετικές επισημάνσεις, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Μόλις χθες, προσπαθώντας να δικαιολογήσετε παλαιότερα αντισύριζα, συντηρητικά γραπτά σας, επικαλεστήκατε μεταξύ των άλλων «μια σχέση με μια κοπέλα που δεν ήμουν χαρούμενος».

Όποτε δίνεται ευκαιρία να διατυπωθούν οι προγραμματικές σας θέσεις βρίσκονται στους αντίποδες αυτών που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα. Στην πρόσφατη ομιλία σας στον ΣΕΒ, εκτός από το κλείσιμο του ματιού στους παρευρισκόμενους για το 8ωρο («Δεν είναι δυνατό να επιβάλλουμε, κυρίες και κύριοι, δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών») ή την έλλειψη κάθε αναφοράς για αύξηση μισθών και ανάγκη σύναψης νέα εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, διατυπώσατε την πρόταση περί stock option στις επιχειρήσεις.

Πέρα από το ότι τα stock options βασικά αφορούν στελέχη επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, η πρόταση δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα των μικρομεσαίων, συχνά οικογενειακών παραγωγικών μονάδων.

Στην Ελλάδα ναυτιλιακές εταιρείες απαιτούν παράνομα από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν μέρος των αμοιβών από τις υπερωρίες ή από τα κρατικά επιδόματα που δίδονται στους νεοπροσλαμβανόμενους. Ετσι οι εργαζόμενοι ναυτικοί πληρώνουν φόρο για εισοδήματα που έχουν μόνο στα χαρτιά. Δεν το λες και ένα βήμα πριν τα stock options.

Ας σημειώσω, τέλος, αν διατηρεί κάποια αξία, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο επικαλείστε συχνά, είχε ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της πρότασης περί stock option που είχε διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης, πάλι μιλώντας στον ΣΕΒ.

Αφήνετε συχνά να διαφανεί ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κινείται στα πρότυπα του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος. Όμως το δικομματικό σύστημα στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα.

Η εισοδηματική ανισότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 20% από το 1980 έως το 2016 και συνδέεται με την παγκοσμιοποίηση, αλλά επίσης την παρακμή των συνδικάτων, την έλλειψη συλλογικών συμβάσεων και την υποβάθμιση του κατώτατου μισθού. To προσδόκιμο ζωής πέφτει, ειδικά στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Τις τελευταίες μέρες, ο Economist παρουσίαζε ένα τρανταχτό, μακάβριο παράδειγμα:

«Το 2021, οι σημερινοί Αμερικανοί 25άρηδες που δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου τετραετούς φοίτησης (περίπου τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού) αναμένεται να ζήσουν κατά μέσο όρο περίπου δέκα χρόνια λιγότερο από εκείνους που έχουν πτυχίο. Το 1992 (όταν εκλέχθηκε ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον-ΣΣ) αυτό το χάσμα ήταν το ένα τρίτο του σημερινού».

Aυτές οι συνεχώς αυξανόμενες ανισότητες συγκροτούν άλλωστε το υπόβαθρο της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Ακόμη λοιπόν και αν ένα αντίστοιχο μοντέλο μπορούσε να καθιερωθεί στην Ελλάδα, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο, δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να υιοθετήσει ένα κόμμα που επιζητεί περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και μείωση των ανισοτήτων.

Για αυτό, η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι επικριτές σας ως δογματικοί με «αριστερόμετρο» προκαλεί περισσότερες αντιδράσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτόν τον χώρο θέλουν ένα κόμμα σύγχρονο, δημοκρατικό, πράσινο αλλά και αριστερό. Οταν είχατε εκλεγεί, είχα δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε από ροκ συγκρότημα σε ελαφρύ ποπ. Αλλά εδώ, στο όνομα της πλειοψηφίας, πάει να το γυρίσει στο... καλαματιανό.

Φυσικά δεν ευθύνεστε για την κρίση του κόμματος που παραλάβατε, οι εσωκομματικοί σας αντίπαλοι έχουν ασφαλώς περισσότερες ευθύνες. Αλλά η έλλειψη πολιτικής που προανέφερα καθώς και η διατύπωση θέσεων -χωρίς μάλιστα καμία εσωκομματική συζήτηση- που υπονοούν μια κρυφή ατζέντα, πολλαπλασιάζουν τις αντιδράσεις και τα ερωτηματικά ανάμεσα στα μέλη του κόμματος που αναζητούν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση στην πλήρη ηγεμονία της ΝΔ.

Επιπλέον οι επιθέσεις και οι απειλές για διαγραφή, αποκλεισμό από ψηφοδέλτια κ.λπ., η με το «έτσι θέλω» ανακοίνωση της διαγραφής Τζουμάκα χωρίς να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό, έχουν δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα, που δεν έχει σχέση ούτε με σχέσεις συνεργασίας σε πολυεθνικές εταιρείες, όχι σε κόμμα με στόχους και ιδανικά. Δεν θέλω να αναφερθώ περισσότερο στη μονομερή πρώτη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Γάζα, επίσης μακριά από την παραδοσιακή πολιτική του. Παρότι δεν είμαι μέλος του κόμματος, η κατάσταση είναι λυπηρή.

Το κλίμα είναι αφόρητο και επειδή δεν μπορώ να υποστηρίξω πολιτικές με τις οποίες δεν συμφωνώ, σας ανακοινώνω την αποχώρησή μου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Εννοείται ότι παραμένω στην πολιτική ομάδα της Αριστεράς (Left) και ότι θα συνεργαστώ με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε θέμα που αφορά την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v