Ο Αλέξης Τσίπρας κλιμακώνει τον ιδιότυπο ακτιβισμό απέναντι στην κυβέρνηση, κάνοντας πράξη αυτό που είπε στη Βουλή την Παρασκευή: η πρόταση δυσπιστίας μεταφέρεται στην κοινωνία, «διότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».
Κατά τους συνεργάτες του, αυτό το νόημα έχει η απόφαση να απέχει, στο εξής, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή, με εξαίρεση εκείνη που θα αφορά το «μπλόκο» σε ναζί μορφώματα να μετάσχουν στις εθνικές εκλογές.
Το γεγονός, δε, ότι ο κ. Τσίπρας αιφνιδίασε (πάλι) χθες με την ανακοίνωση της απόφασης, εντείνει τον προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο (αλλά και στην υπόλοιπη αντιπολίτευση) για τα νέα όπλα που έχει στη φαρέτρα του, καθώς και για τον χρόνο που θα τα βγάλει.
Το σκεπτικό της κίνησης Τσίπρα είναι:
- Η πρόταση μομφής δεν έγινε, φυσικά, για να πέσει η κυβέρνηση αλλά για να φανεί εάν οι 155 βουλευτές της ΝΔ στηρίζουν… τον 156ο. Δηλαδή τον πρωθυπουργό, που, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ο «εγκέφαλος» της δημοκρατικής εκτροπής, με αποκορύφωμα τις παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα τον αποκάλεσε χθες «καταχραστή εξουσίας», που μετέτρεψε τους βουλευτές του «σε όργανο της δημοκρατικής εκτροπής».
- Κι αφού αυτό φάνηκε στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και, πλέον, ουδείς στο κυβερνών κόμμα, ούτε ο Κώστας Καραμανλής που είχε καυτηριάσει δημοσίως τον Αύγουστο τις υποκλοπές, δικαιούται να λέει «δεν ήξερα» ή «διαφωνώ», ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει σε άλλη πίστα: στην αποχή από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, ώστε να μη νομιμοποιήσει το δικαίωμα αυτής της κυβέρνησης να συνεχίζει το έργο της «σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».
- Η αποχή από τις ψηφοφορίες στη Βουλή δεν συνιστά αποχώρηση από το κοινοβουλευτικό έργο, καθώς οι βουλευτές του κόμματος θα μετέχουν κανονικά στις επιτροπές και στην Ολομέλεια. «Έτσι κι αλλιώς μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση σε νομοθετικά ‘πακέτα’, όπου μία θετική διάταξη συνυπάρχει στο ίδιο άρθρο με πλείστες αρνητικές, ώστε να εκβιάζει συνολικά την αντιπολίτευση να τα ψηφίσει όλα», επισημαίνει κορυφαία κοινοβουλευτική πηγή.
Από τον Δεκέμβριο ο σχεδιασμός
Κατά τις πληροφορίες, η σκέψη περί αποχής είχε συζητηθεί και τον Δεκέμβριο, ωστόσο απορρίφθηκε για εκείνη τη χρονική στιγμή, επειδή ήταν σε εξέλιξη η διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, μέσω των αιτημάτων που είχε υποβάλει ο κ. Τσίπρας στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο. Η διερεύνηση, ως γνωστόν, οδήγησε στην επιβεβαίωση των παρακολουθήσεων του Κ. Χατζηδάκη και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, η πρόταση μομφής έγινε και, πλέον, «τώρα κλιμακώνουμε την αντίσταση».
Η «μεταφορά της πρότασης μομφής στην κοινωνία» αρχίζει από σήμερα, με την πρώτη ημιεπίσημα προεκλογική ομιλία του κ. Τσίπρα στο Περιστέρι, ενώ θα ακολουθήσει μεγάλος κύκλος περιοδειών σε ολόκληρη τη χώρα.
Πάει πολύ…
Στα περί περιφρόνησης του κοινοβουλευτισμού και τραμπισμού α λα γκρέκα που καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αρμόδιες πηγές του κόμματος παραπέμπουν στην αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά της κυβερνητικής πλειοψηφίας: «Στην Εξεταστική Επιτροπή για τη ‘λίστα Πέτσα’ αρνήθηκε να καλέσει… τον κ. Πέτσα, στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές αρνήθηκε να καλέσει πρόσωπα-κλειδιά, την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την έχει κάνει δυσθεώρητη, τις απευθείας αναθέσεις των 8,5 δισ. τις έδωσε ερήμην της Βουλής», υπενθυμίζουν.
«Αν το θέμα δεν ήταν τόσο σοβαρό, θα ήταν σχεδόν κωμική η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, διότι επικαλείται την τήρηση του κοινοβουλευτισμού η παράταξη που όλη αυτή την περίοδο έκανε τα πάντα για τη συγκάλυψη του σκανδάλου, υποβαθμίζοντας το Κοινοβούλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά η Έφη Αχτσιόγλου.
«Εκβιαζόμενοι» και «γκεμπελιστές»
Πέραν τούτων, ο κ. Τσίπρας επέλεξε, για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα, να απαντήσει επικριτικά στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σφοδρή αντίδρασή του στα περί ενδεχόμενου εκβιασμού του Νίκου Ανδρουλάκη, με στόχο κυβερνητική συνεργασία του κόμματος με τη ΝΔ, όπως είπε η Πόπη Τσαπανίδου προχθές.
«Δεν θεωρούμε κανέναν εκβιαζόμενο αλλά ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι παρακολουθείται για να είναι το κόμμα του σε ομηρία», είπε ο κ. Τσίπρας από το Ζάππειο χθες.
Για να προσθέσει όμως με νόημα: «Το αν θα εκβιαστεί κανείς ή όχι έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του, τις αντοχές του. Δεν προδικάζω ότι το μισό πολιτικό σύστημα θα υποκύψει στην απόπειρα εκβιασμού, αλλά εδώ είναι προφανές ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμού».
Ο λόγος που η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέρχεται στο θέμα του ενδεχόμενου εκβιασμού σχετίζεται με την επαναφορά σεναρίων (σ.σ. και από το Μαξίμου) κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
Παραπέμπει, δε, στο γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε την Κυριακή πως στόχος του είναι «κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη χωρίς παζάρια για υπουργεία», αφαιρώντας το πρόσημο «προοδευτική» ή «σοσιαλδημοκρατική» όπως συνήθιζε το προηγούμενο διάστημα.
Όπως αναμενόταν, η απάντηση της Χ. Τρικούπη ήταν και πάλι σκληρή, αφού κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «γκεμπελικές και σταλινικές πρακτικές».
Κατηγόρησε, επίσης, τον κ. Τσίπρα ότι με την πρόταση μομφής «έδωσε πολιτικό σωσίβιο στον Κυριάκο Μητσοτάκη» και, σε αντίθεση με την απόφαση για αποχή από τις ψηφοφορίες της Βουλής, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τόνισε στην ανακοίνωσή του: «Εμείς δεν θα καταθέσουμε τα κοινοβουλευτικά μας όπλα, ας το γνωρίζει η κυβέρνηση».