Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση με την αναφορά Συρίγου στο Πολυτεχνείο

«Θύελλα» στη Βουλή από τη δήλωση Συρίγου ότι το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω εσωτερικής αντιστάσεως, υπό το βάρος των ανομημάτων της αλλά υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας

Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση με την αναφορά Συρίγου στο Πολυτεχνείο

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ, με αφορμή τις αναφορές του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, στην επταετία της Χούντας και στο Πολυτεχνείο.

Η φράση του, ότι το καθεστώς της Χούντας, δεν έπεσε υπό το βάρος των φοιτητικών διαμαρτυριών αλλά υπό το βάρος των γεγονότων της Κύπρου, πυροδότησε ακόμα περισσότερο τις διαμαρτυρίες των βουλευτών, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, που έκαναν λόγο για προσβλητική παραποίηση της πολιτικής ιστορίας της χώρας και τον κάλεσαν να ανακαλέσει.

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έκανε λόγο «για διαχρονική στάση της ΝΔ σχετικά με τον αντιδικτατορικό αγώνα».

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήρθε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή της Μεταπολίτευσης και ανέλαβε ηγετικό ρόλο σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Η θέση της ΝΔ είναι γνωστή και παραμένει αμετάβλητη από την ίδρυσή της έως σήμερα. Καμία παρερμηνεία οποιασδήποτε δήλωσης δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα, όσο και να το θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του απέναντι στις καταλήψεις, που όπως είπε «γίνονται για ψύλλου πήδημα και αντί να συνιστούν ύβρη για τα πανεπιστήμια κατέστησαν κοινός τόπος αντιδραστικών στοιχείων».

«Δεν μπορεί να κλείνουμε τα μάτια σε ακρότητες, όπως αυτή στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, με πανεπιστημιακούς καθηγητές να διαπομπεύονται, με συστηματικές καταστροφές των πανεπιστημίων. Στη μεταπολιτευτική περίοδο έχουν όνομα οι αντιδραστικές αντιεξουσιαστικές ενέργειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόμμα συγχώρησης της ψευτοαριστερής αντιεξουσιαστικής κουλτούρας και της απόλυτης μηδενιστικής. Μιας ιδεολογίας που είναι αντίστοιχη του χουλιγκανισμού στα πανεπιστήμια, με το σύνθημα βία στη βία, με αναγραφή συνθημάτων στους τείχους νομίζοντας ότι κάνουν κάτι επαναστατικό», είπε ο κ. Συρίγος.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της προστασίας των πανεπιστημίων από την αστυνομία τονίζοντας ότι ο ρόλος της είναι «να προστατέψει τα πανεπιστήμια από την αντιεξουσιαστική αριστερά, η οποία τα καταστρέφει με βαριοπούλες και να βοηθήσει για να λειτουργούν οι βιβλιοθήκες τους», ανέφερε ο κ. Συρίγος.

Η αναφορά του ωστόσο, περί πολιτικής μυθολογίας που έχει στο επίκεντρο της το Πολυτεχνείο, με την προσθήκη ότι «όσο οι εθιμικές πορείες του Πολυτεχνείου είναι επαναστατικές, άλλο τόσο είναι επαναστατικές και οι διαμαρτυρίες του ΣΥΡΙΖΑ που καταλήγουν σε ταβέρνες με παϊδάκια», πυροδότησε έντονες αντιδράσεις.

«Παρά τη μεγάλη αποστροφή και την αποδοκιμασία της Χούντας από το λαό, το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω εσωτερικής αντιστάσεως, υπό το βάρος των ανομημάτων της αλλά υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας. Δεν υπάρχουν ογκώδεις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, μόνο κάποιοι γενναίοι ενάντια στο καθεστώς. Μετά το 1974 είχαμε τις πορείες μας, τα λάβαρα μας, τραγουδάγαμε αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά λέγαμε ότι εκπληρώσαμε το αντιστασιακό μας καθήκον. Επρόκειτο για θεατρικό παίγνιο, για παρωδία. Δημιουργήθηκε λοιπόν μια πολιτική μυθολογία που είχε και έχει στο επίκεντρο το Πολυτεχνείο, γιατί υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής αντίστασης απέναντι στη δικτατορία...

Το Πολυτεχνείο, μετά το 1974 προσέλαβε μυθικές διαστάσεις, που αποτυπώνονται στα αντιμνημονιακά συνθήματα η Χούντα δεν τελείωσε το 73’. Ο μύθος του πολυτεχνείου αντανακλά στα ελληνικά πανεπιστήμια. Στη πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια, κομματικές παρατάξεις, αστυνομία καταλήψεις, για ψύλλου πήδημα διαμαρτυρίες, καταστροφές στα πανεπιστήμια. Επιτομή της Μεταπολίτευσης είναι οι ενέργειες της αντιεξουσιαστικής Αριστεράς, της Αντιεξουσιαστικής κουλτούρας, είναι οι μηδενιστές. Αυτή η ψευδοκουλτούρα βραχυκυκλώνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο επαναστατική όσο και οι εθιμοτυπικές πορείες του ΣΥΡΙΖΑ στην πρεσβεία των ΗΠΑ, που είναι τόσο ανατρεπτικές που καταλήγουν σε ταβέρνες να τρώνε παϊδάκια και να τραγουδούν αντάρτικα τραγούδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.

«Μη ξεπλένετε τη Χούντα, δεν σας αξίζει να κατέχετε αυτό τον θώκο», αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης χαρακτηρίζοντας ανιστόρητη και προσβλητική για τη Βουλή, τα όσα υποστήριξε στη παρέμβαση του ο κ. Συρίγος για το Πολυτεχνείο και για όσους πρωτοστάτησαν στον αγώνα εναντίον της Χούντας.

«Το μεγαλείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που μπόρεσε και εξέφρασε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ο οποίος ζήταγε δημοκρατία, ελευθερία. «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», είναι μεμονωμένο γεγονός; Εσείς σήμερα είστε εδώ και κατέχετε τον θώκο του υπουργού Παιδείας. Είναι προσβολή για τους φοιτητές, για την ίδια την παιδεία στην Ελλάδα. Επειδή εσείς δεν έχετε συμφιλιωθεί με τις αξίες της Μεταπολίτευσης, δεν έχετε δικαίωμα να προσβάλετε εδώ μέσα, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, τις μεγάλες αξίες που ακόμη εμπνέουν, όχι μόνο τη νέα γενιά, αλλά όλο το φάσμα του δημοκρατικού κόσμου. Να ανασκευάσετε. Δεν σας αξίζει να κατέχετε αυτό τον θώκο», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

«Η προσπάθεια του υφυπουργού Παιδείας να ξαναγράψει την ιστορία του Πολυτεχνείου, είναι άκρως απαράδεκτη και απολύτως ανιστόρητη και συνιστά ύβρη για τη Βουλή, τους φοιτητές, όλους όσους αγωνίστηκαν για να πέσει η δικτατορία», υπογράμμισε από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

«Δεν αναφέρομαι στο αξιακό άρωμα του Πολυτεχνείου αλλά στην πολιτική του λειτουργία ως μύθο στα μεταπολιτευτικά χρονικά», προσπάθησε να διευκρινίσει ο κ. Συρίγος κάτω από φωνές και αντιδράσεις των βουλευτών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25.

«Εδώ μέσα δεν θα φιμωθεί κανείς. Η Βουλή δεν είναι χώρος όμως δημιουργίας εντυπώσεων», παρενέβη ο προεδρεύων του Σώματος της Ολομέλειας Χαράλαμπος Αθανασίου προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

«Κύριε Φίλη δεν είναι αμφιθέατρο εδώ όποιος φωνάζει πιο δυνατά», αντέτεινε ο κ. Συρίγος σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι προφανές ότι αναφέρθηκα παρά τη μεγάλη προσπάθεια να διαστρεβλωθούν αυτά που είπα, ότι το καθεστώς της Χούντας δεν έπεσε από τις φοιτητικές διαμαρτυρίες αλλά υπό το βάρος της Κύπρου», πρόσθεσε ο υφυπουργός Παιδείας.

Στην αναφορά αυτή του κ. Συρίγου προκλήθηκε νέος κύκλος αντιδράσεων.

«Ο λόγος μου ήταν με απόλυτο σεβασμό εκείνης της περιόδου. Ανέφερα ότι το πιο σημαντικό εκείνης της περιόδου ήταν οι φοιτητικές αντιστάσεις. Δυστυχώς όμως δεν υπήρξαν μαζικές λαϊκές αντιστάσεις που θα έριχναν το καθεστώς. Αν κάποιος το πιστεύει να έρθει να πει πως έπεσε η Χούντα. Ανέφερα επί λέξει για το Πολυτεχνείο ότι επειδή ήταν ένα φωτεινό γεγονός μαζικής λαϊκής αντίστασης είχε μυθικές διαστάσεις.

Είναι σαφές η προσπάθεια να μην συζητήσουμε για το νομοσχέδιο με το να λέμε πόσοι αντιστάθηκαν και πόσοι όχι στη Χούντα. Στέκομαι με κάθε σεβασμό σε όλους τους γενναίους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στη δικτατορία αλλά δεν έπεσε για αυτό η Χούντα», επέμεινε ο κ. Συρίγος.

Στο σημείο αυτό ζήτησε και πήρε το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

«Είναι προφανής η παραβίαση του κανονισμού της Βουλής και κυρίως ο κώδικας δεοντολογίας, όταν κυβερνητικά στελέχη επίσημα, αμφισβητούν την ιστορία του τόπου, τον ποταμό του αίματος που χύθηκε για τη δημοκρατία. Υπάρχει θέμα σεβασμού της δεοντολογίας, αν δεν υπάρξει ρητή αναγνώριση του λάθους του υφυπουργού Παιδείας και να σβηστούν από τα πρακτικά λέξεις και φράσεις που υπονομεύουν τη συλλογική συνείδηση του έθνους και της πραγματικής ιστορίας.

Πολιτικός μύθος της δικτατορίας που διατάραξε την πολιτική ζωή του τόπου δεν υπάρχει. Υπάρχει η ουσία της πολιτικής ιστορίας που οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε και ελπίζω να αναγνωρίσετε το ολίσθημα που κάνατε κύριε υφυπουργέ», τόνισε ο κ. Καστανίδης, καταχειροκροτούμενος εκτός από τους βουλευτές του κόμματος του και από τους βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

«Θα έπρεπε να νιώθει ντροπή ο υφυπουργός για όλα όσα συνειδητά είπε για το Πολυτεχνείο, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο. Η αντίσταση στη Χούντα ξεκίνησε αμέσως με την κήρυξή της και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες και πήρε πολλές μορφές και δεν ήταν μια στιγμή του Πολυτεχνείου», επεσήμανε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και πρόσθεσε:

«Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία παραμένουν ακόμα και σήμερα επίκαιρα. Αν νομίζετε πως με αυτού του είδους τις ανιστόρητες τοποθετήσεις θα βάλετε φρένο στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα, είστε πολύ μακριά νυχτωμένοι. Και να ξέρετε πως θα φουντώσουν αυτοί οι αγώνες ακόμα περισσότερο».

Έντονη ήταν η αντίδραση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΜέΡΑ25, Κλέωνα Γρηγοριάδη, που αντέτεινε ότι «ήταν πανδημική η αντίσταση του λαού απέναντι στους συνταγματάρχες και τους φασίστες».

Ο πατέρας μου απετάχθη τον Απρίλιο από υποπλοίαρχος. Ένας τυχαίος αξιωματικός ήταν δεν ήταν παράγοντας. Βασανίστηκε απάνθρωπα, στάλθηκε στην εξορία και οι βασανιστές απειλούσαν να βιάσουν τη μητέρα μου. Ενάμιση χρόνο μετά που αποφυλακίστηκε ήταν οι γείτονες που ήταν μάλιστα δεξιοί που μας έτρεφαν εκ περιτροπής. Έτσι έζησα εγώ και η αδερφή μου, από τη βοήθεια τους», τόνισε ο κ. Γρηγοριάδης.

«Η ΝΔ τίμησε, τιμά και θα τιμά τον αγώνα του ελληνικού λαού στο Πολυτεχνείο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς περιστροφές. Αγώνα πολιτικό του ελληνικού λαού κατά της καταπίεσης και όχι αγώνα κομματικό, αγώνα επωνύμων αλλά και ανωνύμων. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς γιατί η ΝΔ ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έναν άνθρωπο που ήταν εξόριστος στην επταετία και πάλεψε για την πτώση της Χούντας αλλά και επίβλεψε την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία, τις κρίσιμες στιγμές της μεταπολίτευσης. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραπλανητικά, διαστρεβλωτικά και αποπροσανατολιστικά», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v