Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τρεις άξονες της ομιλίας Μητσοτάκη στις προγραμματικές δηλώσεις

Τι θα πει ο πρωθυπουργός κατά την εναρκτήρια παρέμβασή του στη νέα Βουλή. Τα μέτρα «πιο άμεσης εφαρμογής» και οι πιθανές εκπλήξεις. Η συμφωνία με τους πολίτες και η δημοσιονομική σταθερότητα.

Οι τρεις άξονες της ομιλίας Μητσοτάκη στις προγραμματικές δηλώσεις

Το όραμά του για την Ελλάδα του μέλλοντος και τις κινήσεις που σχεδιάζει προς την κατεύθυνση αυτή θα περιγράψει το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την αυλαία της τριήμερης διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του.

Ο πρωθυπουργός, δέκα σχεδόν μέρες μετά τον εκλογικό θρίαμβο της ΝΔ, θα υπογραμμίσει τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει, καθώς και την αποφασιστικότητά του τη νέα τετραετία να λειτουργήσει ακόμα πιο αποφασιστικά σε σχέση με πριν. Με παρακαταθήκη το 40,5% των ψηφοφόρων θα εμφανιστεί ενωτικός και θα δηλώσει εκ νέου πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, ενώ έμφαση θα δώσει στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη αναμένεται να κινηθεί σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος αφορά την περιγραφή του συνολικού πλαισίου της πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει, με ορίζοντα τετραετίας. Θα έχει έντονο ιδεολογικό στίγμα, επικεντρωμένο στην πρόοδο και στην προκοπή του τόπου και των ανθρώπων του, μακριά από διχαστικές ρητορικές, λαϊκισμούς και τοξικότητα, με μοναδικό αντίπαλό του τα προβλήματα του κόσμου. Πρόκειται, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ουσιαστικά για ένα οραματικό πλαίσιο σχετικά με το πώς βλέπει ο πρωθυπουργός την Ελλάδα το 2027, με βάση τις αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο. Εν προκειμένω, θα εξηγήσει πώς αυτό το πλαίσιο μεταφράζεται σε πολιτικές με βάση τον προγραμματικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας, όπως τον παρουσίασε στη διπλή προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε.

Ο δεύτερος άξονας θα σχετίζεται με τη συμφωνία αλήθειας, εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που θέλει να συνάψει και σε αυτή τη θητεία του με τους πολίτες, υλοποιώντας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Σε συνέχεια της αντίστοιχης δράσης και κατά την περίοδο 2019-2023, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ξεκάθαρο ότι για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οι προγραμματικές δηλώσεις και οι προεκλογικές εξαγγελίες «δεν αποτελούν κενό γράμμα και κείμενο ανεφάρμοστων ιδεών ή ανεδαφικών προτάσεων, αλλά αντιθέτως συνιστούν απόδειξη των σχέσεων εμπιστοσύνης με την κοινωνία». Ο κ. Μητσοτάκης θα επικεντρωθεί στις «5 Ελλάδες» του προεκλογικού προγράμματος του κόμματός του, την Παραγωγική, την Κοινωνική, την Πράσινη και Ψηφιακή, τη Δίκαιη και την Ισχυρή Ελλάδα.

Αμεσης εφαρμογής

Ο τρίτος άξονας, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, θα αφορά και μερικά μέτρα πιο άμεσης εφαρμογής, τα οποία θα  ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής, χωρίς να αποκλείονται και κάποιες εκπλήξεις, που δεν έχουν ακουστεί μέχρι τώρα, προς όφελος των πιο ευάλωτων πολιτών. Χωρίς φυσικά αυτό να διαταράσσει τις δημοσιονομικές ισορροπίες και να συνεπάγεται επικίνδυνα ανοίγματα που να θέτουν σε κίνδυνο την εθνική οικονομία.

«Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές. Θα επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και θα διασφαλίσουμε ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις εφαρμόσουμε, θα γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μη διακυβεύεται η δημοσιονομική θέση της χώρας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας: «Αυτό δεν αφορά μόνο τη διαχείριση. Δεν είναι μόνο να παίζεις άμυνα. Έχει να κάνει πραγματικά με την αλλαγή της χώρας».

Στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών του, πέραν των βασικών προτεραιοτήτων για καλύτερους μισθούς, πιο ποιοτική υγεία και παιδεία, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και καλύτερο και ψηφιοποιημένο κράτος, αναμένονται, μεταξύ άλλων, να επισημοποιηθούν η επέκταση του market pass για 3 ακόμα μήνες, οι αυξήσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων από τις αρχές του 2024, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση στις συντάξεις κατά 3,4% και το νέο ποσό στήριξης στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, η μείωση των κρατήσεων στους συνταξιούχους που εργάζονται, το Youth pass για νέους 18 και 19 ετών, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένα κτίρια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v