«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ή επικίνδυνα ανεπαρκής, αν δεν γνώριζε ή επικίνδυνος για τη Δημοκρατία, αν γνώριζε. Επειδή θεωρώ ότι δεν είναι καθόλου βλαξ, είναι συνένοχος».
Με τη φράση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας νωρίς το πρωί στο Open, απέδωσε κατηγορία στον πρωθυπουργό για τη δράση της ΕΥΠ τα τελευταία τρία χρόνια, με την υπόθεση να παίρνει άλλη τροπή μετά τη χθεσινή αποκάλυψη (Documento) για την παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη, όταν ήταν υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας.
Δεδομένου, δε, ότι η επισύνδεση του υπουργού από την ΕΥΠ διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο, το ερώτημα που έθεσε ήταν: «Είναι δυνατόν να μην το γνώριζε ο πρωθυπουργός;», υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 ανέλαβε ο ίδιος την εποπτεία της ΕΥΠ και άλλαξε, νομοθετικά, τα κριτήρια, ώστε να διορίσει επικεφαλής της Υπηρεσίας τον κ. Κοντολέοντα.
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε κάποιους συλλογισμούς που αναπτύσσονται ότι αν η ΝΔ άλλαζε αρχηγό «εν πλω», τότε ενδεχομένως θα πήγαινε καλύτερα στις εκλογές. «Το αναφέρω παρότι εμένα αυτό δεν με συμφέρει», πρόσθεσε, ενώ θεώρησε ότι δεν μπορεί να γίνει αφού «το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ ψηφίστηκε και από τους 156 βουλευτής της ΝΔ», τους οποίους αποκάλεσε «συνένοχους».
Άργησε ο κ. Ανδρουλάκης για τον Δούρειο Ίππο
Ο κ. Τσίπρας άσκησε έμμεση, πλην σαφή, κριτική και στον Νίκο Ανδρουλάκη για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την Εύα Καϊλή, πριν ξεσπάσει η καταιγίδα που οδήγησε στη σύλληψή της. «Αυτό που λέει ο Ανδρουλάκης ότι η κ. Καϊλή ήταν Δούρειος Ίππος της ΝΔ είναι σωστό, αλλά τον Δούρειο Ίππο πρέπει να τον ανακαλύπτεις πριν μπει στην Τροία, γιατί μετά…», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς, δε, για τα ενδεχόμενα μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας, σημείωσε πως θεωρεί αδύνατον, πλέον, «να συνεργαστεί ο κ. Ανδρουλάκης με τον ωτακουστή του», ενώ, αντιθέτως, μπορεί να υπάρξει συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής.
Αναφερόμενος στο πώς έδρασε η βελγική αστυνομία και η Δικαιοσύνη στην εν λόγω υπόθεση, είπε χαρακτηριστικά: «Έχω αρχίσει να νιώθω …“μενουμευρωπαίος” από τη λειτουργία των θεσμών και της Δικαιοσύνης εκεί. Εδώ, δηλώνει ανοικτά ένας πολιτικός ότι πήρε ένα εκατομμύριο ευρώ και η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο (σ.σ. υπόθεση Τσουκάτου-Ζήμενς).
Αν το σκάνδαλο των υποκλοπών είχε ξεσπάσει στην καρδιά της Ευρώπης, οι θεσμοί θα είχαν, τουλάχιστον, απευθυνθεί στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για να βρουν στοιχεία. Εδώ όμως είμαστε λίγο Βαλκάνια».
Η παρακολούθηση Πιτσιόρλα, το Κατάρ και το αίσιο τέλος
Στην… κλασική ερώτηση εάν η ΕΥΠ έκανε αντίστοιχες παρακολουθήσεις επί της δικής του κυβέρνησης, απάντησε:
- Πρώτον, για το τι έγινε στη θητεία μας δεν υπάρχουν στεγανά, άλλωστε ο τότε διοικητής της ΕΥΠ (ο Γιάννης Ρουμπάτης) ενημέρωνε σε μόνιμη βάση τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη.
- Δεύτερον, εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι ήταν ψέματα η παρακολούθηση Πιτσιόρλα. Είπαμε ότι υπήρχε μία υπόθεση για οικονομικές συναλλαγές… πάλι από Κατάρ, δώσαμε εντολή έρευνας, δεν βγήκε τίποτα για τον κ. Πιτσιόρλα και τέλος. Δεν την κρύψαμε.
- Τρίτον: Τα «ΝΕΑ» στις 17 Σεπτεμβρίου είχαν πρωτοσέλιδο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε το επίσης παράνομο λογισμικό Pegasus. Αντιθέτως, το «ΒΗΜΑ» χθες έγραψε ότι η κυβέρνηση τότε το διαπραγματεύθηκε αλλά δεν το αγόρασε.
«Είναι σαν να βλέπετε κάποιον να χρησιμοποιεί μαχαίρι και κατηγορείτε εμένα επειδή το είχα δει σε μία βιτρίνα», είπε.
Οικονόμου: Ο Τσίπρας υποκαθιστά τη δικαιοσύνη στην υπόθεση της ΕΥΠ
«Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του κ. Τσίπρα συνεχίζονται. Σήμερα αποφάσισε να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη και να κάνει μόνος του τη διερεύνηση της υπόθεσης με τα παράνομα λογισμικά και τη λειτουργία της ΕΥΠ», υπογραμμίζει σε αντίδρασή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Οπως αναφέρει ο κ. Οικονόμου, «όσο και αν υποκρίνεται ότι ο ίδιος δεν το έχει αντιληφθεί, οι πολίτες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση ανέλαβε από την πρώτη στιγμή τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, σε όλα τα επίπεδα, και με την αμέριστη συνδρομή της δικαστικής έρευνας, ώστε να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης αυτής. Τόσο σε ό,τι αφορά τις πραγματικές διαστάσεις όσο και στην πτυχή της μυθιστορηματικής εργαλειοποίησής της.
Θα συμφωνήσουμε όμως σε κάτι: ότι οι Έλληνες ξέρουν πώς ζούσαν και πώς ζουν. Θυμούνται τη βαριά φορολογία που επέβαλε στη μεσαία τάξη για να καλύψει το κόστος των άφρονων επιλογών του, τις κλειστές τράπεζες, τη βάρβαρη περικοπή των συντάξεων, το νόμο Κατρούγκαλου, τον ΕΝΦΙΑ και την έκτακτη εισφορά που δεν κατήργησε, τα βοσκοτόπια, το ξέφραγο αμπέλι στα σύνορα, την ανομία και την απραξία στο μεταναστευτικό. Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα η πολιτική και ιστορική μνήμη του λαού μας είναι υψηλή».