Πρεμιέρα σε κλίμα έντασης έκανε η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνησης της υπόθεσης «λίστες Πέτσα» και της εταιρείας δημοσκοπήσεων Opinion Poll.
Το αντικείμενο της σημερινής, πρώτης, συνεδρίασης ήταν η εκλογή προεδρείου της Επιτροπής. Δεδομένου ότι αυτή συστάθηκε μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και υπερψηφίσθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά όχι από το κυβερνών, προτάθηκε (από τον ΣΥΡΙΖΑ) να είναι διακομματικό το προεδρείο.
Και πάλι, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν με την πρόταση, ωστόσο την απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία επικαλέσθηκε τον Κανονισμό της Βουλής.
«Η ΝΔ αρνήθηκε την πρόταση, παρότι ούτε ο Κανονισμός απαγορεύει τη διακομματική σύνθεση ούτε το αναθεωρημένο Σύνταγμα την επιτάσσει. Με άλλα λόγια, η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να ελέγξει τον τρόπο ελέγχου της από την αντιπολίτευση. Ο φόβος της πλειοψηφίας είναι εμφανής για τον έλεγχο της διασπάθισης δημοσίου χρήματος και τη χειραγώγηση των ΜΜΕ με αδιαφάνεια από την κυβέρνηση», ήταν η αντίδραση από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη θέση του προέδρου της Εξεταστικής τοποθετήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Υπενθυμίζεται ότι στην 29μελή Επιτροπή μετέχουν 15 βουλευτές της ΝΔ, 8 του ΣΥΡΙΖΑ, 2 του ΚΙΝΑΛ, από ένα μέλος έχουν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, ενώ μετέχει ως ανεξάρτητος βουλευτής ο Κ. Μπογδάνος.
ΝΔ: Ο,τι ορίζει ο Κανονισμός
Στη δική τους απάντηση οι κυβερνητικοί βουλευτές παραπέμπουν στον Κανονισμό της Βουλής: «Η ΝΔ μένει πιστή στην τήρηση των νόμων, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος. Προτάσσει την αναζήτηση και τη διερεύνηση των πραγματικών γεγονότων προκειμένου να ριχθεί άπλετο φως. Δεν αναλώνεται σε κυνήγι μαγισσών για επικοινωνιακούς λόγους. Εξάλλου, με πρόταση της κυβέρνησης έχει δοθεί η δυνατότητα στην κοινοβουλευτική μειοψηφία να συγκροτεί Εξεταστική Επιτροπή».
Η θέση του ΚΙΝΑΛ
Για απόπειρα της ΝΔ να ελέγξει τη διαδικασία έκανε λόγο ο Γιώργος Καμίνης από το ΚΙΝΑΛ.
“Το γεγονός ότι ο Κανονισμός της Βουλής δεν έχει προλάβει να εναρμονιστεί με το πνεύμα του νέου Συντάγματος για τη σύνθεση διακομματικού προεδρείου, δεν δημιουργεί πρόβλημα ακυρώτητας. Απλώς δείχνει ότι αυτό που επιδιώκει η ΝΔ είναι να ελέγξει τις εργασίες της Επιτροπής”.
Την ίδια θέση πήραν και οι υπόλοιποι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ ο ανεξάρτητος Κωνσταντίνος Μπογδάνος έθεσε θέμα… μη αμοιβής των βουλευτών που μετέχουν σε Εξεταστικές Επιτροπές.
Σημειώνεται πως οι βουλευτές όλων των κομμάτων συμφώνησαν να μην λάβουν έξτρα αμοιβή για τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή.