H εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα και η άρνηση της κυβέρνησης να προστεθεί στις 19 ευρωπαϊκές χώρες που πήραν δραστικά μέτρα αντιμετώπισης, όπως η μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, οδήγησε σε κάτι που έμοιαζε αδύνατο: τη συγκρότηση αντιπολιτευτικού μετώπου.
Όλα τα κόμματα βομβαρδίζουν καθημερινά, πλέον, το Μαξίμου με τις ίδιες ακριβώς προτάσεις και χρησιμοποιούν τις ίδιες φράσεις για να καταγγείλουν την κυβερνητική στάση. Εκτός από την μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, όλοι ζητούν γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού και, πλέον, κατηγορούν προσωπικά τον πρωθυπουργό επειδή επιλέγει να διατηρεί αμείωτη την κερδοσκοπία στην αγορά ενέργειας.
Η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα της ακρίβειας το ανέδειξε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από τον περασμένο Ιούλιο (με επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή) εν όψει των επερχόμενων, ενώ από το βήμα της ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο, ο Αλέξης Τσίπρας το ανέβασε στην κορυφή της ατζέντας, μαζί με την αρνητική πορεία της πανδημίας.
Εκτός από την αξιωματική αντιπολίτευση, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 χτυπούν καθημερινά στον ίδιο ρυθμό, ενώ η κυβέρνηση, μέσω στελεχών της, φροντίζει να... τροφοδοτεί τις αντιδράσεις, με τοποθετήσεις όπως “η μείωση των φόρων δεν θα ελαφρύνει τους φτωχούς που δεν οδηγούν Καγιέν” ή με συστάσεις “να μην ξεχνάμε ανοικτό τον θερμοσίφωνα”.
Θα μπορούσε η λεγόμενη “προοδευτική αντιπολίτευση” να κινηθεί από κοινού; “Ναι, με μία κοινή απαίτηση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ώστε να βρεθεί απέναντι σε όλους και ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης”, απαντούν στελέχη των κομμάτων. Ακόμα και αν υπάρξει τέτοια κίνηση όμως, δίνουν ελάχιστα περιθώρια να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής, ακριβώς για να μη “βγει” η παραπάνω εικόνα.
“Την επίκαιρη επερώτηση (σ.σ. ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας) για την κατάσταση στο ΕΣΥ τη ζητήσαμε στις 15 Νοεμβρίου, όταν κρούσματα και ημερήσιοι θάνατοι άρχισαν να αποτυπώνονται σε πρωτοφανείς αριθμούς. Πότε πήρε σειρά για συζήτηση; Την Παρασκευή που μας πέρασε, 10 Μαρτίου. Όταν η πανδημία πέρασε στα ψιλά της ειδησεογραφίας και την επικαιρότητα την μονοπωλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ακρίβεια”, παρατηρούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Προσθέτουν μάλιστα και άλλη μία παράμετρο: ότι “ίσως να μην υπάρχει πλέον επαρκής χρόνος για να προσδιοριστεί μία τέτοια ειδική και έκτακτη συνεδρίαση στην Ολομέλεια”.
Το εννοούν; Ότι αυτή τη φορά, περισσότερο από ποτέ, μοιάζει “εξαιρετικά πιθανή” η προκήρυξη πρόωρων εκλογών προς τα μέσα ή τέλη Μαΐου. Σε αυτή την περίπτωση η Βουλή θα διαλυθεί 25 ημέρες νωρίτερα, οπότε αφενός το Μαξίμου δεν θα θέλει “μετωπική” με σύσσωμη την αντιπολίτευση και, αφετέρου, το κάθε κόμμα θα προτιμά να σφυροκοπά μεν την κυβέρνηση, αλλά να διαφοροποιείται από τα άλλα για ευνόητους εκλογικούς λόγους.
Το άρωμα κάλπης θυμίζει… βενζίνη
Όπως έχουμε ήδη σημειώσει, το ΚΙΝΑΛ “στοιχημάτιζε” και προ πολέμου ότι οι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη, με τα στελέχη του να επικαλούνται τα σκληρά μέτρα που πρέπει να ληφθούν λόγω των άκρως ανησυχητικών οικονομικών στοιχείων, με έμφαση στην εκτίναξη του χρέους και στα μηνύματα από τα περίφημα spreads. “Τέτοια μέτρα λαμβάνονται μετά από εκλογές, όχι πριν”, παρατηρούσαν.
Στον ΣΥΡΙΖΑ απέφευγαν τέτοιο στοίχημα, εκτιμώντας ότι το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θα περίμενε “να φτάσει χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης” και από άλλες πηγές, λόγω της ενεργειακής κρίσης, ώστε να το ρίξει στην “αγορά” και, βοηθούντος του τουρισμού, να δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό εκλογικό κλίμα.
Πλέον, το άρωμα κάλπης έχει φτάσει και στην Κουμουνδούρου και θυμίζει… βενζίνη: “όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις στην Ρωσία και η ανασφάλεια των κοινωνιών, η κυβέρνηση θα μπορεί να φορτώνει όλα τα προβλήματα στον Πούτιν και να μειώνει το δικό της πολιτικό κόστος. Όταν τα παραπάνω περάσουν, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις επιλογές της και οι πολίτες θα εξαγριώνονται κάθε ημέρα και περισσότερο για την δεινή οικονομική τους κατάσταση”, λένε.
Δεν είναι τυχαία η επίμονη, εσχάτως, προειδοποίηση Τσίπρα για επικείμενη “κοινωνική έκρηξη” ως αποτέλεσμα της “ανθρωπιστικής κρίσης” που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική στην (μη) αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ούτε η επιλογή του να… ”τη βγει από τ' αριστερά” στο Μαξίμου, όχι ζητώντας εκλογές αλλά “εκλιπαρώντας”, όπως είπε, τον κ. Μητσοτάκη να τις προκηρύξει.
“Σας εκλιπαρούμε, κάντε εκλογές, τώρα όχι τον Μάιο. Αν θέλετε, αλλάξτε πάλι τον εκλογικό νόμο, αλλά ό,τι και να κάνετε δεν θα καταφέρετε να δώσετε μπόνους 50-60 εδρών στο δεύτερο κόμμα, διότι δεύτερο κόμμα θα είστε, είστε ήδη. Κάντε εκλογές τώρα, λυτρώστε τον ελληνικό λαό από την αναλγησία και την αλαζονεία σας. Να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί σ' αυτό τον τόπο”, είπε, κατά λέξη την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής, παραπέμποντας και πάλι στην συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας.
Στη δημιουργία προεκλογικού κλίματος αποδίδει η Κουμουνδούρου δημοσκοπήσεις όπως, εσχάτως, της Abacus, που δείχνει τη ΝΔ να κερδίζει μία μονάδα (“εν μέσω οργής για την ακρίβεια”) και εμφανίζει τον κ. Τσίπρα να μην είναι αρεστός στην πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό ότι ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος ζήτησε, επισήμως και εγγράφως, από την εταιρεία να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της έρευνας, με την επισήμανση ότι είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να το κάνει.
Περιοδείες και ψηφοδέλτια
Άπαντες, αρχηγοί και στελέχη, δηλώνουν “έτοιμοι” για πρόωρες κάλπες και πυκνώνουν τις περιοδείες τους ανά τη χώρα. Ταυτόχρονα, εντός των κομματικών τειχών, έχουν αρχίσει οι (ανεπίσημες, φυσικά) επεξεργασίες των ψηφοδελτίων, ενώ οι επικοινωνιακές ομάδες διαμορφώνουν τα βασικά πλαίσια για τις εκλογικές καμπάνιες.
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (14-17 Απριλίου) προσφέρεται για κομματική επιστράτευση, ενώ από την Παρασκευή άρχισε η καμπάνια εγγραφής νέων μελών. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχει προγραμματίσει το δικό του συνέδριο για τις αρχές Ιουνίου και, πιθανότατα, δεν θα το επισπεύσει, καθώς οι εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου για νέο πρόεδρο λειτούργησαν συσπειρωτικά, φρεσκάροντας και τις οργανωτικές λίστες.
Με άλλα λόγια, όλοι έχουν μπει σε εκλογικούς ρυθμούς και περιμένουν απλώς το “πυρ” από τον κ. Μητσοτάκη για την μεγάλη αναμέτρηση.