Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει πως δεν προτίθεται “να παίξει τη γάτα με το ποντίκι”, στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ακολουθούν την τακτική “το μαρτύριο της σταγόνας” και αυτό που μένει να φανεί είναι πόσο γρήγορες ή μακρόσυρτες θα είναι οι εξελίξεις.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, τηρώντας την τακτική της “αδιαμεσολάβητης επαφής με την κοινωνία” και με τα μέλη, δημοσιοποίησε χθες το μεσημέρι την απόφασή του να παραπέμψει τον Στέφανο Τζουμάκα στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος (Πειθαρχικό) με το ερώτημα της διαγραφής για όσα είχε πει νωρίτερα στον Σκάι.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η φράση του κ. Τζουμάκα ότι με την εκλογή του κ. Κασσελάκη «έχει εγκατασταθεί η ολιγαρχία και η διαπλοκή μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ”, ότι “δεν ήρθε, τον φέρανε εν γνώσει του Τσίπρα” αλλά και η βεβαιότητα του ότι αυτή η εκλογή μπορεί να ακυρωθεί από το συνέδριο όπου “θα ληφθούν πρωτοβουλίες”.
Κατά τις πληροφορίες μάλιστα η αναφορά στα περί “ολιγαρχίας και διαπλοκής μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ”, εκτός από πολιτικά απαράδεκτη θα μπορούσε να είναι και “μηνύσιμη”, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δοθεί δικαστική συνέχεια.
Η κατακλείδα στη δήλωση του κ. Κασσελάκη ότι “η παρουσία στα κανάλια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αντί να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιπολιτεύονται το κόμμα τους σταματάει εδώ”, δείχνει ότι η παραπομπή του κ. Τζουμάκα είναι η αρχή του εσωτερικού ξεκαθαρίσματος.
“Όχι για τις διαφορετικές απόψεις που διατυπώνουν τα στελέχη μέσα στα όργανα, αλλά για την ευθεία πολεμική που έχουν εξαπολύσει στη νέα ηγεσία με δημόσιες δηλώσεις”, όπως διευκρινίζουν στελέχη της πλειοψηφίας.
Όπως επισημαίνουν μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Τζουμάκας και οι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που “ξαφνικά” έσπευσαν στο πλευρό του… δικαιώνουν τον κ. Κασσελάκη. Πώς; Λέγοντας πως αυτές τις απόψεις ο κ. Τζουμάκας τις διατύπωσε και την Τετάρτη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. “Καμία πειθαρχική διαδικασία, λοιπόν, δεν κινήθηκε εναντίον του κ. Τζουμάκα για όσα είπε μέσα στα όργανα, αλλά για όσα επανέλαβε εκτός οργάνων, εν προκειμένω σε τηλεοπτική συνέντευξη”, αναφέρουν.
Προς Ν. Φίλη: Γιατί παραμένεις στον ΣΥΡΙΖΑ;
Αρμόδιες πηγές της Κουμουνδούρου έδειξαν, ουσιαστικά, την πόρτα της εξόδου και στον Νίκο Φίλη, ο οποίος νωρίτερα τάχθηκε στο πλευρό του κ. Τζουμάκα (“είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε τον Στέφανο Τζουμάκα”) κατηγορώντας τον κ. Κασσελάκη για “διαγραφές διαφωνούντων”.
“Μάλλον ο Νίκος Φίλης δεν είδε, δεν άκουσε, δεν διάβασε την αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα στον Σκάι”, σημείωσαν, για να καταλήξουν στην ευθεία προειδοποίηση: “Αν ο Νίκος Φίλης ή οποιοδήποτε στέλεχος ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμερίζεται την συγκεκριμένη αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα, τίθεται το ερώτημα, γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προτίμησε να εστιάσει στη διατύπωση του κ. Κασσελάκη, δηλαδή στο ότι δήλωσε μεν πως “ο Στ. Τζουμάκας έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος” αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε την παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας. “Δυσκολεύομαι να κατανοήσω πως τα δυο μπορούν να ισχύουν την ίδια στιγμή”, σημείωσε δηκτικά.
Εν προκειμένω, στελέχη που στηρίζουν τον πρόεδρο παραδέχονται πως η ορθή διατύπωση θα ήταν “με αυτά που είπε έθεσε, ουσιαστικά, εαυτόν εκτός κόμματος, αλλά παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τα περαιτέρω”.
Κατά τους ίδιους όμως, η ουσία είναι αλλού: ότι η νέα ηγεσία δεν θα σιωπά πλέον “στην προσπάθεια δημιουργίας χαώδους κατάστασης στο κόμμα” και θα αντιμετωπίζει άμεσα, εντός καταστατικών ορίων, όποιο πρόβλημα ξεσπάει. “Η εποχή που δεχόμασταν επίθεση και γυρίζαμε το άλλο μάγουλο, πέρασε”, λένε, εξηγώντας πως εννοούν την ανεκτικότητα που επέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας “λόγω συναισθηματικών εξαρτήσεων”.
Μπορούν να …διαγράψουν τον Στ. Τζουμάκα;
Θα έχει ενδιαφέρον πάντως …η τύχη του κ.Τζουμάκα, δεδομένου ότι η παραπομπή του θα πρέπει να συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία αφού είναι μέλος της. Οι ισορροπίες στο όργανο είναι… τρόμου, με ελαφρά υπεροχή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης (σ.σ. εάν παραμείνουν όλοι στην ψηφοφορία), ενώ, αντίθετα, στην Επιτροπή Δεοντολογίας υπερτερούν τα στελέχη της πλειοψηφίας.
Το… παραπολιτικό της υπόθεσης είναι πως ο κ. Τζουμάκας, αντιδρώντας δημοσίως στην απόφαση του κ. Κασσελάκη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως “θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου”. Κι αυτό διότι …στο μακρινό παρελθόν υπέστη παραπομπή στο “Πειθαρχικό” από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ (χωρίς να διαγραφεί, τελικά) αλλά απομακρύνθηκε από υπουργικές θέσεις.
Οι επικριτές του κ. Κασσελάκη λένε, επίσης, ότι η φράση “έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος” έχει … “άρωμα Ανδρέα”, ωστόσο την ίδια φράση έχει χρησιμοποιήσει και ο κ. Τσίπρας για πρώην υπουργό (και πρώην μέλος) του κόμματος.
Η “Ομπρέλα” αντεπιτίθεται
Όσον αφορά στα επόμενα βήματα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, όλα δείχνουν ότι επιλέγει “το μαρτύριο της σταγόνας”, δηλαδή συντονισμένα “χτυπήματα” στην ηγεσία από πολλές πλευρές μέχρι να αποφασίσει εάν και πότε θα αποχωρήσει en bloc.
Όπως αναφέραμε χθες, στελέχη της οργάνωσης Χανίων πρόκειται να δημοσιοποιήσουν άμεσα (στις επόμενες ώρες) άκρως επιθετικό προς την ηγεσία κείμενο, χωρίς όμως να ανακοινώνουν “εδώ και τώρα” αποχώρηση από το κόμμα. Στους υπογράφοντες θα είναι και ο πρώην βουλευτής Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος, ερωτηθείς χθες από το Euro2day.gr, διέψευσε δημοσιεύματα που τον θέλουν να δηλώνει σήμερα την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εννοείται ότι στα social media γίνεται …“χαμός”: οι επικριτές του κ. Κασσελάκη ομνύουν στην εσωκομματική δημοκρατία και οι υποστηρικτές του “χαιρετίζουν” την αρχή του ξεκαθαρίσματος, χαρακτηρίζοντας “αρρώστια” την Βαβέλ των προηγούμενων χρόνων.
Ως προς τους δεύτερους, ο Παύλος Πολάκης και ο πρώην στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, χαιρέτησαν την απόφαση του κ. Κασσελάκη, με τον κ. Καρανίκα να δίνει το στίγμα: “Καιρός ήταν…”.