Υπό κανονικές συνθήκες τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα εξέλεγαν σήμερα τη νέα ηγεσία τους - ή τουλάχιστον θα «έστελναν» σε δεύτερο γύρο, την επόμενη Κυριακή, τους δύο πρώτους για να αναμετρηθούν μεταξύ τους.
Η καταστροφή στη Θεσσαλία τα ανέτρεψε όλα. Μετά από ένα δεκάωρο διαβουλεύσεων, και αφού είχε προηγηθεί η πρόταση του Νίκου Παππά, η Κουμουνδούρου αποφάσισε την αναβολή των εκλογών: για λόγους πρακτικούς (πώς θα ψήφιζαν οι πλημμυρισμένοι και κατεστραμμένοι Θεσσαλοί) αλλά και ενσυναίσθησης, πόσο μάλλον που ακόμα παραμένει άγνωστος κι αυτός ακόμα ο αριθμός των αγνοούμενων.
Η νέα εκλογική ημερομηνία ορίστηκε για την ερχόμενη Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου, με τον δεύτερο γύρο στις 24 του μήνα. Κι αυτός ο σχεδιασμός ωστόσο ακολουθείται από τα ίδια ερωτήματα, καθώς ουδείς πιστεύει ότι η κατάσταση στη Θεσσαλία θα εξομαλυνθεί μέσα στις επόμενες έξι ημέρες και ότι τα εκεί μέλη του κόμματος θα έχουν το ενδιαφέρον τους στραμμένο στις εσωκομματικές κάλπες.
Με αυτό το σκεπτικό μάλιστα υπήρξαν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας (όπως ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Σκορίνης) που στη συνεδρίαση της Πέμπτης πρότειναν να μείνει ανοικτή η νέα ημερομηνία για τις εκλογές. Επικράτησε όμως η άποψη πως σε μία τέτοια περίπτωση θα φανεί πως όλα είναι στον αέρα, οπότε αποφασίστηκε η αναβολή μέχρι την επόμενη Κυριακή.
Εάν, πάντως, δεν γίνει κατορθωτή η διενέργεια των εκλογών ούτε την επόμενη Κυριακή, τότε αναγκαστικά θα μετατεθούν για το τέλος Οκτωβρίου αφού μεσολαβούν οι δύο γύροι των αυτοδιοικητικών εκλογών. Κάτι που ουδείς εύχεται στην Κουμουνδούρου, ενώ, συν τοις άλλοις, θα βρεθεί σε πίεση και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τηρεί με ευλάβεια τη δέσμευση του ότι δεν θα κάνει καμία δημόσια παρέμβαση μέχρι την εκλογή του/της «διαδόχου» του.
Αυτή τη φορά… «δεν θα λογαριαστούμε μετά»
Με δεδομένο ότι η κατάσταση στη Θεσσαλία θα «οδηγήσουν» τους εσωκομματικούς σχεδιασμούς και όχι το αντίθετο, η Κουμουνδούρου οφείλει να καλύψει το κενό, με τρόπο που να μην εμφανίζεται το κόμμα αμήχανο, ακέφαλο και χωρισμένο «στα πέντε» (όσοι και οι υποψήφιοι για την προεδρία).
Μία σκέψη που συζητήθηκε μεταξύ των επιτελών των υποψηφίων, ήταν να πάνε μαζί, και οι πέντε, στη Θεσσαλία υπό τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτη Φάμελλο, ώστε να δείξουν ότι παρά τις διαφορές, στη βάση των οποίων διεκδικούν την ηγεσία, λειτουργούν συντεταγμένα και ως κόμμα - και δη, αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ιδέα δεν προχώρησε, αλλά δεν αποκλείεται να επανέλθει, αναλόγως των εξελίξεων.
Την ίδια στιγμή, ο μεταξύ τους «ανταγωνισμός» βάζει γωνίες (ή τις αυξάνει) στον δημόσιο λόγο τους. Για παράδειγμα, στην απάντηση που έδωσε η Έφη Αχτσιόγλου σε τηλεοπτική απάντηση, ότι «είναι διαχρονικά τα προβλήματα στον κρατικό μηχανισμό», απάντησε εμμέσως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: διαφώνησε με τις διαχρονικές ευθύνες και με την άποψη ότι όλα τα κόμματα, όταν είναι στην εξουσία, λένε και κάνουν τα ίδια.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να διδαχθεί από τις εμπειρίες της διακυβέρνησης, για τις πυρκαγιές, για παράδειγμα, βγήκε η έκθεση Γκολντάμερ. Ο κ. Μητσοτάκης αγνόησε τις εκθέσεις και δεν προχώρησε – όπως αποδεικνύεται - στις απαραίτητες μελέτες και τα αντιπλημμυρικά έργα, κάτι που καταδεικνύει εξάλλου και η δυσφορία της ΕΕ», πρόσθεσε.
Επίσης, στη θέση του Νίκου Παππά ότι «δεν υπάρχει ‘θα τα πούμε μετά’, θα μιλήσουμε για τις ευθύνες ταυτόχρονα με τις διασώσεις», την οποία υιοθέτησε εμπράκτως ο Στέφανος Κασσελάκης με σκληρές αναρτήσεις στα social media για τις ευθύνες της κυβέρνησης στον σχεδιασμό και στην πρόληψη, κινήθηκε η κ. Αχτσιόγλου με άμεση και σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Όπως φαίνεται, δηλαδή, άπαντες …ξορκίζουν την τακτική «θα λογαριαστούμε μετά» που υιοθετήθηκε στην κρίση της πανδημίας και άμβλυνε τον αντιπολιτευτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ε. Αχτσιόγλου: Κυβέρνηση ανίκανη, ανάλγητη, επικίνδυνη
«Υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες και δεν μπορούμε να μην μιλάμε γι’ αυτές. Τρία χρόνια πριν η ίδια περιοχή υπέστη τις φονικές πληγές από τον «Ιανό» και τότε υπήρξε δέσμευση από την κυβέρνηση της ΝΔ ότι τα πράγματα θα στηθούν σωστά, θα υπάρξει σχέδιο, θα υπάρξουν αντιπλημμυρικά έργα», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου.
Και πρόσθεσε: «Έπεσαν στην περιοχή πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να έρθει εδώ, να κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια και να τους πει πού πήγαν τα χρήματα που δόθηκαν. Γιατί δεν έγιναν τα έργα; Γιατί δεν έγιναν με τον σωστό σχεδιασμό; Γιατί βιώνει αυτή τη στιγμή η περιοχή χειρότερη καταστροφή απ’ ό,τι τρία χρόνια πριν;», δήλωσε κατά την επίσκεψη της στη Θεσσαλία.
Στηλίτευσε, επίσης, το γεγονός ότι στη διάρκεια του καταστροφικού τριημέρου κι ενώ οι πλημμύρες «σκέπασαν» τα σπίτια, έγιναν κανονικά… 42 πλειστηριασμοί στις πληγείσες περιοχές. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν σέβεται τίποτα και κανέναν. Ανίκανη, ανάλγητη, επικίνδυνη», κατέληξε. (σ.σ. λίγο αργότερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας).
Ν. Παππάς: Η ΕΜΥ προειδοποίησε, η κυβέρνηση αδιαφόρησε
Την επιτελική ανεπάρκεια ανέδειξε ο Νίκος Παππάς, μετά την επίσκεψή του στην πολύπαθη περιοχή, επικαλούμενος τις έγκαιρες προειδοποιήσεις της ΕΜΥ. «Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν εδώ και μέρες. Το είπαν την Παρασκευή, το είπαν το Σάββατο, το είπαν την Κυριακή. Και μίλησαν για τη Θεσσαλία, για τις επερχόμενες πλημμύρες, για τον υψηλό κίνδυνο. Είχαν, δηλαδή, ακριβείς προγνώσεις. Όμως, η προστασία του πληθυσμού υπήρξε μηδενική. Και ήρθε να προστεθεί -στις περισσότερες περιπτώσεις- στην πολυετή αδράνεια της περιφερειακής αρχής Αγοραστού να θωρακίσει τη Θεσσαλία», δήλωσε.
Και έθεσε τα ερωτήματα: «Ενεργοποιήθηκαν οι μηχανισμοί πολιτικής προστασίας και πότε; Υπήρξε κέντρο συντονισμού; Τι αποφάσεις πήρε, τι συνέστησε και τι κατάφερε; Πότε ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού και γιατί καθυστέρησαν να σηκωθούν τα ελικόπτερα για τις διασώσεις; Γιατί αργεί η διανομή νερού και τροφίμων στους εγκλωβισμένους;».
Στ. Κασσελάκης: Θα λογοδοτήσουν, είναι δέσμευση
Ο Στέφανος Κασσελάκης «σήκωσε» τις αποκαλύψεις για την πλημμύρα στην βάση των ελικοπτέρων που τα καθήλωσε στο έδαφος, δηλώνοντας:
“Προσωπικά δεν «αγόρασα» τη φτηνή δικαιολογία περί ανέμου. Σήμερα αποκαλύφθηκε γιατί δεν πέταξαν: Τα ελικόπτερα «πνίγηκαν» στη λάσπη! Ανάμεσά τους Χιούι, Kiowa, ελικόπτερα εκπαίδευσης και -σύμφωνα με πληροφορίες- ακόμα και Απάτσι, το πιο σύγχρονο και πιο ακριβό πολεμικό μέσο της Αεροπορίας Στρατού”.
Αφού υπενθύμισε δε, τις εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο κατά τις πυρκαγιές του Ιουλίου, χαρακτήρισε «ξέφραγο αμπέλι» την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο έμεινε κι αυτή ξέφραγο αμπέλι για να καταλήξει: «Ένα πράγμα πρέπει να γνωρίζουν: θα λογοδοτήσουν. Είναι δέσμευση. Είναι πατριωτικό καθήκον».
Αλ. Χαρίτσης: Στη Βουλή η απένταξη αντιπλημμυρικών έργων
Σε θεσμικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί επιθετικά και εντός της Βουλής. Ο Αλέξης Χαρίτσης ετοιμάζει ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος-Ενέργειας, Υποδομών-Μεταφορών και Κλιματικής Κρίσης-Πολιτικής Προστασίας, με θέμα την απένταξη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η ερώτηση, που θα κατατεθεί αύριο, θα εστιάζει σε δύο μείζονος σημασίας σημεία:
- Πόσα και ποια έργα αφαιρούνται από τη λίστα του εγκεκριμένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στην πρόταση που υποβλήθηκε για έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
- Για ποιους λόγους αφαιρούνται τα έργα αυτά και κυρίως εάν και ποια αφορούν αντιπλημμυρικής προστασία.
Κατά τις πληροφορίες, δεν εξετάζεται, αυτή τη στιγμή, ερώτηση του κ.Φάμελλου για την «Ωρα του Πρωθυπουργού». Αυτή η κίνηση, λένε, θα γίνει από τον/την πρόεδρο του κόμματος μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών - εάν δεν υπάρξει κι άλλη αναβολή.