Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια από ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη κόντρα της... σεζόν με τον Κ. Μητσοτάκη, μετά από ερώτηση του Α. Τσίπρα για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Οι αρνητικές «πρωτιές» της χώρας δια χειρός Οργανισμών και Eurostat. Ρίχνει αυλαία η Εξεταστική για τις υποκλοπές.

Επίθεση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια από ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη αντιπαράθεση της νέας κοινοβουλευτικής χρονιάς μεταξύ Μητσοτάκη - Τσίπρα θα γίνει αύριο στη Βουλή και θα αφορά την, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτίναξη της αισχροκέρδειας με αφορμή την ενεργειακή κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε να απαντήσει στην ερώτηση που του κατέθεσε προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα και άρα ενεργοποιείται η ξεχασμένη από καιρό «Ώρα του Πρωθυπουργού». Για τον λόγο αυτό, η προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μετατίθεται για το Σάββατο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει απευθύνει δύο συγκεκριμένα ερωτήματα στον πρωθυπουργό:

  • Προτίθεται η κυβέρνηση να μειώσει έμμεσους φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα, ώστε να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση της κοινωνίας;
  • Γιατί η κυβέρνηση δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και δεν διενεργεί τους αναγκαίους ελέγχους περιστολής των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας;

Στο κείμενο που προηγήθηκε των ερωτήσεων ο κ. Τσίπρας αναφέρεται εκτενώς στη νέα έκρηξη του πληθωρισμού (12,1%, σταθερά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), την άρνηση της κυβέρνησης να ρυθμίσει την αγορά ενέργειας, καθώς και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και απορρύθμισης των αγορών «που τροφοδοτούνται από την απροθυμία της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει αποτελεσματικούς ελέγχους».

Άλλο ακρίβεια - άλλο αισχροκέρδεια

Ο διαχωρισμός ανάμεσα σε μία δικαιολογημένη ακρίβεια λόγω της ενεργειακής κρίσης και στην αισχροκέρδεια είναι το κεντρικό σημείο των παρεμβάσεων όλων των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πέραν του περίπου μισού δισ. ευρώ που καταγράφηκε ως κέρδος των παραγωγών/παρόχων ενέργειας για τον μήνα Σεπτέμβριο («αποδεικνύοντας ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν καταργήθηκε αλλά ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς»), μιλούν για «πλήρη ελευθερία στην αγορά» να διαμορφώνει τις τιμές όλο και υψηλότερα, ξεπερνώντας το «λελογισμένο κέρδος».

Ως τελευταίο, ενδεικτικό, παράδειγμα, αναφέρουν το «καλάθι του νοικοκυριού», με τις «συστάσεις» στα σούπερ μάρκετ να μην αυξήσουν περαιτέρω (ή να μη αυξήσουν πολύ) 50 προϊόντα που θεωρούνται βασικά. Όπως λένε, «το εν λόγω δήθεν μέτρο δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι προσφορές που κάνουν έτσι κι αλλιώς τα σούπερ μάρκετ στα προϊόντα αυτά ή και σε άλλα, προκειμένου να φρενάρουν την πτώση του τζίρου λόγω της χαμηλής, πλέον, καταναλωτικής ζήτησης».

Αλλά, όπως παρατηρούν, ακόμα και σε αυτά τα 50 προϊόντα υπάρχουν κενά, όπως για παράδειγμα η επιλογή να εξαιρεθούν… τα όσπρια ή άλλα είδη, επίσης ευρείας κατανάλωσης.

Υψηλότερη τιμή ρεύματος δια χειρός Eurostat

Ο τομεάρχης Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος επικαλέσθηκε χθες την έκθεση του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας για τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, σύμφωνα με τα οποία, «παρά τα δισεκατομμύρια επιδοτήσεων, που είναι και αυτά λεφτά των πολιτών, η δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών για ρεύμα και φυσικό αέριο είναι η τρίτη υψηλότερη στην Ευρώπη».

Κατά τον κ. Φάμελλο, «και η Eurostat αποκαλύπτει ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2022 στην Ελλάδα είχαμε την υψηλότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπη για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις». Το συμπέρασμα που παραθέτει είναι ότι «στην Ελλάδα, το καρτέλ ενέργειας εισπράττει την ακριβότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, είτε μέσω των λογαριασμών των καταναλωτών είτε μέσω των επιδοτήσεων».

Ανάλογη παρέμβαση έκανε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, παραπέμποντας στη γνωστή πρόταση του κόμματος για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης. «Τι έχει συμβεί εδώ; Βεβαίως υπάρχει παγκόσμια κρίση και βεβαίως υπάρχουν παράγοντες στους οποίους δεν μπορεί κανείς να παρέμβει ως χώρα. Όμως καταγράφονται κάποιες πρωτιές για τις οποίες η κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις. Έχουμε την ακριβότερη τιμή στην ενέργεια στην Ευρώπη, προ επιδοτήσεων. Έρχονται οι κρατικές παρεμβάσεις και είμαστε στους μεν μη οικιακούς καταναλωτές δεύτεροι ακριβότεροι στην Ευρώπη, στους δε οικιακούς καταναλωτές δέκατοι», σημείωσε.

Ειδικά για τις επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα, πρόσθεσε: «Τι σημαίνει δεύτεροι ακριβότεροι στους μη οικιακούς καταναλωτές; Για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, βιομηχανία, βιοτεχνία και αγροτική παραγωγή; Γεννιέται τεράστιο πρόβλημα στον παραγωγικό ιστό της χώρας και αυτό προφανώς μεταφέρεται και στους καταναλωτές. Εν ολίγοις, η κοινωνική ευαισθησία απέναντι στους αδυνάτους την οποία επικαλείται η ΝΔ είναι αμφισβητήσιμη. Πολλαπλώς».

Ένα από τα ερωτήματα που έθεσε, δε, είναι εάν η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ευρώπης, όπου κρατικοποιούνται επιχειρήσεις ενέργειας ώστε να ελέγξει το πρόβλημα. «Διότι έως τώρα ιδιωτικοποιεί εν μέσω κρίσης», όπως σημείωσε.

Ρίχνει αυλαία η Εξεταστική

Κατά τα λοιπά, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές θα ρίξει και επισήμως σήμερα αυλαία, στην τελευταία συνεδρίασή της. Θεωρείται βέβαιο ότι λόγω «γαλάζιας» πλειοψηφίας θα εγκριθεί το πόρισμα που κατέθεσε η ΝΔ. Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι εάν το πόρισμα θα δοθεί στη δημοσιότητα (σ.σ. επισήμως, όχι με διαρροές) ή εάν θα μείνει μυστικό λόγω «απορρήτου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v