Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκαθαρίζει το τοπίο των διαδόχων του Αλέξη Τσίπρα

Αναμενόμενη υποψηφιότητα από τον Ν. Παππά, απροσδόκητη από τον Στ. Τζουμάκα. Τα "πολιτικά διαπιστευτήρια” της Ε. Αχτσιόγλου, η στάση Π. Πολάκη και Δ.Τεμπονέρα. Ευ.Τσακαλώτος: αξιόπιστη και σταθερή ταυτότητα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκαθαρίζει το τοπίο των διαδόχων του Αλέξη Τσίπρα

Με την απρόσμενη κατάθεση υποψηφιότητας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ από τον “πασοκογενή” Στέφανο Τζουμάκα και την αναμενόμενη από τον Νίκο Παππά, συνεχίζεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που έχει ως βασικό θέμα το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής.

Ο Παύλος Πολάκης, κατά τη δική του παρέμβαση, συνάρτησε την τελική του απόφαση για το αν θα είναι υποψήφιος από τα χρονοδιαγράμματα, επιμένοντας στην ανάγκη να μετατεθούν για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές τόσο το συνέδριο του κόμματος όσο και η εκλογή προέδρου. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: "Αν πάμε σε μια λογική και μια fast track διαδικασία και με όρους life style που προσπαθούν να επιβάλουν μια σειρά από συστημικά Μέσα, τότε σε αυτή τη διαδικασία εγώ δεν έχω θέση".

Ο Διονύσης Τεμπονέρας επέμεινε στην πρόταση “πρώτα συνέδριο - μετά εκλογή προέδρου” με το επιχείρημα ”οι πολιτικές προσδιορίζουν τα πρόσωπα και όχι τα πρόσωπα τις πολιτικές”.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της συνεδρίασης, απάντησε στο ερώτημα αν σκέφτεται να είναι υποψήφιος: "αν κατορθώσουμε και κάνουμε ένα συνέδριο βάσης, που θα έχει μαζική συμμετοχή για όλα τα μέλη και θα συμμετέχουν όλοι δημοκρατικά, τότε είμαι βέβαιος ότι τα πολιτικά συμπεράσματα και το πολιτικό πλαίσιο που θα προκύψει θα είναι εκείνο που θα μας αναδείξει τα πρόσωπα εκείνα τα οποία μπορούν να το υπηρετήσουν. Εκεί βεβαίως είναι τα πάντα ανοικτά".

Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του ο κ. Τζουμάκας είπε: “Μπορώ να συμβάλλω με γνώση, εμπειρία και εντιμότητα στην αλλαγή πορείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη συγκρότηση μίας στρατηγικής νίκης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και την ανασύνταξη του προοδευτικού κινήματος, με στόχο την υλοποίηση της πολιτικής μας υπέρ της χώρας και του ελληνικού λαού”.

Έκανε δε εκτενή αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα: “υπό την ηγεσία του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθιερώθηκε στη συνείδηση των πολιτών και αποτέλεσε φορέα αλλαγής, προόδου, υπερασπιστής των εθνικών και λαϊκών συμφερόντων”.

Στη συνεδρίαση δεν μετέχει ο Αλέξης Τσίπρας, παραμένοντας πιστός στην απόφαση να μην εμπλακεί στη διαδικασία “διαδοχής” του, καθώς η κάθε φράση ή κίνηση “θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως παρέμβαση υπέρ ενός υποψηφίου ή του χρονοδιαγράμματος”, όπως λένε συνεργάτες του. Με την επισήμανση ότι δεν θα μπορούσε να μετέχει στη συνεδρίαση του ηγετικού οργάνου και να είναι… αμίλητος.

Η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή άνοιξε με τις εισηγήσεις της γραμματέα του κόμματος Ράνιας Σβίγκου και του αναπληρωτή γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη.

Εφη Αχτσιόγλου: Γιατί χάσαμε

Παίρνοντας τον λόγο η (επισήμως υποψήφια) Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε αρχικά στις βασικές αιτίες της μεγάλης εκλογικής ήττας.

“Σε συνθήκες απλής αναλογικής, δεν καταφέραμε να συγκροτήσουμε μια αξιόπιστη πρόταση κυβερνητικής λύσης.

Κι εδώ εδράζεται μια επιπλέον αδυναμία μας. Η αδυναμία μας να κατανοήσουμε στο απαιτούμενο βάθος πόσο σημαντική ήταν στην παρούσα φάση για την ελληνική κοινωνία η κυβερνητική σταθερότητα, που μετατράπηκε σχεδόν σε κοινωνικό αίτημα.

Η πολυφωνία ως προς τις στρατηγικές μας προτεραιότητες που ενίοτε μετατρεπόταν ακόμα και σε κακοφωνία. Η επικοινωνιακή μας υστέρηση με δεδομένο μάλιστα το εξαιρετικά δυσμενές μιντιακό περιβάλλον.

Και άλλα αίτια που ίσως δεν έχουν συζητηθεί ακόμη, όπως η αδυναμία να αξιοποιήσουμε τη στρατηγική της διεύρυνσης για να μετατρέψουμε το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ένα κόμμα όχι μόνο μαζικό αλλά ταυτόχρονα συμμετοχικό, παρεμβατικό και χρήσιμο για την κοινωνική πλειοψηφία.

Αντίθετα πολλές φορές η διεύρυνση αξιοποιήθηκε για να χαραχτούν στρεβλές εσωτερικές διαχωριστικές γραμμές, να οικοδομηθούν σκληροί μηχανισμοί εντός του κόμματος.

Η αδυναμία μας να μιλήσουμε θετικά, για τις δυνατότητες που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, για την άλλη πολιτική που μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια και με ρεαλιστικούς όρους σ’ ένα καλύτερο μέλλον για όσους δημιουργούν στη χώρα μας.

Η έλλειψη μιας αναγκαίας επάρκειας τεχνικού χαρακτήρα στον πολιτικό και προγραμματικό μας λόγο που θα προσέδιδε και μεγαλύτερο βάθος στο σχέδιό μας.

Κι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε σε ατομικό επίπεδο επάρκεια, αλλά δεν αξιοποιήσαμε συλλογικά τις επιμέρους δυνατότητες”.

Εφη Αχτσιόγλου: Τα πολιτικά μου διαπιστευτήρια τα έχω δώσει

Η κ. Αχτσιόγλου απάντησε στην κριτική που δέχθηκε από τμήμα του κόμματος για ασαφές ιδεολογικό στίγμα:
“Θα το πω ευθέως: Μια από τις ευκολίες είναι η αντιπαράθεση, για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρέπει να κινηθεί προς τα αριστερά ή προς το Κέντρο. Είναι απλουστευτικό και λανθασμένο ερώτημα.

Αυτό που έχει σημασία είναι να γεμίσουμε με περιεχόμενο τις έννοιες ώστε αυτές να μην περιφέρονται ως αδειανά πουκάμισα στον δημόσιο διάλογο.

Σε ό,τι με αφορά αυτό προσπάθησα να κάνω ως υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πολιτικά μου διαπιστευτήρια τα έδωσα εκεί που έπρεπε, στον κόσμο της εργασίας. Με όσα μπορέσαμε, εγώ και οι σύντροφοι που δουλεύαμε μαζί, να κάνουμε, με όσα καταφέραμε να υπερασπιστούμε και με πολλά που διεκδικήσαμε απέναντι σε ασύμμετρης ισχύος δυνάμεις.

Και αναρωτιέμαι: Είναι αριστερή ή κεντρώα σήμερα η υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας; Με στόχο την αύξηση των μισθών στο μερίδιο του ΑΕΠ, τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων;”.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης η κα Αχτσιόγλου δήλωσε επίσης on camera τα εξής:

«Υποστήριξα στην ΚΕ που συνεδριάζει σήμερα αδρές στρατηγικές γραμμές για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Βρισκόμαστε μετά από μια βαριά πολιτική ήττα όμως εκτιμώ ότι τις αιτίες της ήττας θα πρέπει να τις συζητήσουμε εν κινήσει, δηλαδή ενώ παράλληλα θα ανασυντάσσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας.

Είναι υποχρέωση μας να εμπνεύσουμε ξανά έναν κόσμο προοδευτικό, έναν κόσμο που έρχεται από την αριστερά και έχει ανάγκη να δει το δικό μας πρόσωπο να είναι δημιουργικό. Να ασκήσουμε δημιουργική αντιπολίτευση σήμερα για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κυβερνητική τροχιά την επόμενη μέρα. Και για να το κάνουμε αυτό θεωρώ ότι χρειαζόμαστε έναν ΣΥΡΙΖΑ σύγχρονο, μεθοδικό, ο οποίος θα δίνει περιεχόμενο στην πολιτική, ο οποίος θα δουλεύει με συγκροτημένο τρόπο, θα αξιοποιεί την τεχνική γνώση, θα δίνει βάθος στις θέσεις και τις προτάσεις του και θα βρίσκεται καθημερινά σε επικοινωνία με την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή με τους ανθρώπους που δημιουργούν στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους συνυποψήφιους και πώς κρίνει τις άλλες υποψηφιότητες, απάντησε:

«Νομίζω πως το σημαντικό είναι ότι έχουμε προσέλθει σε αυτή την πορεία με διάθεση ενωτική και με διάθεση δημιουργική. Όλες οι τοποθετήσεις, είχαμε διαφορετικές αποχρώσεις προφανώς, αλλά είναι συντεταγμένες σε μια προσπάθεια να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πιο δυνατός απ’ όλη αυτή τη διαδικασία και νομίζω ότι θα βγει στο τέλος, για να είμαστε χρήσιμοι για την κοινωνία, όχι για τους εαυτούς μας».

Ν. Παππάς: Από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο

“Δεν φανταζόμουν ότι θα έρθει η στιγμή που θα σταθώ στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής και θα πω αυτές τις λέξεις. Με αίσθημα ευθύνης και ταπεινότητας καταθέτω την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του κόμματος”.

Με αυτά τα λόγια ο Νίκος Παππάς ανακοίνωσε την απόφαση του να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα με τις λέξεις “φίλος, σύντροφος και συνοδοιπόρος για όλες και όλους μας”.

Παρουσιάζοντας το δικό του ιδεολογικό στίγμα, τόνισε: “Εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Κάθε αναδίπλωσή μας στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος.

Η περίοδος της απλής αναλογικής έκλεισε. Σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, μόνο παρατάξεις που εκφράζουν ευρύ τόξο δυνάμεων μπορούν να κερδίζουν εκλογές.

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, σημειώνοντας: “Τον πατριωτισμό του αριστερού και προοδευτικού κόσμου ούτε θα τον προδώσουμε ούτε θα τον παραδώσουμε σε άλλον. Όχι μόνο γιατί αυτή η παράταξη έχει υπερασπιστεί την πατρίδα και τη δημοκρατία με θυσίες εξορίες και φυλακίσεις. Αλλά και γιατί στη διάρκεια της διακυβέρνησής μας η χώρα αναβαθμίστηκε διεθνώς. Με την επίλυση του Μακεδονικού και τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια, τη σύνοδο του ευρωπαϊκού νότου, τις τριμερείς της νοτιοανατολικής Μεσογείου και, βεβαίως, τη διαχείριση των τεράστιων προσφυγικών ροών στις αρχές της διακυβέρνησης μας.

Ευ. Τσακαλώτος: Αξιόπιστη και σταθερή ταυτότητα

Στην παρέμβασή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εστίασε στην αποσαφήνιση της αριστερής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως “δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια, αλλά αυτό πρέπει να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα”.

Σ΄αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι το κόμμα πρέπει να είναι σαφές για τις θέσεις του στην δημόσια και δωρεάν παιδεία, στην υγεία, στο κοινωνικό κράτος.

Σημείωσε επίσης, ότι μπορεί το κόμμα να είναι ξεκάθαρα και με την φύλαξη των συνόρων αλλά και με το διεθνές δίκαιο και τις ασφαλείς διόδους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, πρέπει να πείσει τον κόσμο με τις θέσεις του και με αυτές “να ξαναγίνει κυβέρνηση, να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων”.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στις αλλαγές που συντελούνται στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα (“δεν μπορούμε να μην επεξεργαστεί τις αλλαγές αυτές, να μην έχει θέσεις για την βιομηχανική πολιτική, την ανάπτυξη, τα εργασιακά”).

Επανέλαβε δε, τη θέση του για ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών, με λογοδοσία, με διαδικασίες, με όργανα, με πολιτικό πολιτισμό, όπου “ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων”.

Αλλά και για τις ομάδες επεξεργασίας των θέσεων και των προτάσεων, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει τεκμηριωμένες θέσεις σε κάθε ζήτημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v