Κοινό αντιπολιτευτικό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση είναι η διέξοδος που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος τις δυνατότητες που δίνουν «η Δημοκρατία και το Σύνταγμα».
«Από την κυβέρνηση δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα καλό» τόνισε, κατά την ομιλία του χθες το βράδυ στη Λάρισα, αναφερόμενος εκτενώς στην πορεία της πανδημίας και στην εκρηκτική ακρίβεια. Και απηύθυνε το κάλεσμα: «Ο κ. Μητσοτάκης ούτε θέλει ούτε μπορεί, αλλά όλοι οι υπόλοιποι, η κοινωνία, έχουμε ευθύνη να κινητοποιηθούμε πριν η καταστροφή γίνει ανεπίστρεπτη. Η Δημοκρατία και το Σύνταγμα μας δίνουν τα όπλα, ας τα χρησιμοποιήσουμε. Τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να παραμερίσουμε αντιπαλότητες και να συμπαραταχθούμε στο μέγα θέμα της πανδημίας».
Σ' αυτό το πλαίσιο, γνωστοποίησε ότι το επόμενο διάστημα θα επικοινωνήσει με τις ηγεσίες των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης «να ανταλλάξουμε απόψεις για το τι πρέπει να γίνει». Ανάλογες συναντήσεις θα ζητήσει και από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των οργανώσεων των εργαζόμενων και των παραγωγικών δυνάμεων. «Καιρός να πάρουμε στα χέρια μας την τύχη μας. Γιατί από τον κ. Μητσοτάκη δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα καλό. Να ανοίξουμε τον δρόμο που μπορεί να μας βγάλει από τα σημερινά αδιέξοδα», κατέληξε.
Ο κ. Τσίπρας σχολίασε με καυστικό τρόπο και την κατηγορία που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα από το βήμα της Βουλής ότι «εσείς βάλατε τη χώρα στα μνημόνια».
«Έτσι που το πάει, σε λίγο θα μου ζητήσει να ξεπληρώσω τα τραπεζικά δάνεια του κόμματός του και να δώσω εξηγήσεις για τις offshore της συζύγου του», είπε.
Μίλησε μάλιστα για «κυβέρνηση Καρατζαφέρη» αφού στα τρία πρωτοκλασάτα πρώην στελέχη του ανέθεσε ο κ. Μητσοτάκης καίρια υπουργεία (σ.σ. εννοεί τους κυρίους Βορίδη, Γεωργιάδη και Πλεύρη).
«Η υπουργός Παιδείας… και Κολεγίων»
Αναφερόμενος στα μέτρα που επιμένει η κυβέρνηση να μην παίρνει για την αντιμετώπιση του 4ου κύματος της πανδημίας, επικαλέσθηκε «την ανοησία της υπουργού Παιδείας και Κολεγίων» να συγχωνεύει σχολικά τμήματα αντί να αραιώνει τις αίθουσες και να κλείνει μία σχολική τάξη μόνο αν τα κρούσματα Covid ξεπεράσουν σε αριθμό το 50% συν ένα των μαθητών.
«Όταν ανακοινώθηκε ότι είναι θετικός ένας υπουργός (σ.σ. ο κ. Καραμανλής), η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της για δύο ημέρες, αλλά σε μία σχολική τάξη 28 μαθητών πρέπει να βρεθούν 15 κρούσματα για να σταλούν τα παιδιά σπίτι», είπε. «Δεν ζητάμε κλείσιμο σχολείου ή τάξης με επιστροφή στην τηλεκπαίδευση. Λέμε να κλείνει η τάξη στο πρώτο κρούσμα για 3-4 ημέρες και τα παιδιά να επανέρχονται την τέταρτη ημέρα με μοριακό τεστ», σημείωσε. Χαρακτηρίζοντας «ντροπή» την επιλογή της κυβέρνησης να αρνείται μέτρα στους ναούς και στα Σώματα Ασφαλείας «για να μη χάσει το εκλογικό της ακροατήριο», πρότεινε να αναλάβει η Πολιτεία την ευθύνη, π.χ. με ομάδες ελέγχου του ΕΟΔΥ έξω από τις εκκλησίες για rapid test.
Και, με δεδομένο ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστες (800.000 άνω των 60-65 ετών), ζήτησε να ξεκινήσει καμπάνια εμβολιασμού πόρτα πόρτα, από ομάδες εθελοντών. «Να πείσουμε και όχι να, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, μη σώσουν και εμβολιαστούν», είπε.
Εκτενής ήταν η αναφορά του «στην πανδημία της ακρίβειας», υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις αρχές του έτους έκανε παρεμβάσεις ζητώντας από την κυβέρνηση ένα σχέδιο ενόψει, τότε, των ανατιμήσεων.
«Δεν έκαναν τίποτα. Τον Σεπτέμβριο μας είπαν αφήστε να δούμε πώς θα πάει το πράγμα, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης καλούσε τους πολίτες... να ‘γκουγκλάρουν’ για να βρουν καλύτερες τιμές. Ο πρωθυπουργός περιορίζεται να λέει ότι η κρίση είναι παροδική. Κι έτσι να είναι, πώς αντιμετωπίζει στο μεταξύ την κατάσταση; Με ψίχουλα;» σημείωσε.
Εξεταστική-μαϊμού;
Εν τω μεταξύ, μείζον θέμα εξακολουθεί να προκαλεί η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά τη διαφημιστική καμπάνια για την πανδημία στα μέσα ενημέρωσης, να καταθέσουν ως μάρτυρες πολιτικά πρόσωπα. «Δεν γίνεται να διερευνήσουμε τις ‘λίστες Πέτσα’ χωρίς να ρωτήσουμε τον κ. Πέτσα», είπαν και χθες οι εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. «Πάτε να κάνετε Εξεταστική-μαϊμού» είπε, κατά τις πληροφορίες, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ενώ ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης.
Το «καρφί» το έριξε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη: «Ή δεν καταλάβατε τι ψηφίσατε στο νέο Σύνταγμα ή καταλάβατε και το μετανιώσατε». Εννοώντας την υπερψήφιση, από τη ΝΔ, της δυνατότητας να συστήνονται Εξεταστικές Επιτροπές με πρωτοβουλία και με τις ψήφους μόνο της αντιπολίτευσης.
Κατ' εφαρμογή του νέου Συντάγματος ψηφίσθηκε, άλλωστε, η Εξεταστική για τις «λίστες Πέτσα» και την εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll, μόνο που, όπως καταγγέλλει σύσσωμη η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση προσπαθεί να την ακυρώσει στην πράξη.
Ενδεικτική της πίεσης που ασκήθηκε (και) χθες στη γαλάζια πλειοψηφία ήταν η κίνηση του βουλευτή της ΝΔ, πρώην δικαστικού και νυν αντιπροέδρου της Βουλής Χαράλαμπου Αθανασίου, να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να κληθούν κι άλλοι μάρτυρες, αν προκύψει ανάγκη από την πορεία των εργασιών της Εξεταστικής. Κατά τις πληροφορίες, πάντως, τη φράση αυτή την είπε όταν τα μικρόφωνα είχαν κλείσει και, επομένως, δεν έχει καταγραφεί στα πρακτικά.