Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επιφυλακή η Αθήνα για «παρατράγουδα» με το τουρκικό γεωτρύπανο

Πως απαντά η ελληνική πλευρά στην έξοδο του «Αμπντουλχαμίτ Χαν» στα νερά της Μεσογείου. Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας. Οι επιπτώσεις από τα ηχηρά μηνύματα Γερμανίας και Γαλλίας στην Τουρκία.

Σε επιφυλακή η Αθήνα για «παρατράγουδα» με το τουρκικό γεωτρύπανο

Η προαναγγελία εκ μέρους της Άγκυρας της εξόδου του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν» στη Μεσόγειο λαμβάνει «σάρκα και οστά» και θέτει σε συναγερμό την Αθήνα. Το τέταρτο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας που βγαίνει για γεωτρήσεις πλέει βόρεια της Κύπρου και ακόμα είναι άγνωστη η επόμενη πορεία του, με την ελληνική  πλευρά να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

«Όπως και το ‘’Oruc Reis’’, έτσι και το ‘’Αμπντουλχαμίτ Χαν’’ θα κάνει έρευνες, καθώς η Τουρκία κάνει αυτές τις εργασίες απολύτως νόμιμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, επικαλούμενος μάλιστα και άδεια από την ‘’Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου’’! Υπογράμμισε δε ότι η Τουρκία δεν δίνει σημασία στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων για παραβίαση των δικών τους περιοχών, γιατί «δεν υπάρχει καμία νομική βάση».

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της Άγκυρας, η Ελλάδα, μέσω των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, έχει «μαξιμαλιστικές θέσεις και διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. χλμ». Ουσιαστικά, ο Ερντογάν απειλεί με μια επανάληψη του καλοκαιριού του 2020, όταν οι δύο χώρες έφτασαν πολύ κοντά σε σύρραξη στο Αιγαίο.

Στην κυβέρνηση δεν θεωρούν πολύ πιθανό ένα τέτοιο σενάριο, μολονότι δεν παραβλέπουν το απρόβλεπτο του Τούρκου Προέδρου, ιδίως σε μια κρίσιμη προεκλογική περίοδο που η δημοφιλία του έχει καταρρεύσει.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διακρίνουν έντονο εκνευρισμό στην απέναντι πλευρά, τον οποίο αποδίδουν στους κατάλληλους, σταθερούς διπλωματικούς χειρισμούς της χώρας μας, όπως αποτυπώθηκαν και στα ηχηρά μηνύματα της Γερμανίας και της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα, μέσω των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.   

Εθνικά δίκαια

«Η ελληνική διπλωματία κάνει πάντοτε ό,τι χρειάζεται, με τον πλέον πρόσφορο τρόπο στον πιο κατάλληλο χρόνο, έτσι ώστε να διασφαλίζει τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αποτελεσματικά και ουσιαστικά», τόνισε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος, αναφορικά με το τουρκικό γεωτρύπανο που βγαίνει στα νερά της Μεσογείου, εστίασε στην «πολύ προσεκτική παρακολούθηση» των κινήσεων της τουρκικής πλευράς.

«Και όπως έχουμε αποδείξει, πολλές φορές, με ψυχραιμία, με αποτελεσματικότητα, με νηφαλιότητα, αντιδρούμε με τον κατάλληλο τρόπο. Από εκεί και πέρα, όλες οι αιτιάσεις που κατά καιρούς έχει διατυπώσει η Τουρκία, όλες οι απόπειρες κατασκευής μιας πραγματικότητας άλλης, διαφορετικής, ξένης από αυτή που εδράζεται στις διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο, αντιμετωπίζονται πολύ τεκμηριωμένα και πολύ αποτελεσματικά».

Εφόσον το Τουρκικό γεωτρύπανο πλεύσει δυτικά της Κυπριακής ΑΟΖ, αναμένεται να εκδοθεί anti-Navtex που θα ακυρώνει την αντίστοιχη τουρκική ναυτική οδηγία, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και άμεση έκδοση από την Ελλάδα ναυτικής οδηγίας για στρατιωτικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Την άποψη ότι «η χώρα κάνει αυτό το οποίο πρέπει να κάνει, αντιδρά με ψυχραιμία, επαναλαμβάνει τις θέσεις της, δεν εμπλέκεται σε προσωπικές αντιδικίες, δεν προσωποποιεί τις διαφορές, μένει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού πλαισίου που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της», διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας (Action24 Press). Όπως σημείωσε, «δεν είμαστε επεκτατική χώρα, δεν διεκδικούμε οτιδήποτε από οποιονδήποτε, θέλουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, έναν χώρο δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v