Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στ. Κασσελάκης «έριξε το γάντι» και δρομολογεί εξελίξεις

Γιατί εξέθεσε τους βουλευτές της «αντιπολίτευσης» που αρνήθηκαν να αναλάβουν τομεάρχες. Την καθαίρεσή του από την Κ.Ε. λανσάρουν οι «σκληροί», αλλά δεν έχουν τους συσχετισμούς. Αντίστροφη μέτρηση για αποφάσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στ. Κασσελάκης «έριξε το γάντι» και δρομολογεί εξελίξεις

Το συνέδριο αργεί πολύ, επομένως πάμε να… καθαιρέσουμε τον Στέφανο Κασσελάκη, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτή είναι η νέα ιδέα που κυκλοφορεί από μέλη της «Ομπρέλας», δηλαδή του σκληρού πυρήνα στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας το αδιέξοδο που έχουν βρεθεί μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας του κόμματος.

Πληροφορίες από όλες τις πλευρές, όμως, αναφέρουν ότι ενώ ο εν λόγω πυρήνας κινείται συντεταγμένα, η ομάδα που στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου είναι εγκλωβισμένη και δεν δείχνει πρόθυμη να πρωταγωνιστήσει.

Σημαντικό στέλεχος του κόμματος που τηρεί ουδετερότητα παρατηρεί ότι αυτός ο εγκλωβισμός φάνηκε χθες, όταν η κα Αχτσιόγλου δεν έσπευσε να σηκώσει το «γάντι» που έριξε ο κ. Κασσελάκης, με την προειδοποίησή του: «Οποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος».

Κατά το ίδιο στέλεχος, η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν είναι «μπετόν» ενώ βουλευτές της (από τους συνολικά 12 που αριθμεί) πιέζονται από τους ψηφοφόρους του κόμματος να μη λειτουργήσουν διασπαστικά.

«Το θέμα είναι πόσοι και πόσο θα αντέξουν την πίεση της ηγεσίας να αποδεχτούν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών», σημειώνουν άλλα στελέχη, με την παραδοχή ότι η «λευκή απεργία» δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν. Και εκτιμούν ότι το… σάλτο μορτάλε από τους «σκληρούς» θα γίνει άμεσα, σε μία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

«Καθαίρεση» με 50%+1

Την ιδέα της «καθαίρεσης Κασσελάκη» λάνσαρε δημοσίως χθες το μέλος της «Ομπρέλας» και πρώην συνεργάτης του Νίκου Φίλη, Τάκης Κατσαρός, με αφορμή την ομιλία του κ. Κασσελάκη στη συνέλευση του ΣΕΒ. (σ.σ. για προσωπικές απόψεις του προέδρου μίλησε ο Νίκος Βούτσης).

«Ως εδώ! Η ενεργοποίηση του άρθρου 20 παρ.4 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την καθαίρεση του Προέδρου από την ΚΕ είναι πλέον η μόνη διέξοδος. Τα μέλη της ΠΓ και της ΚΕ που διαφωνούν έχουν ιερή υποχρέωση έναντι του κόμματος και της ιστορίας της Αριστεράς να αναλάβουν τη σχετική πρωτοβουλία», γράφει σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Με την επισήμανση: «Εγκριθεί, δεν εγκριθεί από τους υπάρχοντες συσχετισμούς στην ΚΕ, θα έχουν επιτελέσει το καθήκον τους απέναντι στον κόσμο της Αριστεράς και στους εαυτούς τους». (Το περίφημο άρθρο του Καταστατικού ορίζει πως η άρση της εμπιστοσύνης στον πρόεδρο γίνεται από το 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής).

Προς τι η βιασύνη των «σκληρών»;

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι την εν λόγω ιδέα «ζυμώνουν» κι άλλα στελέχη της «Ομπρέλας», που δεν επιλέγουν, σ' αυτή τη φάση, να βγουν μπροστά. Η βιασύνη τους οφείλεται σε τρεις λόγους:

  • Ο κ. Κασσελάκης δημοσιοποίησε χθες την άρνηση των βουλευτών της (στους οποίους απευθύνθηκε) να αναλάβουν τομεάρχες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Με την κίνηση αυτή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε σαφές πως θα τους εκθέτει πλέον στη βάση χωρίς να χρειαστεί να εισηγηθεί «ποινές» -προς το παρόν. Υπάρχει λοιπόν φόβος ότι οι εν λόγω βουλευτές θα αρχίσουν να νιώθουν ακόμα πιο έντονη την πίεση (και) των ψηφοφόρων τους, καθώς θα απέχουν από την παραγωγή κοινοβουλευτικού έργου.
  • Το συνέδριο δεν πρόκειται να γίνει πριν από τις αρχές της άνοιξης, οπότε εκτιμάται ότι ένα πολύμηνο εσωκομματικό αντάρτικο θα φθείρει… τους ίδιους τους αντάρτες.
  • Οι υπέρμαχοι της «καθαίρεσης» πιστεύουν ότι οι συσχετισμοί στην Κεντρική Επιτροπή δεν είναι μεν υπέρ των διαφωνούντων αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε ένα αξιοπρεπές ποσοστό, το οποίο θα αποτελέσει «προίκα» όταν οι ίδιοι αποφασίσουν, στη συνέχεια, να αποχωρήσουν από το κόμμα. Εξού και η επισήμανση «να επιτελέσουν το καθήκον τους, εγκριθεί, δεν εγκριθεί η καθαίρεση».

«Ας συνεχίσουν να εκτίθενται, προχωράμε…»

Από την πλευρά της, η ηγεσία ουδόλως δείχνει να δυσανασχετεί με την κλιμάκωση των διαφωνούντων… για όλους τους παραπάνω λόγους. Στελέχη που γνωρίζουν καλά τους συσχετισμούς στην Κεντρική Επιτροπή διαβεβαιώνουν ότι η πλειοψηφία «ήταν και είναι απέναντι στην "Ομπρέλα"», με τον Αλέξη Τσίπρα να διατηρεί ισχυρή επιρροή. Εκτιμούν δε, ότι η ομάδα «έξι συν έξι», που αποτελεί τον πυρήνα των υποστηρικτών της Έφης Αχτσιόγλου (Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος κ.ά.) δεν θα πρωταγωνιστήσουν σε μία τέτοια κίνηση.

Επικαλούνται προς τούτο την εικόνα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα: «Οταν ο Κασσελάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, είχε μόνο τρεις φανερούς υποστηρικτές και άλλους τόσους… κρυφούς. Στην ψηφοφορία την προηγούμενη εβδομάδα η πρότασή του υπερψηφίσθηκε από 29 βουλευτές συν δύο που απουσίαζαν λόγω ασθενείας, ενώ δύο από τα 16 “λευκά” οφείλονταν σε συγκεκριμένη διαφωνία και σε καμία περίπτωση δεν αθροίζονται στην εσωκομματική αντιπολίτευση».

Οι ίδιες πηγές δεν λειαίνουν τις γωνίες της κριτικής στους βουλευτές της «αντιπολίτευσης» που αρνήθηκαν να αναλάβουν τομεάρχες: «Τους ζητήθηκε από τον πρόεδρο να κάνουν αυτό για το οποίο εξελέγησαν και δεν δέχθηκαν», τονίζουν. Επισήμανση που θα προβάλλεται κατά κόρον στο εξής.

Προσθέτουν μάλιστα ότι η δικαιολογία που πρόβαλαν κάποιοι εξ αυτών ότι δεν μπορούν να έχουν υπερτομεάρχη τον Παύλο Πολάκη είναι προσχηματική, διότι είχαν διαμηνύσει την άρνησή τους πριν αναλάβει ο βουλευτής Συντονιστής των Επιτροπών.

Επαναπατρισμός λόγω εκλογής

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η πρώτη σύγκρουση αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες στην Πολιτική Γραμματεία, όπου οι συσχετισμοί είναι σχεδόν 50-50. Η ακριβής ημερομηνία παραμένει άγνωστη, ενώ την Κυριακή ο κ. Κασσελάκης θα αναχωρήσει για την Αμερική, προκειμένου να διευθετήσει σοβαρές επαγγελματικές εκκρεμότητες λόγω της απρόβλεπτης εγκατάστασής του στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ήρθε στη χώρα την άνοιξη, όταν ο Αλέξης Τσίπρας τον ενημέρωσε ότι θα τον εντάξει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, για τις εκλογές του Μαΐου, ως εκπρόσωπο των αποδήμων. Οι επαναληπτικές εκλογές τον κράτησαν στην Ελλάδα, όπου μετείχε ενεργά στην Εκλογική Επιτροπή που συγκροτήθηκε για την αναμέτρηση του Ιουνίου (σ.σ. από την οποία ξεχώρισε ο ίδιος και ο Διονύσης Τεμπονέρας).

Ο τότε σχεδιασμός του ήταν να επιστρέψει στην Αμερική μετά το καλοκαίρι, ωστόσο η συνέχεια είναι γνωστή.

Ο κ. Κασσελάκης θα αξιοποιήσει την περίπου 15νθήμερη παραμονή του στην Αμερική για συναντήσεις με την ομογένεια και άλλους φορείς. Μετά την επιστροφή του θα περιμένει να κληθεί να εκπληρώσει το 20ήμερο της στρατιωτικής θητείας (σ.σ. όπως ορίζει ο νόμος για τους Έλληνες του εξωτερικού), χωρίς να είναι γνωστό εάν αυτό θα γίνει τον Νοέμβριο ή τον Φεβρουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v