Καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες: η Ελλάδα υπέφερε κατά τους τρεις τελευταίους μήνες. «Καταστροφές συμβαίνουν. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τις βροχοπτώσεις αυτής της εβδομάδας, ούτε για τον καύσωνα του Ιουλίου και τις πυρκαγιές καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung.
«Μετά την μακρά, τραυματική κρίση των προηγούμενων ετών, όμως, ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε στον λαό ένα πράγμα πάνω απ' όλα: ηρεμία. Και, σε συνδυασμό με αυτήν, επαγγελματισμό. Το ελληνικό κράτος είναι σήμερα περισσότερο ψηφιοποιημένο και αποτελεσματικό, η οικονομία αναπτύσσεται, ενώ η Ευρώπη παραμένει στάσιμη. Στη διαχείριση των καταστροφών, όμως, ο Μητσοτάκης δίνει μια άσχημη εικόνα. Δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί η κριτική πως η κυβέρνηση επένδυσε ελάχιστα στην πρόληψη των πυρκαγιών, ότι η αντίδραση στις πλημμύρες ήταν πολύ καθυστερημένη. Ναι, το κράτος έστειλε προειδοποιητικά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα, αλλά χιλιάδες άνθρωποι έμειναν αποκλεισμένοι στα πλημμυρισμένα χωριά τους,χωρίς προμήθειες για μέρες.
«Περιμένοντας ακόμη το κράτος»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει πολύ για την κλιματική κρίση, παρουσιάζεται ως ένας σύγχρονος συντηρητικός που παίρνει το θέμα στα σοβαρά. Είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για τη φωτιά και τις πλημμύρες, όμως μπορεί να ενισχύσει την προστασία από αυτές. Ο Μητσοτάκης είναι ίσως ο πρώτος επικεφαλής ευρωπαϊκής κυβέρνησης για τον οποίο η κλιματική κρίση θα είναι καθοριστική. Πολιτικά, δεν θα μπορέσει να αντέξει πολλά καλοκαίρια σαν αυτό», σχολιάζει η εφημερίδα του Μονάχου.
«Την Παρασκευή κυκλοφόρησαν κάποιες εικόνες στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτές φαινόταν ο Μητσοτάκης στις πλημμυρισμένες περιοχές γύρω από την Καρδίτσα, καθώς και τα σπίτια των οποίων οι στέγες μόλις και μετά βίας ξεπρόβαλλαν από το νερό. Το μόνο ενοχλητικό στις φωτογραφίες ήταν ότι ο πρωθυπουργός φορούσε μάσκα για τον κορωνοϊό.
Οι φωτογραφίες ήταν προ τριετίας, […] όταν η Καρδίτσα έμοιαζε και τότε με λίμνη, όπως και σήμερα. Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε τότε γρήγορη και αποτελεσματική βοήθεια, λέγοντας ότι έχει "μηδενική ανοχή στις καθυστερήσεις". Τότε ο Μητσοτάκης είχε πει στους πληγέντες: […] "Εμπιστευτείτε το κράτος" και "Το κράτος πρέπει να βοηθά τους πολίτες όταν το χρειάζονται περισσότερο." Τρία χρόνια μετά, στα χωριά γύρω από την Καρδίτσα, κάποιοι εξακολουθούσαν να περιμένουν στις ταράτσες τους. Περίμεναν ακόμη το κράτος».
Θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια
Μετά τις ακραίες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, η πεδιάδα της Θεσσαλίας μοιάζει με μια τεράστια λίμνη. Όπως αναφέρει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND), «οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν πως 720 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν πλημμυρίσει, μια έκταση όση το Αμβούργο. Σε πολλά σημεία το νερό φτάνει σε ύψος τεσσάρων μέτρων. Χωριά όπως η Μεταμόρφωση και ο Παλαμάς είναι σχεδόν εντελώς βυθισμένα. Στη θεσσαλική πεδιάδα, η οποία περιβάλλεται από βουνά, το νερό δεν μπορεί να διαφύγει μέσω των ποταμών. Πρέπει να απορροφηθεί ή να εξατμιστεί. Και αυτό μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες».
Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωεπιστημών και Διαχείρισης Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκτιμά πως «δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί την πλήρη έκταση αυτής της καταστροφής», καθώς «θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να συνέλθει η περιοχή από την πλημμύρα και να είναι δυνατή η καλλιέργεια των χωραφιών».
Όσον αφορά τα αίτια της καταστροφής, οι μετεωρολόγοι δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι αυτή οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. «Αυτό το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες των υδάτων στην ανατολική Μεσόγειο ήταν υψηλότερες από κάθε άλλη φορά από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις. Έτσι ευνοείται ο σχηματισμός των Medicanes, των μεσογειακών τυφώνων. Μέχρι πρότινος τέτοιοι τροπικοί κυκλώνες ήταν εξαιρετικά σπάνιοι στην περιοχή της Μεσογείου».
Πηγή: Deutsche Welle