Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Φέρνει στη Βουλή την ελληνική «πρωτιά» στην τιμή του ρεύματος

Το μεσημέρι η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που ζήτησε ο Α. Τσίπρας. Οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις και η ανάγκη ενίσχυσης νοικοκυριών/επιχειρήσεων. Νέος γύρος αντιπαράθεσης με τον Α. Σκέρτσο για αστυνομικούς-ιό.

ΣΥΡΙΖΑ: Φέρνει στη Βουλή την ελληνική «πρωτιά» στην τιμή του ρεύματος

Γιατί η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε οι υπέρογκες αυξήσεις να μη φτάσουν, στο σύνολό τους, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις; Αυτά είναι τα δύο βασικά ερωτήματα που θα απευθύνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που ο ίδιος προκάλεσε με αίτημά του στις αρχές του μήνα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει το τελευταίο διάστημα πακέτο προτάσεων για το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος, τα μέτρα ενίσχυσης δηλαδή προς αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας.
«Εμείς όμως δεν θεωρούμε νομοτελειακή την εκτίναξη στην τιμή του ρεύματος ούτε περιοριζόμαστε στο αίτημα να αντιμετωπίσει το κράτος, δηλαδή οι φορολογούμενοι, την ενίσχυση στους πολίτες που πλήττονται: θέλουμε επίσημη κυβερνητική απάντηση για το "ελληνικό φαινόμενο"», τονίζουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπάρχει, βεβαίως, εξήγηση: «Η απουσία κάθε παρέμβασης από τη ΡΑΕ, που οδήγησε τους ιδιώτες παίκτες στην ενέργεια σε πολιτικές καρτέλ», λένε. Επικαλούνται μάλιστα πρόσφατη δήλωση του πρώην προέδρου της ΡΑΕ (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας) Παντελή Κάπρου, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές πληρώνουν «καπέλο» 39% στην τιμή ρεύματος ανά Mwh. Όπως είχε τονίσει μάλιστα, «οι παραγωγοί ενέργειας έχουν απροσδόκητα κέρδη, τα οποία ξεπερνούν το κόστος παραγωγής ενέργειας».

Αρμόδιες πηγές του κόμματος παραπέμπουν, επίσης, στη βίαιη απολιγνιτοποίηση που επέλεξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, στα επιπρόσθετα εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, ακριβώς τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση απαιτεί ισχυρή δημόσια παρέμβαση.

Πακέτο μέτρων ενίσχυσης

Ως προς το πρώτο σκέλος, τα μέτρα ενίσχυσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις (κυρίως μικρομεσαίες), προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις γιγαντιαίες αυξήσεις του ρεύματος, ο κ. Τσίπρας θα αναδείξει το «πακέτο» που έχει ήδη παρουσιάσει το κόμμα του. Δηλαδή:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ανεξαρτήτως επαγγέλματος.
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους δημόσιους υπαλλήλους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
  • Έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης.
  • Επέκταση στο ανώτατο όριο μηνιαίων δόσεων στις 48 από 24 για βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021, για όλους τους οφειλέτες.
  • Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93%, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 20% και στη βενζίνη κατά 50%.
  • Ουσιαστική ελάφρυνση των πληγέντων από την πανδημία, με διαγραφή μέρους των οφειλών τους προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς.

Αυστριακή μελέτη διαψεύδει Σκέρτσο

Πέραν τούτων, η αξιωματική αντιπολίτευση θα δώσει συνέχεια στα ατελή και αντιφατικά (νέα) μέτρα για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα φονικού 4ου κύματος της πανδημίας. Την… τιμητική του θα έχει πάλι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος για την περίφημη δήλωση «δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό».

Ο ίδιος, σε διευκρινιστική δήλωση, εξήγησε ότι «σε μια δημόσια συζήτηση ιεράρχησης των επαγγελμάτων με δείκτη επικινδυνότητας/ευαλωτότητας, οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται στην πρώτη σειρά». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήδη του απάντησε (μέσω της εφημερίδας «Αυγή») με αυστριακή μελέτη, η οποία αναφέρει ότι οι αστυνομικοί βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του ιού, με αποτέλεσμα να αποτελούν απειλή για την υγεία.

Πρόκειται για έρευνα του Ιατρικού Πανεπιστημίου Ίνσμπρουκ της Αυστρίας (σ.σ. δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό BMJ που εκδίδεται από το συνδικάτο της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης - BMA). Όπως αναφέρει, η αστυνομία είναι -ελλείψει βελτιωμένου εξοπλισμού πρόληψης των λοιμώξεων- μια οντότητα που συνιστά σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία.

«Η αλληλεπίδραση με έναν αστυνομικό, δηλαδή, κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ταυτότητας, ενέχει σημαντικά αυξημένο κίνδυνο συνάντησης με άτομο που έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Κατόπιν τούτου, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει εκ νέου εξηγήσεις από τον κ. Σκέρτσο και συνολικά από την κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v