ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφίστηκε η εισήγηση Κασσελάκη και μισάνοιξε η πόρτα αποχωρήσεων

Οριακή επικράτηση με 20 «ναι», 10 «όχι», οκτώ λευκά. Το μισό «αντίο» Τσακαλώτου, η «συγγνώμη» του Δ. Τζανακόπουλου και ο σημερινός γάμος του προέδρου στην Αμερική. Συνέδριο τον Φεβρουάριο για «αυτοδύναμη Αριστερά».

ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφίστηκε η εισήγηση Κασσελάκη και μισάνοιξε η πόρτα αποχωρήσεων

Με υπερψήφιση της εισήγησης του Στέφανου Κασσελάκη ολοκληρώθηκε αρκετά μετά τα μεσάνυχτα η ταραγμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, της πρώτης μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας.
Με την εξέλιξη αυτή ο νέος πρόεδρος «πήρε» την ψηφοφορία στο κομματικό όργανο, αν και σχεδόν οριακά, ενώ με τη μεγαλύτερη άνεση των δύο τρίτων είχε περάσει τις προτάσεις του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πριν από μία εβδομάδα.

Υπέρ της εισήγησης χθες, που είχε βασικό σημείο τη διεξαγωγή του περίφημου συνεδρίου το τριήμερο 23-25 Φεβρουαρίου, ψήφισαν 20 μέλη του οργάνου. Υπέρ της πρότασης της «Ομπρέλας» για συνέδριο τον Νοέμβριο ψήφισαν 10 ενώ υπήρξαν και οκτώ λευκά.

Το δέκατο «όχι» προήλθε από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και προστέθηκε στα εννέα της «Ομπρέλας» (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Πάνος Λάμπρου, Αννέτα Καββαδία, Ανδρέας Ξανθός κ.α.).

Το «λευκό», που είχε τον χαρακτήρα αναβολής της μετωπικής σύγκρουσης, προτίμησαν, μεταξύ άλλων, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Σία Αναγνωστόπουλου, ο Νίκος Μπίστης, ο γραμματέας της Νεολαίας Κώστας Βλαχάκης και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τεμπονέρας πρότεινε ως συμβιβαστική λύση τη διενέργεια του συνεδρίου τον Ιανουάριο, αλλά δεν την έθεσε σε ψηφοφορία.

Δεν ψήφισαν, καθώς είχαν αναχωρήσει νωρίτερα, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Στέφανος Τζουμάκας, ενώ απουσίαζε στο εξωτερικό η Δανάη Κολτσίδα. Και οι τέσσερις ανήκουν στους λεγόμενους διαφωνούντες.   

Στους 20 που υπερψήφισαν την προεδρική πρότασης ανήκουν οι Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Παναγιώτης Ρήγας, Ρένα Δούρου, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Σκορίνης, Θεοδώρα Τζάγκρη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κατερίνα Νοτοπούλου κ.α.

Προαναγγελία αποχώρησης

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, κι ενώ είχε παρουσιαστεί η εισήγηση του κ. Κασσελάκη (σ.σ. μετείχε μέσω zoom αφού βρίσκεται στην Αμερική), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δημοσιοποίησε τη δική του ομιλία, η οποία είναι προαναγγελία αποχώρησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Εν κατακλείδι, η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας», ήταν η κατακλείδα της ομιλίας, ενώ είχε προηγηθεί κριτική στον νέο πρόεδρο εφ' όλης της ύλης, αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα επειδή δεν διέψευσε τα περί υπονόμευσής του.

Παρότι η προαναγγελία αποχώρησης ήταν εν πολλοίς προϋπολογισμένη, με δεδομένη πλέον και την απόρριψη της διενέργειας συνεδρίου τον Νοέμβριο, μένει να φανεί πόσα άλλα στελέχη του σκληρού πυρήνα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή της «Ομπρέλας», θα τον ακολουθήσουν. Και, κυρίως, εάν πράξουν το ίδιο οι «ήπιοι» των διαφωνούντων (και πόσοι) που επέλεξαν χθες το «λευκό».

Οι εκτιμήσεις πάντως είναι πως εάν οριστικοποιηθεί η απόφαση για αποχώρηση, θα αφορά και τα εννέα μέλη της «Ομπρέλας» στην Πολιτική Γραμματεία, ενώ η πόρτα εξόδου θα ανοίξει πολύ πριν το συνέδριο.

Γι' αυτό άλλωστε ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για «τις επόμενες εβδομάδες».

Στο κόκκινο η ένταση

Οι τόνοι ήταν υψηλοί χθες και υπήρξαν στιγμές που το κλίμα… μύρισε μπαρούτι. Ενδεικτικά παραδείγματα:

Ο Πάνος Σκουρλέτης επιτέθηκε στον κ. Κασσελάκη για την αναφορά του στο «αριστερόμετρο» και, μάλιστα, δεν του επέτρεψε να απαντήσει, όταν εκείνος το επιχείρησε.

Ο Γιάννης Ραγκούσης επισήμανε στον πρόεδρο ότι εξελέγη με 56% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκλεγεί με 99%, πλην όμως ο αντίλογος από άλλα στελέχη ήταν πως ο κ. Τσίπρας δεν είχε αντίπαλο στην κάλπη.

Η Έφη Αχτσιόγλου προτίμησε πιο θεσμική κριτική, με αναφορά στην ομιλία του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ, χαρακτηρίζοντας «ανήκουστη» τη θέση για μη δαιμονοποίηση του κεφαλαίου.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας μίλησε για ρευστοποίηση και παράκαμψη των κομματικών οργάνων, ενώ υποστήριξε ότι η προεδρική εισήγηση για 13 Περιφερειακά Συνέδρια εν μέσω προσυνεδριακού διαλόγου ουσιαστικά τα ακυρώνει.

Ένταση επικράτησε στην παρατήρηση του Παύλου Πολάκη ότι οι προηγούμενοι οικονομικοί τομεάρχες δεν αναδείκνυαν τα στοιχεία για τις απευθείας αναθέσεις που έκανε η κυβέρνηση. Αντιδρώντας έντονα ο κ. Σκουρλέτης τού είπε ότι με τη συμπεριφορά του «έγινε χορηγός του Μητσοτάκη» και κόστισε στο εκλογικό ποσοστό του κόμματος.

Ένας γάμος και μία «συγγνώμη»

Στην αρχή της συνεδρίασης υπήρξαν δύο κινήσεις που δεν αφορούσαν τη συνεδρίαση:

- Ο Στέφανος Κασσελάκης εξήγησε στα μέλη του οργάνου ότι ένας από τους βασικούς λόγους που τον έκαναν να ταξιδέψει στην Αμερική είναι ο σημερινός πολιτικός γάμος του με τον σύντροφό του Τάιλερ
Μάκμπεθ, με τον οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Η εν λόγω ανακοίνωση αιφνιδίασε τα μέλη, τα οποία πάντως έδωσαν τις ευχές τους. (Κατά τις πληροφορίες, ο ξαφνικός γάμος σχετίζεται με την άδεια παραμονής του κ. Μάκμπεθ στη χώρα μας, καθώς το νομικό πλαίσιο σε ΗΠΑ, ΕΕ και Ελλάδα είναι μπλεγμένο).

- Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ζήτησε συγγνώμη από τον Παναγιώτη Ρήγα, εναντίον του οποίου είχε…χειροδικήσει τη νύχτα των εκλογών του Ιουνίου. Ο κ. Ρήγας έκανε αποδεκτή τη συγγνώμη και έτσι το θέμα δεν θα φτάσει στην Επιτροπή Δεοντολογίας (Πειθαρχικό), όπως είχε αποφασιστεί εκείνες τις ημέρες.

Αυτοδυναμία με επιμέρους συνεργασίες

Κατόπιν όλων των παραπάνω, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα οι πολιτικές ειδήσεις της προεδρικής εισήγησης. Με κυριότερες το ξεκαθάρισμα της θέσης για «αυτοδύναμη Αριστερά» -όχι κοινό ευρωψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά «ναι» στις προοδευτικές συνεργασίες όπου υπάρχουν περιθώρια και διακυβεύματα, όπως έγινε στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με τον τρόπο αυτό τερματίζονται, προσώρας, οι συζητήσεις για προσπάθεια συνεργασιών σε επίπεδο κορυφής με τη Χ. Τρικούπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v