«Δεν καταλήξαμε σε Συμπεράσματα για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής, λόγω της άρνησης Ουγγαρίας και Πολωνίας να συνταχθούν», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.
Εκανε αναφορά στην εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, που αφορά προστασία συνόρων και συνεργασία με τις τρίτες χώρες, στην οποία υπάρχει ευρύτερη συναίνεση στην Ευρώπη. Ωστόσο σε ό,τι αφορά την εσωτερική διαχείριση υπάρχουν διαφωνίες.
Σε ότι αφορά τις «σκέψεις έξω από το κουτί», θέση που διατύπωσε στη Σύνοδο, είπε ότι αναφέρεται στην προσπάθεια να παταχθούν τα κυκλώματα διακινητών που βάζουν τους μετανάστες στις βάρκες. Σημείωσε ότι πιστεύει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. «Είναι ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας και να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς όμως εμείς να κάνουμε πίσω στις "κόκκινες γραμμές"» μας, σημείωσε.
«Θέλω να βλέπω μισογεμάτο το ποτήρι. Κρατώ την περιορισμένη δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο αλλά και την καλύτερη συνεργασία σε ό,τι αφορά το θέμα του προσφυγικού. Η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχός μας σε αυτό το θέμα». Συμπλήρωσε δε ότι περιμένει πως θα υπάρχουν και συναντήσεις μεταξύ υπουργών των δυο χωρών.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα υπάρξει μια πιο στρατηγική συζήτηση για το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, αλλά χρειάζεται ορατότητα.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις πληροφορίες ότι η Frontex σκέφτεται να αποχωρήσει από την Ελλάδα. «Είχαμε σταθερά καλή συνεργασία με τη Frontex, ελπίζω να συνεχίσουμε. Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου το θέμα. Θεωρώ ότι έχουμε κοινή αποστολή την προστασία των συνόρων και να σώζουμε ανθρώπους που κινδυνεύουν», είπε.
Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα όσα συμβαίνουν στη Χειμάρρα και τον Φ. Μπελέρη. Είπε ότι ελπίζει ότι το ζήτημα θα λυθεί. «Η επίλυση ή η μη επίλυση του θέματος θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας που ξεκινά τώρα και θα είναι ένα μακρύ ταξίδι. Σέβομαι τη διάκριση των εξουσιών αλλά δεν θα αφήσω να περάσει έτσι αυτό το ζήτημα».
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την παραίτηση του Αλ. Τσίπρα και το ποια πιστεύει ότι θα είναι η συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ και αν εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει τώρα σύγκλιση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. «Ρωτάτε λάθος άνθρωπο για την παραίτηση Τσίπρα, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Θα τεθεί στην κρίση της ιστορίας», είπε. Εγώ μπορώ να μιλήσω για το δικό μας κόμμα και το εκλογικό αποτέλεσμα.
«Πιστεύω ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι ζήτημα χρόνου. Το πραγματικό εμπόδιο ήταν η πολιτική αβεβαιότητα που συνόδευε τις εκλογές. Από τη στιγμή που έχουμε σταθερή κυβέρνηση, πολιτικός κίνδυνος δεν υπάρχει», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η χώρα μπορεί να πετύχει καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τις προβλέψεις της ΤτΕ.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, παραδέχτηκε ότι «είναι επίμονος, ειδικά σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα. Το καλάθι του νοικοκυριού θα συνεχιστεί για έξι ακόμα μήνες αλλά δεν θα αρκεστούμε εκεί. Στις προγραμματικές δηλώσεις θα είμαι πιο συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο. Απάντηση στον πληθωρισμό δεν είναι μόνο τα επιδόματα αλλά η συμπίεση των τιμών και η αύξηση των εισοδημάτων».