Mε τον μαύρο απολογισμό του Meteo, σύμφωνα με τον οποίο από τις φετινές πυρκαγιές έχουν καεί πάνω από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ ο αριθμός ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια την τελευταία τριετία, η κυβέρνηση κινείται σε μία διπλή γραμμή άμυνας: οι πυρκαγιές είναι παγκόσμιο φαινόμενο λόγω κλιματικής κρίσης και μέρος αυτών οφείλεται σε εμπρηστές.
Την εν λόγω γραμμή άμυνας ανέπτυξαν χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας προτίμησε να εστιάσει στην παράμετρο των «αλιτήριων εμπρηστών», δηλώνοντας (σε ανάλογο ύφος) «θα σας βρουμε, δεν θα γλιτώσετε».
Ο κ. Σκέρτσος, πάντως, παραδέχθηκε με κάποιο τρόπο το δυσανάλογο μέγεθος της καταστροφής, σε σχέση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια: «Πέρυσι πήγαμε καλύτερα, φέτος δεν έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα μπορούσαμε».
Ο κ. Μαρινάκης κωδικοποίησε (στο Mega) τα επιχειρήματα της άμυνας, δίνοντας το στίγμα της πρωθυπουργικής ομιλίας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή το επόμενο δεκαήμερο.
- Υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις (για εμπρηστές). Η Αστυνομία προχωρά την έρευνα, «ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό να καταλήξει στα απαραίτητα πορίσματα και η Δικαιοσύνη να αναλάβει». Σε ενάμιση μήνα έχουμε 140 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 79 έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις για αδικήματα εμπρησμού, με πολλά από αυτά, σχεδόν τα μισά, να αφορούν εμπρησμούς εκ δόλου.
- Το 112 και συνολικά τα σχέδια εκκένωσης, επιχειρησιακά σχέδια που συνέβαλαν ώστε να διασωθούν 20.000 άνθρωποι στη Ρόδο και 15.500 στον Έβρο.
- Είναι δεδομένο ότι έχουν υπάρξει σημαντικές απώλειες στρεμμάτων. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα εύκολο καλοκαίρι. Είναι ίσως από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια που έχουμε αντιμετωπίσει ως προς τις πολλές ταυτόχρονες εστίες και την πολύ μεγάλη ανάγκη. Το αντιμετωπίζουμε με περισσότερους πυροσβέστες, με περισσότερα επίγεια και εναέρια μέσα, με περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί σε καθαρισμούς εκτάσεων. Προφανώς, ειδικά σε επίπεδο της πρόληψης, είναι αναγκαίο να γίνουν κι άλλα βήματα.
Ως προς τα μέτρα για τις επόμενες αντιπυρικές, χρόνο με τον χρόνο το σχέδιο πρέπει να είναι ακόμα πιο οργανωμένο, με μετρήσιμα αποτελέσματα. Ως προς την αποκατάσταση των πληγέντων, όπως είναι πλέον η νέα διαδικασία αρωγής με εξειδικευμένο υφυπουργό, τον κ. Τριαντόπουλο, γίνεται άμεσα η καταγραφή και η αποκατάσταση, αυτό είναι δεδομένο και θα συνεχιστεί. Μέχρι στιγμής, έχουμε 155 κτίσματα με κόκκινη σήμανση σε όλη την επικράτεια. Οι πληγέντες θα αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν, όπως συνέβη σε όλες τις υπόλοιπες φυσικές καταστροφές.
Σ. Φάμελλος: Δεν υπάρχει δικαιολογία για κυβέρνηση 4 χρόνων
H αντιπολίτευση, πάντως, χαρακτηρίζει τα παραπάνω επιχειρήματα δικαιολογίες και άλλοθι, υπενθυμίζοντας τις εξαγγελίες της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, κυρίως μετά την τραγωδία στο Μάτι.
«Έχουμε ένα αποτύπωμα καμένων εκτάσεων που υπερβαίνει πάνω από 3 φορές τον μέσο όρο των καμένων εκτάσεων της τελευταίας 15ετίας. Δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχει συγγνώμη εκ των υστέρων για μια κυβέρνηση ήδη 4 χρόνων», τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, στη διάρκεια επίσκεψης στον Έβρο.
Ως εκ τούτου, εστίασε στις ελλείψεις στα μέσα πυρόσβεσης και στο πρόγραμμα πρόληψης, λέγοντας:
«Πράγματι έχουμε πολύ δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες, είναι πρωτοφανή και τα κλιματικά δεδομένα, όμως αυτό δεν αντιστοιχεί στην έλλειψη στελεχών στην πυροσβεστική, στην έλλειψη οργανογράμματος στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο ότι ο νόμος πολιτικής προστασίας του 2020 είναι ανενεργός. Δεν μπορεί δηλαδή έναν από τους δυσκολότερους καύσωνες να τους αντιμετωπίζουμε με 3.600 κενές θέσεις στην πυροσβεστική. Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να έχουμε στελεχωμένες δασικές υπηρεσίες με στελέχη και προσωπικό και με ένα εκτεταμένο επιστημονικά σχεδιασμένο πρόγραμμα έργων πρόληψης δασικών πυρκαγιών. Και είναι απαράδεκτο ότι έχουμε ως χώρα μόνο 0,5% απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στον τομέα της πολιτικής προστασίας».
Ν. Ανδρουλάκης: Εθνική συνεννόηση
«Πρέπει να υπάρχει εθνική συνεννόηση, να ακολουθήσουμε βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Να επενδύσουμε προφανέστατα στα εναέρια μέσα, αλλά το κλειδί της αντιμετώπισης των πυρκαγιών στη χώρα μας αποδεικνύεται και φέτος ότι είναι η πρόληψη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την επίσκεψή του σε χωριά της Ροδόπης.
«Η βιβλική καταστροφή στη Θράκη, τα όσα συμβαίνουν στην Πάρνηθα λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας και οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες αποκαλύπτουν την ανάγκη η πατρίδα μας να επενδύσει στην πρόληψη, για να αποκτήσουμε την ανθεκτικότητα να αντιμετωπίσουμε τις παρενέργειες της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μάντζος μίλησε για «σαφή αποτυχία της κυβέρνησης στην πολιτική προστασία και στην πολιτική ασφάλειας των πολιτών», αναφέροντας ενδεικτικά το γεγονός ότι «το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το οργανόγραμμά του και δεν έχει εκδώσει όλες τις κανονιστικές πράξεις που προβλέπονται από το νομοθετικό του πλαίσιο».
Απαντώντας, δε, σε (προχθεσινή) επισήμανση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Μαρινάκη, τόνισε:«Λίγο-πολύ μας είπε ότι με το 41% στις εκλογές, το μήνυμα έπρεπε να είναι να μην ασκούμε κριτική στην Κυβέρνηση. Μόνο επειδή ο ίδιος είναι και Γραμματέας της ΝΔ μπορεί να “δικαιολογηθεί” αυτή η δήλωση. Αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν έγινε τίποτα όσον αφορά στην πρόληψη».