Τις τρεις δεσμεύσεις του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στη χώρα επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε:
- Θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών. Ήδη έχουν διατεθεί 2 δισ. ευρώ.
- Για την 1η Μαΐου έχει ήδη ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, πολύ υψηλότερη της πρώτης.
- Τα βάρη από τους φόρους θα εξακολουθήσουν να μειώνονται, με προτεραιότητα στην ανακούφιση των πιο αδύναμων νοικοκυριών, όπως πράξαμε με την πρόσφατη ανακοίνωση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «ποτέ δεν θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω. Κινήσεις που θα την οδηγούσαν σε νέους φόρους, στερώντας την ανάπτυξη και τις νέες δουλειές. Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία. Κάθε μέτρο στο εξής θα έχει το μέτρο της λογικής και του κοινού συμφέροντος, θα είναι στοχευμένο για να έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα».
Τα εξοπλιστικά
Ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Άμυνας για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, υπερασπίστηκε την ενίσχυση των ενόπλων μας δυνάμεων με 6 ακόμα Rafale, 3 φρεγάτες Belh@rra και 44 τορπίλες υποβρυχίων Sea Hake Mod 4.
«"Το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει σήμερα το ελληνικό κοινοβούλιο είναι ένα μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης". Με αυτά τα λόγια έκλεινα την ομιλία μου για την εταιρική στρατηγική σχέση Ελλάδας - Γαλλίας τον περασμένο Οκτώβριο και 130 μέρες μετά, με τα ίδια λόγια ξεκινώ την παρέμβασή μου από το ίδιο βήμα. Γιατί με το νομοσχέδιο που σε λίγο θα ψηφίσουμε, υπηρετούνται οι δύο κομβικοί στόχοι, να ενισχυθεί το εθνικό οπλοστάσιο και ταυτόχρονα να αναβαθμιστεί εμφατικά και στην πράξη η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για πρώτη φορά, όπως είπε, «το υπουργείο Άμυνας επεξεργάστηκε τόσο γρήγορα προγράμματα αγοράς οπλικών συστημάτων που είναι τόσο σημαντικά. Και αυτό όχι μόνο γιατί το επέβαλαν οι προκλήσεις των γειτόνων στην περιοχή και η ανάγκη να εδραιωθούν ισχυρές συμμαχίες της πατρίδας μας, αλλά και προκειμένου να αξιοποιηθεί η συγκυρία, ώστε να προωθηθεί η ευρύτερη έννοια της ευρωπαϊκής αυτονομίας».
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μία εθνική απόφαση με διεθνή προσανατολισμό» και ειδικά για τις φρεγάτες ανέφερε ότι «έρχονται να ανανεώσουν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού στόλου». Οι τιμές αγοράς, σημείωσε, «είναι εξαιρετικά χαμηλές, πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες. Εκμεταλλευτήκαμε μία συγκυρία και πετύχαμε μια αγορά εξαιρετικά επωφελή για τη χώρα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η συγκεκριμένη πτυχή του εθνικού αυτού μας προγράμματος απαντά με τον αποτελεσματικότερο τρόπο στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αλλά και στην ασφάλεια της πατρίδας μας. Συμβαδίζει με τις διπλωματικές στοχεύσεις της, κάνοντας συμμαχίες με ισχυρούς εταίρους και δίνοντας στην Ελλάδα ρόλο πρωταγωνιστή και στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη».
Παράλληλα, άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της. «Ψηφίζετε "ναι" στις φρεγάτες και στα οπλικά συστήματα, αλλά λέτε "όχι" στα αεροσκάφη. Τα βάζετε σε ένα μίξερ και λέτε "παρών". Σας ρωτώ αν αυτό σήμερα είναι υπεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καταψηφίσατε τη συμμαχία με τη Γαλλία, καταλαβαίνω ότι ετοιμάζεστε να καταψηφίσετε και τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Καταψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, καταψηφίσατε όλα όσα χαιρέτησαν οι Έλληνες».
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός τον ρώτησε αν συμφωνεί με αυτό που είχε πει λίγο νωρίτερα ο βουλευτής του κόμματός του Γιώργος Τσίπρας, ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός». Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «γι’ αυτή την παράταξη (τη ΝΔ), η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος σκοπός».
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στις προκλήσεις της Τουρκίας. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια με το αμόκ για τα ελληνικά νησιά. Κάποιοι αποφάσισαν να παραχαράξουν την ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τη γεωγραφία, γι’ αυτό πήραν άμεση απάντηση απ’ όλους και να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα. Η δική μας απόφαση να είναι πάντα σταθερή, η πόρτα είναι πάντα κλειστή και το παράθυρό μας είναι πάντα ανοιχτό σε κάθε διάλογο, με βάση τη διεθνή νομιμότητα. Η Ελλάδα δεν έχει καμία ανάγκη να εκτοξεύει "φωτοβολίδες" και να αποσπά διεθνή προσοχή από όσα συμβαίνουν στην κοινωνία της, όπως δυστυχώς κάνουν οι γείτονές μας. Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση σε κάθε πεδίο και αυτό δείχνει συνέπεια σε κάθε συμμαχία της και αυτό οφείλει πρώτη να το αντιληφθεί η Δύση, αντιμετωπίζοντας τις εξωτερικές προκλήσεις ασφαλείας».