Απάντηση στο ερώτημα μέχρι πού μπορεί να φτάσει τις προκλήσεις ο Ταγίπ Ερντογάν με φόντο τις τουρκικές εκλογές στις 14 Μαΐου, αναζητούν στην Κυβέρνηση. Ο ανέκαθεν απρόβλεπτος πρόεδρος της γείτονος, μπροστά στον κίνδυνο να γκρεμιστεί από την εξουσία, καθίσταται ακόμα πιο επικίνδυνος και είναι κάτι που γνωρίζουν καλά το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών. Από την άλλη, δηλώνουν απόλυτα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή εξ ανατολών μας και ενώ η επιθετική τουρκική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας, έστω σε λεκτικό επίπεδο, συνεχίζεται ακατάπαυστα.
Στο στόχαστρο για μία ακόμη φορά η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, με την Άγκυρα να προχωρά και πάλι σε διαστρέβλωση της πραγματικότητας και να επιχειρεί να δημιουργήσει ζήτημα. Μάλιστα Τούρκος αναλυτής δεν αποκλείει την πιθανότητα προσπάθειας παρέμβασης της Τουρκίας στις ελληνικές εκλογές μέσω του βορειοανατολικού άκρου της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, ο Γιαβούζ Μπαϊντάρ (Open TV) εκτίμησε ότι «ίσως η Άγκυρα προσπαθήσει να παρέμβει στις ελληνικές εκλογές μέσω της Δυτικής Θράκης», εκφράζοντας την πίστη του πως «αυτοί οι φόβοι έχουν υπολογιστεί από τις μεγάλες δυνάμεις».
Νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με σκληρή ανακοίνωσή του, εγκαλούσε την Τουρκία για «άκρως αρνητικές επιδόσεις στο κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα», την ίδια στιγμή που δεν έχει λογοδοτήσει για το «πώς οδήγησε την ελληνική μειονότητα σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο στα πρόθυρα της εξαφάνισης».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανέφερε και κατά την πρόσφατη παρουσία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, δεν θεωρεί πιθανό έναν πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες, ωστόσο -όπως είπε- «τα τελευταία τρία χρόνια βιώσαμε πολλές εντάσεις και όχι μόνο για το Καστελόριζο». Εξέφρασε δε τη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας κινείται σε έναν παροξυσμό προκλήσεων, «δηλητηριάζοντας» την κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας, αλλά και την άποψη ότι η Τουρκία έτσι «βυθίζεται στη διεθνή απομόνωση».
Επιμένει στα παζάρια
Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέστρεφε άπραγος από την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όσον αφορά τα εξοπλιστικά (F-16), επιτείνοντας τη νευρικότητα στην Άγκυρα, με τον πάγο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις να φαίνεται ότι θα αργήσει να λιώσει. Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν, που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επιμένει στα παζάρια σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εμφανιζόμενος ως ο προστάτης των μουσουλμάνων ανά τη Γη και με το νου του στις κάλπες, 3,5 μήνες από σήμερα.
Οι εκλογές στην Τουρκία, σύμφωνα με την ελληνική Κυβέρνηση, δεν επηρεάζουν τον χρόνο των δικών μας εκλογών, μολονότι ο διεθνής παράγοντας φαίνεται να επιθυμεί -ίσως και να παρακινεί- να γίνουν όσο το δυνατόν πιο κοντά χρονικά με τις τουρκικές. Κάτι που, κατά τις ενδείξεις, είναι ίσως το πιο πιθανό σενάριο.
Η ελληνική πλευρά τάσσεται διαρκώς υπέρ του διαλόγου και υποστηρίζει σταθερά ότι μπορεί να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση Αθήνας και Άγκυρας για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο.
Για παν ενδεχόμενο βέβαια, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας βρίσκονται σε επιφυλακή στο Αιγαίο, όπου στο τέλος Φεβρουαρίου η Τουρκία θα πραγματοποιήσει τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».