Την ανάγκη να φύγει γρήγορα «αυτή η κυβέρνηση της Δεξιάς που τα έχει κάνει μαντάρα» εξέφρασε εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας, αιτιολογώντας το αίτημα για άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, ενώ προ(σ)κάλεσε τη Χ. Τρικούπη να πάρει θέση.
Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Open, εστίασε στον παραλογισμό που ζει η κοινωνία με τους εξωφρενικούς λογαριασμούς ρεύματος, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν κάνει τίποτα, σε αντίθεση με άλλους που διεκδίκησαν και πέτυχαν λύσεις για τις χώρες τους.
«Η κυβέρνηση έχει λερωμένη τη φωλιά της, ειδικά για την ακρίβεια. Έχουμε την ακριβότερη τιμή χονδρικής στη μεγαβατώρα εδώ και μήνες, ήταν 280 ευρώ προχθές, ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία ήταν 112 ευρώ. Το 99% των αυξήσεων, όλη η ρήτρα αναπροσαρμογής, πάει στον καταναλωτή. Στο ερώτημα ‘γιατί;’ η απάντηση είναι δύο λέξεις: Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε.
Υπενθυμίζοντας ότι η ακρίβεια και οι αυξήσεις στους λογαριασμούς έχουν αρχίσει από τον Σεπτέμβριο, με την κυβέρνηση να περιμένει αυτορρύθμιση της αγοράς και να λέει συνέχεια ότι περιμένει στοιχεία για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών.
«Τι περιμένει οκτώ μήνες τώρα; Κάθε ημέρα ανακοινώνεται η τιμή της μεγαβατώρας, από το μεταβαλλόμενο κόστος και το υπερβάλλον κέρδος βγαίνουν τα υπερκέρδη, είναι 1,5 δισ. μέχρι τώρα τα ουρανοκατέβατα κέρδη, όπως τα αναφέρουμε και εμείς και η Κομισιόν», σημείωσε. Κάνοντας εκ νέου σκληρή αναφορά στις αστρονομικές αμοιβές golden boys στη ΔEΗ και σε άλλες κρατικές θέσεις «που φτιάχνουν βιογραφικό στις πλάτες της κοινωνίας».
Απαντώντας στην κατηγορία περί παροχολογίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τα περισσότερα μέτρα που έχει προτείνει δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος αλλά απαιτούν «κλάδεμα των κλεφτόδεντρων» και πραγματική ενίσχυση των πολιτών.
«Η αγορά αντέχει την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο πληθωρισμός έφτασε 9%, πρέπει να μπορούν να ζήσουν οι εργαζόμενοι», είπε, ενώ ανέδειξε την πρότασή του για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους αγρότες: «Να διαγραφεί μέρος του χρέους που προκάλεσαν τα lockdown και να μπουν πολλές δόσεις για το υπόλοιπο, όπως κάναμε εμείς για τα ασφαλιστικά χρέη».
Στο «δεν ξέρω-δεν απαντώ» ο κ. Ανδρουλάκης
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι πλέον πρώτη δύναμη («νομίζω ότι αυτό έχει κριθεί»), επισημαίνοντας ότι «κάθε δεύτερη ημέρα οι δημοσκοπικές εταιρείες αναγκάζονται να κλείνουν την ψαλίδα, μη τυχόν γίνουν εκλογές και εκτεθούν».
Αξιοποιώντας, δε, την ειρωνεία του κ. Μητσοτάκη προς το πρόσωπό του σημείωσε: «Δεν λέει ότι είμαι ο παλαιότερος πολιτικός αρχηγός; Ε, έχω πλέον μεγάλη εμπειρία, γι' αυτό βάζω τον πήχη (των δεσμεύσεων) εκεί όπου μπορούμε να τον περάσουμε».
Υπογράμμισε ωστόσο ότι το αίτημα για άμεσες εκλογές οφείλεται στην ανάγκη «να μην εξαντληθούν όλα τα πυρομαχικά που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση», κάτι που θα συμβεί εάν ο κ. Μητσοτάκης εξαντλήσει την τετραετία.
Για το θέμα των συνεργασιών ώστε η κάλπη να οδηγήσει σε προοδευτική κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να πάρει θέση στα βασικά ζητήματα. «Είναι στην αρχηγία του κόμματός του εδώ και τέσσερις μήνες αλλά κινείται στην γκρίζα ζώνη ‘δεν ξέρω-δεν απαντώ’. Πρέπει πλέον να πει τι θέλει», τόνισε.
Ειδικά για το διαφαινόμενο προαπαιτούμενο, από πλευράς ΚΙΝΑΛ, σε μία κυβερνητική συνεργασία να μην είναι πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, απάντησε: «Τους πρωθυπουργούς τους βγάζει η κάλπη και όχι οι παρακάμαρες. Ο κ. Ανδρουλάκης, πριν μιλήσει για πρόσωπα, να μιλήσει για πολιτικές και να πει ποιον θέλει για πρωθυπουργό. Θα μας βγάλει άσο από το μανίκι του; Αν το κόμμα του βγει πρώτο, να είναι εκείνος».
Ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.
Όσο για τις εντάσεις στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τις χαρακτήρισε λογικές ακριβώς επειδή δεν ήταν «προκάτ» διαδικασία. «Το μήνυμα του συνεδρίου είναι ηχηρό και γι' αυτό τρόμαξε τους αντιπάλους μας: θέλουμε, μπορούμε, ξέρουμε», είπε.
Γ. Οικονόμου: Γέρασε πολιτικά…
«Η Μεγάλη Εβδομάδα προσφέρεται για περισυλλογή και αυτογνωσία και όχι για ψέματα και υποκρισία. Είναι ψέμα ολκής ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα πως η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή χονδρικής ενέργειας στην Ευρώπη», σχολιάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Τον Μάρτιο, η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα ανήλθε σε 272,68 ευρώ/MWh, όντας χαμηλότερη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ρουμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία.
Είναι υποκρισία το ότι παρέλειψε να αναφερθεί στις τιμές στη λιανική αγορά, αυτές που τελικά πληρώνουν οι πολίτες και που διαμορφώνονται μετά και την οικονομική στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση. Τον Μάρτιο η μέση τιμή στην Ελλάδα ανήλθε σε 0,236 ευρώ/KWh και ήταν χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώθηκε σε 0,255 ευρώ/ kWh, και από άλλες 13 χώρες. Μάλιστα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, στις οποίες αναφέρεται διαρκώς, είχαν υψηλότερες τιμές στη λιανική αγορά, με 0,384 ευρώ/kwh και 0,245 ευρώ/kWh αντίστοιχα.
Η τραγωδία του κ. Τσίπρα είναι ότι, ύστερα από δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και με μια αποτυχημένη κυβερνητική θητεία στην πλάτη του, γέρασε πολιτικά χωρίς να γίνει σοφός. Για αυτό και αντιμετωπίζει με αφέλεια και ελαφρότητα τη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση εδώ και εβδομήντα χρόνια, ισχυριζόμενος ότι είναι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη που έχει μια άμεση εύκολη λύση για όλα τα τεράστια προβλήματα», καταλήγει.
Ν. Ηλιόπουλος: Θράσος χωρίς όρια
«Το θράσος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεπερνάει κάθε όριο», απαντά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. «Αφού πρώτα μας είπαν ότι δεν θα μειώσουν τον ΕΦΚ για να μην κερδίσουν όσοι "έχουν Καγιέν", σήμερα ο εκπρόσωπος του κ. Μητσοτάκη είπε στους πολίτες ότι τελικά οι τιμές στην λιανική είναι καλές και δεν χρειάζεται να διαμαρτύρονται. Και ας είναι πάλι σήμερα πρωταθλήτρια η Ελλάδα με την ακριβότερη τιμή χονδρικής στα 268 ευρώ, ενώ Ισπανία και Πορτογαλία έχουν 85 ευρώ.
Για τους Λουδοβίκους του Μαξίμου τα προβλήματα των πολιτών μοιάζουν σαν ένας ξένος κόσμος. Ούτε τους ενδιαφέρει ούτε θέλουν να τα αντιμετωπίσουν. Να είναι σίγουροι όμως ότι οι πολίτες θα στείλουν τον λογαριασμό στον κ. Μητσοτάκη. Η προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη η κοινωνία θα έρθει και θα φέρει την απαραίτητη πολιτική αλλαγή.
Τέλος, συνιστούμε στον κ. Οικονόμου να είναι πιο προσεκτικός στις αναφορές του για "παλαιό", καθώς είναι εκπρόσωπος ενός Μητσοτάκη», καταλήγει.