Στην καρδιά του καλοκαιριού και με την επικαιρότητα να καλύπτεται από την (αμείωτη) ακρίβεια και τις πυρκαγιές, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις κινήσεις της κυβέρνησης που αφορούν τα περίπου 30 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η αιτία, όπως λένε αρμόδια στελέχη του κόμματος, είναι από τη μια η χαμηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων και από την άλλη ο μη επανασχεδιασμός του δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, όπως κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κατά τις ίδιες πηγές, οι λόγοι αυτοί συν η αδιαφάνεια περί το Ταμείο δημιουργούν “βάσιμες υποψίες” ότι οι συμφωνίες που έχει κάνει η κυβέρνηση αποκλείουν μία διαφορετική, πλην αναγκαία, κατεύθυνση των κονδυλίων, που θα έδινε ανάσα σε τομείς όπως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η υγεία και το εκρηκτικό, πλέον, πρόβλημα της στέγης σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
Καθόλου τυχαία δεν ήταν η προ ημερών κίνηση της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγας Γεροβασίλη, να στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, για την καθυστέρηση που έχει επιδείξει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο περί το Ταμείο.
Κι αυτό διότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει από τον Μάρτιο αίτημα σύστασης Επιτροπής με αντικείμενο “τη μελέτη ζητήματος εθνικού ενδιαφέροντος”, κατά τον Κανονισμό, με αντικείμενο “Διαβούλευση και Λογοδοσία για το Ταμείο Ανάκαμψης και για το ΕΣΠΑ 2021-2027”.
Η κ. Γεροβασίλη “υπενθύμισε” στον κ.Τασούλα και την προ διμήνου δέσμευση του ότι θα έφερνε το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, κάτι που, βεβαίως, δεν έγινε.
Ούτε η επιστολή της κ.Γεροβασίλη έφερε αποτέλεσμα, ενώ, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβερνητική πλειοψηφία “ροκάνισε” τον χρόνο μέχρι φτάσουμε στην τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου που η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της (την Πέμπτη) μέχρι τις 23 Αυγούστου.
“Εννοείται ότι θα κρατήσουμε το θέμα ψηλά και τον Αύγουστο, παρά τη λεγόμενη θερινή ραστώνη, ενώ θα επαναφέρουμε το αίτημα για λογοδοσία αμέσως μόλις επαναλειτουργήσει η Βουλή”, λένε.
Επιβάλλεται επανασχεδιασμός
Πριν από δύο μόλις εβδομάδες, κατά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το πρόβλημα της στέγης, ο κ.Τσίπρας κατήγγειλε την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ανασχεδιασμό των πλάνων που έχει παραδώσει στην ΕΕ για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
“Από ένα πακέτο που προσεγγίζει τα 30 δισ., δίνουν 1,3 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση του ελλείμματος της στέγης, όταν η Πορτογαλία δίνει 1,7 δισεκατομμύρια, η Ισπανία κοντά στο 1 δισεκατομμύριο.
Είναι κρίσιμο θέμα αυτό, είναι οι πόροι που μπορεί να δώσουν μια ασφάλεια και προοπτική στη χώρα, οι ευρωπαϊκοί πόροι.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σχεδιάσει να τους κατανείμει σε 10 επιχειρηματικούς ομίλους, κάποιες λίγες οικογένειες, γνωστές, έχουν κάνει ήδη ουρά για να πάρουν το μερτικό τους, όχι όμως στις ανάγκες της κοινωνίας. Όχι στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όχι στην αντιμετώπιση του τρομερού προβλήματος της στεγαστικής κρίσης. Και αυτό κατά την άποψή μου είναι ένα μείζον ζήτημα, ο ανασχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να είναι, μην ξεχνάμε, και Ταμείο Ανθεκτικότητας, όχι μόνο Ανάκαμψης”, είπε χαρακτηριστικά.
Το αίτημα για επανασχεδιασμό το διατύπωσε, αρχικά, πέρυσι ο πρώην υπουργός Γιάννης Δραγασάκης, ενώ στο διάστημα αυτό πολλές ήταν οι παρεμβάσεις του Τομέα Ανάπτυξης του κόμματος, υπό τον Αλέξη Χαρίτση.
Πριν από λίγες ημέρες, ο κ.Χαρίτσης και 62 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν νέα ερώτηση στη Βουλή με θέμα την κυβερνητική ολιγωρία στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.
Επικαλούμενοι και την Έκθεση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ) σημείωσαν ότι: “Η αρχική πρόβλεψη στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2021 (Νοέμβριος 2020) υπολόγιζε ότι οι δαπάνες εντός του 2021 θα ανέλθουν σε 2.6 δισ. ευρώ, ενώ στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής 2022-2025 (Ιούλιος 2021), ο στόχος δαπανών μειώθηκε σε 1.59 δισ. ευρώ. Τελικά, πραγματοποιήθηκαν δαπάνες μόλις 306,54 εκατ. ευρώ, πολύ κάτω από τις προβλέψεις της ίδιας της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, οι εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας από την Ευρώπη ανέρχονται μέχρι σήμερα στο ποσό των 7,52 δισ. ευρώ”.
Ως εκ τούτων, ρωτούν τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης:
- Ποιες είναι οι πραγματικές δαπάνες που έχουν πληρωθεί στους δικαιούχους των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας μέχρι τέλος Ιουνίου 2022;
- Σε ποια έργα έχουν αξιοποιηθεί αυτοί οι πόροι;
- Τι μέρος του ποσού το οποίο έχει διατεθεί στην Αναπτυξιακή Τράπεζα για το πρόγραμμα Εξοικονομώ έχει πληρωθεί στους δικαιούχους του προγράμματος; Πόσους δικαιούχους αφορά;
- Ποια είναι τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί προς τις επιχειρήσεις από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης; Ποιες τράπεζες έχουν προχωρήσει σε εκταμιεύσεις; Πόσα δάνεια και τι ύψος δανείων αφορούν πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, μεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις;