Οι προσδοκίες από την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Βαλτική

Τι περιμένει η ελληνική πλευρά από τη συνάντηση με τον Ερντογάν. Η δήλωση Μπάιντεν, η συγκρατημένη αισιοδοξία και η «θετική ατζέντα». Οι στόχοι του σημερινού ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Λετονία.

Οι προσδοκίες από την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Βαλτική

Στην τριήμερη σημαντική επίσκεψή του στη Βαλτική, που θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, στρέφει από σήμερα το ενδιαφέρον του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δύο εβδομάδες μετά την εκλογική του νίκη, ο πρωθυπουργός, στη δεύτερη έξοδό του από τη χώρα (προηγήθηκε αυτή στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής) επισκέπτεται επισήμως σήμερα τη Λετονία, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη θα βρεθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο το πρώτο ραντεβού με τον Τούρκο πρόεδρο, μετά την επανεκλογή τους στις εκλογικές διαδικασίες των δύο χωρών, σχεδόν ενάμιση χρόνο από την προηγούμενη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη.

Στον απόηχο των χθεσινών αινιγματικών δηλώσεων Μπάιντεν στο CNN για Ελλάδα, Τουρκία και ΝΑΤΟ, η ελληνική πλευρά είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για το αποτέλεσμα της διά ζώσης επαφής των δύο ηγετών, χωρίς πάντως -όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου- να έχουν ψευδαισθήσεις για τις θέσεις και την εφαρμοζόμενη πολιτική της γείτονος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στη συνάντηση με την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να χαθεί το θετικό momentum των τελευταίων μηνών για διάλογο με την Άγκυρα και θεωρεί τη συγκεκριμένη επαφή από μόνη της ως ένα θετικό βήμα για τον επαναπροσδιορισμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη νέα περίοδο, μετά και τα ιδιαίτερα ταραγμένα προηγούμενα χρόνια.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο επιτελείο του είναι ότι η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των δύο χωρών μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και τις δύο νωπές λαϊκές εντολές ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Όπως έχει πει ο Έλληνας πρωθυπουργός, οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτοί σε όλα τα επίπεδα και αυτό θα επιδιωχθεί στην επόμενη φάση, με την προώθηση της «θετικής ατζέντας» που μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να λειτουργήσει προς όφελος των δύο λαών. Κι αυτό χωρίς να παραγνωρίζονται οι διαφωνίες, οι οποίες όμως -σύμφωνα με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία- δεν πρέπει να βάζουν φρένο στον διάλογο.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι η μείωση της έντασης μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί και μετά το ραντεβού των δύο ηγετών. Επισημαίνουν ότι ένας νέος κύκλος έντασης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ενώ ενέχει κινδύνους για ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Από εκεί και πέρα, τονίζουν, η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ερντογάν, ο οποίος θα φανεί εάν επιθυμεί πραγματικά να συνεχιστεί το καλό κλίμα του τελευταίου διαστήματος.

Οικονομική συνεργασία

Όσον αφορά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λετονία, είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα την τελευταία εικοσαετία. Είχε προγραμματιστεί για πέρυσι, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω των εσωτερικών εξελίξεων στη Λετονία, που βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κρισιάνις Κάρινς, με τον οποίο θα συζητήσει την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Μάλιστα, θα ακολουθήσει τον Οκτώβριο επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στις χώρες της Βαλτικής.

Παράλληλα, θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό, με δεδομένο ότι η Λετονία αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, όπου εντός του 2024 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή μόνιμου φράχτη. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει επίσης τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λετονίας Εντβαρντς Σμίλτενς.

Σήμερα το πρωί εξάλλου, ο πρωθυπουργός, ενόψει της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έχει προγραμματίσει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v