Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Θα υπάρξει νέα έκτακτη στήριξη για όσους έχουν ανάγκη

Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών, δεν έχω συγκαλέσει κανένα, δηλώνει ο πρωθυπουργός. Συντελείται ανθρωπιστική καταστροφή, στην Ουκρανία, πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Εκλογές στο τέλος της 4ετίας.

Μητσοτάκης: Θα υπάρξει νέα έκτακτη στήριξη για όσους έχουν ανάγκη

Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών, δεν έχω συγκαλέσει κανένα, αν και έχω συμμετάσχει σε κάποια. Δεν προσφέρει κάτι, δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Alpha. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η αποστολή όπλων στην Ουκρανία ήταν απόφαση που παίρνει η κυβέρνηση και όχι η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το τι ισχύει με τους Ρωσους επενδυτές στην Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις της Δύσης αφορούν συγκεκριμένα ονόματα και όχι τους πάντες. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι θα υπάρξει επίπτωση σε ότι αφορά τον συγκεκριμένο τομέα δεδομένου ότι σήμερα ένας Ρώσος «καλά καλά δεν μπορεί να ταξιδέψει».

Κανείς δεν περίμενε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα έπαιρνε την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Δεν το περιμέναμε γιατί πραγματικά είμαστε μπροστά σε ένα νέο κόσμο. Αποτελεί την αναίρεση του καθεστώτος ειρήνης και ασφάλειας. Μιλάμε για ένα νέο ψυχρό πόλεμο για τον οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα τελειώσει. Ο Πούτιν επέλεξε να επιβάλλει το δικό του τρόπο ζωής σε μια άλλη χώρα. Αφορά αυτό όλους μας και γι'αυτό υπήρξε αυτή η καθολική αντίδραση. Αναφέρομαι στον Πρόεδρο Πούτιν και όχι στη Ρωσία γιατί πιστεύω ότι η πλειοψηφία του ρωσικού λαού δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο. Σήμερα πολιορκείται η Μαριούπολη. Συντελείται ανθρωπιστική καταστροφή. Απολύτως επιβεβλημένο να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες. Η Ρωσία σήμερα είναι παγκόσμια απομονωμένη. Είδατε το ψήφισμα στον ΟΗΕ» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα εμπλακούν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Αν όμως δημιουργηθεί θέμα σε νατοική χώρα η Ελλάδα θα πράξει ότι ορίζουν οι υποχρεώσεις της ως Σύμμαχος.

Σε ότι αφορά την ενέργεια δήλωσε ότι «θα κάνω ότι μπορώ για να στηρίξω τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις». Θα υπάρξει νέα έκτακτη στήριξη των πολιτών που έχουν ανάγκη, δήλωσε. Οπως εξήγησε αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος θα τον χρησιμοποιήσει για να στηριχθούν όσοι έχουν ανάγκη. 

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι μονόδρομος. Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα. Όχι μόνο γιατί είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Γιατί είναι πιο φτηνές. Όσο περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουμε, αιολικά και ηλιακά, τόσο πιο φτηνή η ενέργεια την οποία τελικά θα πληρώνουμε».

Το φυσικό αέριο, είπε, «ήταν πάντα μεταβατικό καύσιμο. Φεύγοντας από το λιγνίτη περνάμε από το φυσικό αέριο, για να καταλήξουμε τελικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Θα χρειαστούμε φυσικό αέριο. Το ερώτημα είναι από πού θα το βρούμε. Θα μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Με περισσότερο φυσικό αέριο το οποίο θα εισάγουμε μέσα από πλοία, το λεγόμενο LNG.

Πώς θα φτάσει αυτό το αέριο μέσα στο ελληνικό σύστημα; Με σταθμούς επαναεριοποίησης του φυσικού αερίου, όπως αυτός ο οποίος δρομολογείται, παραδείγματος χάρη, στην Αλεξανδρούπολη. Υπάρχουν και άλλα σχέδια, από άλλους σημαντικούς έλληνες επιχειρηματίες, για νέους τέτοιους σταθμούς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι «οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλοί και αυτό είναι δυστυχώς το αποτέλεσμα μιας δεκαετούς κρίσης. Και σε μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται, γιατί αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία παρά τις δυσκολίες, θα πρέπει αυτή η ανάπτυξη να αντανακλάται και στους μισθούς των εργαζόμενων. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά σε ένα βαθμό τους εργοδότες, αφορά και την κυβέρνηση όμως. Γι’ αυτό και έχω προαναγγείλει ότι 1η Μαΐου θα υπάρχει σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Θα είναι όμως μία σημαντική αύξηση και αυτό πρέπει να γίνει διότι οι μισθοί είναι χαμηλοί σήμερα. Καταλαβαίνω απόλυτα, ειδικά το νέο άνθρωπο ο οποίος ζει στο νοίκι. Δεν είναι μία κατάσταση η οποία μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό».

Η άλλη παράμετρος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «είναι οι φόροι. Αυτό το οποίο νοιάζει τελικά τον πολίτη είναι τι μένει στην τσέπη του. Πρέπει, λοιπόν, να παρέμβουμε στους μισθούς από τη μία, στο διαθέσιμο εισόδημα από την άλλη. Θα υπάρχουν εξαγγελίες εντός του Μαρτίου όταν θα ξέρουμε πόσο δημοσιονομικό χώρο μπορούμε να δημιουργήσουμε που θα αφορούν τους πιο αδύναμους. Δηλαδή μία έκτακτη ενίσχυση, μία, να το πούμε, επιταγή ακρίβειας, ένας τρόπος αντιμετώπισης, ένα έκτακτο βοήθημα για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια αυτόν τον καιρό».

Και μετά, σημείωσε, «πρέπει να δούμε άλλες πτυχές του προβλήματος. Το πρόβλημα της στέγης. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ πρόβλημα στέγης. Αρχίζει και έχει. Ακούω συχνά από νέα παιδιά, μου λένε ότι «δεν βρίσκω να νοικιάσω. Θέλω να νοικιάσω ένα μικρό διαμέρισμα μου ζητάνε… Άρα αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα το οποίο η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει και θα καταθέσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να έχουμε συνολικά φτηνότερη στέγη, κυρίως για τους νέους μας.. Διότι δεν γίνεται αυτή τη στιγμή ο μισός μισθός να πηγαίνει στο ενοίκιο».

Για τον τουρισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «δεν θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Μιλώντας με τους ανθρώπους του τουρισμού δεν βλέπω να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Έχουμε σταθερή κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι σταθερή. Απολαμβάνει μιας ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πιστεύω και μιας ευρύτερης αποδοχής της κοινωνίας, ασυνήθιστης θα έλεγα, δημοσκοπικά τουλάχιστον, για μια κυβέρνηση που κυβερνά 30 μήνες. Δεν νομίζω ότι στην ιστορία της μεταπολίτευσης είχαμε κυβέρνηση η οποία να προηγείται τόσο του δεύτερου κόμματος, έχοντας περάσει και από τόσες δοκιμασίες.

Κατά συνέπεια δεν βλέπω κανέναν λόγο απολύτως να αλλάξω το σκεπτικό μου. Πράγματι όμως το δίλημμα των εκλογών, όταν γίνουν στο τέλος της τετραετίας, θα είναι σταθερότητα ή περιπέτειες. Και πιστεύω ότι και η κρίση αυτή με τον τρόπο της, ήταν αποκαλυπτική για το πώς τοποθετούνται όλοι απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v