Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οκτακομματική Βουλή προκαλεί και… χωροταξικό συνωστισμό

Οκτώ κοινοβουλευτικές ομάδες και οι ισάριθμοι αρχηγοί τους πρέπει να χωρέσουν στο κεντρικό κτήριο του Κοινοβουλίου. Γιατί αναμένεται να μείνει κενή μία θέση στο Προεδρείο της Βουλής.

Η οκτακομματική Βουλή προκαλεί και… χωροταξικό συνωστισμό

Πολύ μικρό αποδεικνύεται το κτήριο του Κοινοβουλίου για να στεγάσει τα νέα μέλη του.

Με πεντακομματική Βουλή οι χώροι του έφταναν με το ζόρι για τις πέντε κοινοβουλευτικές ομάδες και τα έξτρα γραφεία των αρχηγών τους, ενώ τώρα πρέπει να χωρέσουν άλλες τρεις Κ.Ο. και άλλοι τρεις αρχηγοί.

Που σημαίνει ότι ο συνωστισμός θα οδηγήσει σε «στένεμα» χώρων για τα υπόλοιπα κόμματα (κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει μειώσει σχεδόν κατά το ήμισυ τον αριθμό των βουλευτών του), με το κυβερνών να μένει πιθανότατα αλώβητο.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν βάλει κάτω σχέδια και κατόψεις για να βρουν έστω και τον παραμικρό κοινόχρηστο χώρο να τον μετατρέψουν σε γραφεία, με μοναδικά… απείραχτα σημεία το εντευκτήριο των βουλευτών και το καφενείο στο ισόγειο.

Σίγουρα θα αδειάσει το γραφείο που διατηρούσε ο Κώστας Καραμανλής, καθώς ναι μεν δικαιούται χώρο ως πρώην πρωθυπουργός αλλά πλέον θα στεγαστεί σε ένα από τα άλλα κτήρια που διαθέτει η Βουλή πέριξ της πλατείας Συντάγματος, επειδή δεν είναι εν ενεργεία βουλευτής.

Πέραν του χωροταξικού, πονοκέφαλο προκαλεί και η σύνθεση του Προεδρείου της νέας Βουλής: Θεωρητικά, πρέπει να είναι 11μελές, αφού κάθε κόμμα δικαιούται μία θέση, με εξαίρεση το πρώτο κόμμα που ορίζει τρεις αντιπροέδρους συν τον Πρόεδρο.

Όμως, επειδή άπαντες ψηφίζονται από το Σώμα, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι δεν θα δοθεί ψήφος στον προτεινόμενο από τους «Σπαρτιάτες». Όπως δηλαδή είχε γίνει με τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής παλαιότερα, ο οποίος δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους, με αποτέλεσμα η θέση που του αναλογούσε στο Προεδρείο της Βουλής να μείνει κενή.

Toυλάχιστον έκλεισε η εκκρεμότητα με το πρόσωπο του Προέδρου της Βουλής: η ΝΔ θα προτείνει εκ νέου τον Κώστα Τασούλα, όπως ανακοινώθηκε επισήμως κατά την παρουσίαση του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Έτερη επίπτωση του εκλογικού αποτελέσματος: κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν θα μπορεί πλέον να καταθέτει μόνο του πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, η οποία απαιτεί τουλάχιστον 50 υπογραφές.

Ούτε θα μπορεί να καταθέτει (επίσης μόνο του) πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία απαιτεί 60 υπογραφές.

Που σημαίνει πως ή ξεχνάμε αυτές τις «κορυφαίες» αντιπολιτευτικές κινήσεις ή πάμε σε υποχρεωτικές συνεργασίες όμορων κομμάτων -με ή χωρίς εκατέρωθεν συμβιβασμούς…

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: για πρώτη φορά το άθροισμα των βουλευτών δεξιάς-ακροδεξιάς-ούλτρα ακροδεξιάς είναι 192 και του προοδευτικού-αριστερού χώρου μόλις 108, αν στην ομάδα περιληφθεί και η Πλεύση Ελευθερίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v