Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Το στοίχημα της 1ης κάλπης και ο κίνδυνος της ακρίβειας

Πως απειλείται η «σταθερότητα» της χώρας από τις πληθωριστικές πιέσεις και τις ανατιμήσεις. Τα διλήμματα της κάλπης και τα δημοσκοπικά μηνύματα. Δέσμευση για συνεχή στήριξη της κοινωνίας, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Κυβέρνηση: Το στοίχημα της 1ης κάλπης και ο κίνδυνος της ακρίβειας

Η παρατεταμένη ακρίβεια, η επακόλουθη δυσθυμία των πολιτών και ο κίνδυνος αυτή η κατάσταση να παραμείνει (αν όχι να επιδεινωθεί) μέχρι και τις επικείμενες εκλογές έχουν σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το στοίχημα της πρώτης κάλπης θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο και, μολονότι ο σχηματισμός κυβέρνησης δείχνει πολύ δύσκολος, τα ποσοστά των κομμάτων θα αποτελέσουν τροχιοδεικτική βολή για τη δεύτερη εκλογική διαδικασία, αυτή τη φορά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Πολιτικοί αναλυτές και οι εκλογολόγοι συμφωνούν ότι, όσο πιο υψηλά είναι τα ποσοστά του πρώτου κόμματος με την απλή αναλογική, τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες αυτοδυναμίας του στις επόμενες κάλπες, όπου τα μικρότερα κόμματα αναμένεται να δεχθούν πιέσεις. Και στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν αυτό το σενάριο να απειλείται να μην ευοδωθεί, εξαιτίας της διαρκούς ενεργειακής κρίσης και των ασταμάτητων ανατιμήσεων.

«Καλύτερα μικρότερη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά όσο πιο ψηλά γίνεται, παρά μεγαλύτερη διαφορά με χαμηλά ποσοστά», τονίζει έμπειρος γαλάζιος κοινοβουλευτικός, ο οποίος θεωρεί μεν απίθανο -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- να ανατραπεί η δημοσκοπική πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, όμως σημειώνει ότι οι πολίτες, που ψηφίζουν κυρίως με βάση την… τσέπη τους, «είναι άγνωστο πώς θα συμπεριφερθούν σε αυτή την περίεργη εκλογική διαδικασία. Αν δηλαδή το γεγονός ότι η κρίση είναι έξωθεν και δεν οφείλεται στην Κυβέρνηση, θα αποτυπωθεί στην κάλπη ή αν -και σε τι βαθμό- θα… πληρώσουμε εμείς τα ‘’σπασμένα’’ του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεπειών της πανδημίας».

Η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύει ήδη το βασικό δίλημμα στους ψηφοφόρους, το οποίο σχετίζεται με την ανάγκη ισχυρής κυβέρνησης και της σταθερότητας του τόπου, έστω με τη δεύτερη προσπάθεια λόγω του εκλογικού νόμου. Σενάριο που μπορεί να υποστηριχθεί διαφορετικά με ένα ποσοστό υψηλότερο και διαφορετικά με ένα πιο χαμηλό ποσοστό, κάτι που ισχύει και με τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Σημειώνεται πως με το σύστημα της απλής αναλογικής, ο νικητής θα θέλει σχεδόν 46% για την αυτοδυναμία, ενώ με το μπόνους της ενισχυμένης αναλογικής στο πρώτο κόμμα, ανάλογα και με το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων εκτός Βουλής, θα χρειαστεί περίπου 38%. Με το σύστημα αυτό, εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5%, το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Ναι μεν, αλλά…

Στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας εντός της εβδομάδας, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, 32,4% έναντι 23,7% στην ΜARC για τον ΑΝΤ1 και 33,5% έναντι 26% στην Pulse για τον ΣΚΑΪ. Ταυτόχρονα, όμως στο ερώτημα (της MARC) για το ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών, το 84,5% των ερωτηθέντων απάντησε η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και ο δύσκολος χειμώνας. Παράλληλα, δυσαρέσκεια εκφράζεται (στην Pulse) για την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της ακρίβειας, καθώς στο ερώτημα για το πώς αξιολογούνται τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια, κυριαρχεί η αρνητική αξιολόγηση σε όλες τις κατηγορίες (ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα, από 51% έως 58%).

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η στήριξη της κοινωνίας θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί, ταυτόχρονα πάντως ξεκαθαρίζει ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική θα εξακολουθήσει εντός των επιτρεπτών δημοσιονομικών ορίων.

Την ίδια ώρα, έχουν ψηφιστεί όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ εκτός από την «κοινωνική στέγη», που ήρθε προς έγκριση στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, ενώ προχωρά κανονικά και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, με πρωτοβουλίες όπως το «επιτελικό κράτος 2», το νομοσχέδιο που προβλέπει αναδιάταξη των αρμοδιοτήτων στα διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης.

Παράλληλα προχωρούν δράσεις, πολιτικές και μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα, όπως, λόγου χάρη, για την εκτέλεση του Ταμείου Ανάκαμψης και για τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας. Βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η παραγωγή έργου έως και την τελευταία μέρα πριν προκηρυχθούν οι εκλογές, παράλληλα με την άτυπη προεκλογική περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v